Павутинний кліщ на огірках – досить небезпечний шкідник, який здатний у лічені дні знищити рослини. Якщо ви помітили, що листя на огірках сохне й втрачає колір у суху спекотну погоду, уважніше придивіться, швидше за все на ваших грядках оселився шкідник. Павутинний кліщ на огірках висмоктує сік із рослини, забираючи в неї сили та заплітаючи листя тонкою павутинкою.

Неозброєним оком роздивитися шкідника важко, а от сліди його діяльності дуже красномовні. Щоб вберегти огірочки від цього шкідника, нижче в статті я поділюсь, якою має бути боротьба з павутинним кліщем на огірках.

Павутинний кліщ на огірках у теплиці та в городі

Дуже дрібний за розмірами (завбільшки 0,2–0,5 мм) цей шкідник практично непомітний, хоча якщо уважно придивитись до нижнього боку листка ураженої рослини, можна помітити дрібні рухливі цятки – це і є сам кліщ. Він схожий на павучка, що трохи підтверджує також і павутина на верхівках пагонів та в місцях заселення.

Якщо ви помітили світлі плями на листках, дрібні цятки, витончення листя й всихання – ймовірно, саме павутинний кліщ є тому причиною. Листки огірків від його діяльності перетворюються на пергамент. Із часом вся рослина починає слабшати, і, як наслідок, плодів або взагалі не буде, або вони будуть дрібними та покрученими.

Яйця павутинного кліща перебувають в землі, і щойно будуть сприятливі умови – сухе повітря й тепло – шкідник одразу ж активізується.  Також частим буває занесення кліща з купленою рослиною або розсадою. Якось мій сусід купив пару рослинок самозапильного огірка на базарі, висадив їх на городі й був прикро вражений, бо куплена розсада стала пропадати. Спершу він подумав на травневу спеку, проте полив огірків не допоміг. І лише придивившись до рослин уважніше, він побачив дрібні крупинки – кліщів. Довелося обробити рослини мильним розчином (100 г на 10 л води).

Тому дуже важливо обробляти кути теплиці, де можуть зимувати кліщі, прибирати опале листя, рештки бур’янів – усі ці місця також можуть бути розсадниками шкідників.

Боротьба з павутинним кліщем на огірках

Час від часу городники експериментують та випробовують той чи інший засіб від павутинного кліща на огірках, а якщо рослини не виліковуються, запитують мене про препарати від павутинного кліща на огірках. Єдиного правильного рецепту немає, тут важливо зважати на кількість шкідника, ступінь зараження, величину грядок тощо. Якщо у вас невелика ділянка з огірками, можна спробувати народні способи. Якщо ж площа велика і рослини сильно уражені, тоді надійніше скористатися сучасними препаратами.

Давайте розглянемо способи, що робити, якщо є павутинний кліщ і заходи, які можуть допомогти.

 - Частіше обприскуйте огірки водою або поливайте їх дощуванням. Це створює високу вологість, яку павутинний кліщ не любить. Також підвищенню вологості допоможе проріджування густих посадок, своєчасне видалення пошкодженого листя.

 - Обприскуйте часниковою водою (200–300 г стрілок, стебел та зубців часнику залити 10 л води та настояти добу). Доведеться потрудитись, завертаючи листочки, щоб добре змочити нижню сторону листка.

 - Обробіть настоєм листя кульбаби (500 г листя залийте окропом, через годину долийте до 10 л).

 - Обприскуйте огірки настоєм цибулиння (100 г заваріть на 10 л води, щоб нагадував відвар на крашанки).

 - Обприскайте 3% перекисом водню: на 1 л води знадобиться 2 столові ложки. Обробка огірків від павутинного кліща також залежить від погоди: у спеку обприскуйте через день, у прохолодну погоду – раз на 5 днів. Зазвичай вистачить три обробки.

 - Обробляйте листки нашатирним спиртом (1 столова ложка на 10 л води). Ця аміачна вода не лише знищить шкідників, а й підживить листя огірків добривом.

 - Найбільш ефективний засіб від павутинного кліща на огірках –перевірений засіб Антикліщ Про – 8,0–9,0 мл розчиніть у 5–8 л води на 1 сотку. Пам’ятайте, що остання обробка має бути за 30 днів до збору врожаю.

Не впадайте у відчай, якщо раптом листки огірків почали сохнути. Важливо вчасно почати діяти й тоді цілком можна врятувати рослини та урожай. Допомогою господарям будуть доступні вітчизняні препарати, які випробувані в наших умовах.