Весна — гаряча пора для городників та садівників. Пробуджується природа, і разом із цим поступово додається чимало робіт на ділянці. У квітні вже помітно тепло вдень, і хоча можливі повторні заморозки та похолодання вночі, все ж це сприятливий період для посадки чи посіву багатьох культур.

Розсаду, яка вже підросла, час пересадити під тимчасове укриття чи в теплицю, що не опалюється. Продовжуємо сіяти і холодостійкі культури, а в другій половині місяця — час посадки бульб картоплі. Погода останніми роками мінлива й непередбачувана, однак ближче до кінця квітня вже достатньо тепло для таких посадок.

Навесні садові культури, які вже прокинулися, потребують правильного догляду. Якщо весна суха, дерева й кущі поливають, а ще обов’язково вносять у пристовбурні кола добрива. А ще у квітні садівники вже починають посадку саджанців чагарників та дерев, які воліють виростити біля дому. Чим тепліше стає на вулиці, тим активнішими будуть шкідники, тому варто подбати і про обробку рослин інсектицидами, а від хвороб — фунгіцидами. Присадибні ділянки, де ще не ростуть культурні рослини, але вже з'явилися бур'яни, можна обробити гербіцидами, якщо попереднього року бур’янів було дуже багато.

Догляду потребує й газон: його вичісують, визначають місця, де трава вимерла, щоб підсіяти нову. Не завадить обробити газонну траву проти борошнистої роси та снігової плісняви, адже в результаті хвороб трава втрачає свій декоративний вигляд.

Продовжуються посіви овочів чи квітів на розсаду та у відкритий ґрунт. А ті сіянці, що підросли, потребують правильного та своєчасного догляду. Іншими словами, в цьому місяці для городника вистачає роботи. Завчасно спланувати агрозаходи на найбільш сприятливий для цього день допоможе місячний посівний календар садівника та городника на квітень 2023 року. Він вкаже дні, коли краще сіяти насіння чи садити саджанці багаторічних рослин, а коли краще підживити рослини чи провести їхню обробку засобами захисту. Щоб під час таких активних робіт знайти час для відпочинку, зазирайте також до посівного календаря. Він підкаже дні, коли краще нічого не садити — тоді й можна влаштувати вихідний, щоб набратися сил.

1 квітня

Місяць починається із не дуже сприятливого для посадок чи посівів знаку — Лева. Він вважається зовсім не родючим, тому краще відкласти цей агрозахід. Не будуть корисними зараз і полив та внесення підживлень.

Якщо попередній місяць був для вас досить активним, сьогодні можна і відпочити, зайнятися іншими справами, що не стосуються городу. Однак на ділянці теж робота знайдеться. До прикладу, якщо ще не зняли укриття кущів троянди чи винограду, час це зробити. Погода для цього повинна бути похмурою. Знімайте укриття поступово, щоб рослина звикала до свіжого повітря. Слідкуйте, щоб під час процесу не пошкодилася лоза винограду.

Утеплення полуниці також слід зняти. Далі видаліть сухе та пошкоджене листя, розпушіть землю. Пізніше, коли буде сприятливий для цього час, підживите полуницю.

2 квітня

Під знаком Лева можна проводити обробки рослин засобами захисту. Якщо яблуні, груші та інші зерняткові знаходяться у фазі зеленого конуса, їх слід обприскати проти поширених хвороб та шкідників: парші, борошнистої роси, плодових гнилей, яблуневого квіткоїда, букарки, брунькового довгоносика. Для цього радимо застосувати комплект препаратів Колібріс + Страж. Колібріс — це інсектицид, що контролює широкий спектр шкідників і при цьому найменш токсичний для запилювачів. Страж — системний фунгіцид проти хвороб, що в комплекті з інсектицидом дають швидкий та ефективний результат.

Перш, ніж переходити до внесення підживлень газону та підсівання нової трави, потрібно вичесати стару, що відмерла за зиму. Цим зараз і можна зайнятися. Якщо ж тільки плануєте закласти газон на ділянці, підготуйте землю: перекопайте та вирівняйте її, видаліть бур’яни.

3 квітня

Діва — улюблений знак для квітникарів. За посівним місячним календарем на квітень саме зараз вдалий час для посіву чи посадки квіткових культур. Якщо маєте теплицю без опалення, пересадіть туди розсаду квітів. Посійте для вирощування розсадним способом теплолюбні квіти. А ті, що менш чутливі до перепаду температури, сійте одразу на клумбі. Чорнобривці, ротики садові, календула — квіти, які сіють уже в цьому місяці у відкритий ґрунт. Пророщені бульби жоржин і бегонії також можна посадити, як і деякі багаторічники: півонії, іриси.

Зараз замочувати насіннєвий матеріал не варто, як і сіяти більшість культур. Особливо ті, що дають плоди. Однак можна розсадити розсаду або пересаджувати рослини. Також на користь піде обрізка, наприклад, кімнатних рослин.

4 квітня

Під знаком Діви можливий полив рослин, що навесні дуже важливо, якщо погода стоїть суха. Також зараз можна провести підживлення. Саме у квітні вдалий час починати вносити добрива на основі азоту. Використовуйте перегній, сечовину чи аміачну селітру — вони активізують процес вегетації та нарощення зеленої маси рослин. Вносити добрива слід у пристовбурні кола дерев.

Якщо плануєте садити саджанці навесні, можна підготувати посадкову яму. Викопайте на потрібну глибину, щоб вільно помістилася коренева система саджанця. На дно закладіть добрива та трохи присипле зверху землею. Коли погода сприятиме, посадите в яму саджанець. Враховуйте особливості культури, коли будете обирати місце посадки: чи вона теплолюбна, чи здатна рости у незначній тіні.

5 квітня

Терези, згідно з посівним календарем городника на квітень, вважаються середнім за родючістю знаком. Його особливість у тому, що сам врожай може буде й не дуже високий, однак плоди вийдуть смачні і будуть довго зберігатися. А ще такі плоди дадуть якісне насіння.

По-перше, продовжуйте важливі агрозаходи, що й на день раніше. Поливати й підживлювати рослини важливо і потрібно зараз. По-друге, можна сіяти та садити коренеплоди, тому час посіяти моркву. Бульби картоплі, якщо ще цього не зробили, час дістати для пророщування. Посійте також редиску та горох — ці культури досить холодостійкі. На розсаду посійте томат, різні види капусти, перець.

Зараз невдалий час, щоб проводити щеплення та обробляти засобами захисту рослин.

6 квітня

Відповідно до місячного календаря городника на квітень, у Повню краще відкласти більшість робіт із рослинами. У такий момент вони чутливі, тому найменший вплив може нашкодити. Радимо от саме сьогодні влаштувати вихідний від городніх та садових справ.

Та якщо вам не сидиться на місці або випав ясний теплий день, можна зайнятися ділянками, де ще нічого не росте. Грядки слід перекопати та розрівняти землю. Якщо вже почали проростати бур’яни, видаліть їх, щоб грядки були максимально готові до посадок чи посівів. Та ті ділянки, де минулого року було засилля багаторічних бур’янів, варто обробити гербіцидом. У такому випадку допоможе Антибур’ян. Обприскування проводять, якщо на ділянці вже ростуть бур’яни, а середньодобова температура становить не нижче, ніж 12 °C. Гербіцид працює навіть проти таких бур’янів як пирій повзучий, вівсюг, осот та інших.

7 квітня

А от сьогодні знову час братися до роботи. Адже Місяць тепер у Скорпіоні, а цей знак відомий своєю родючістю. Городники, що давно сіють за місячним календарем, помітили, що під цим знаком рослини швидко ростуть, вони стійкі до стресових умов вирощування та хвороб, а врожайність не може не дивувати.

Усі овочеві, квіткові та інші культури, які планували виростити, сійте прямо зараз. На розсаду сіють баклажани, перець, огірки й томати. У відкритий ґрунт — моркву, редиску, салат. Якщо ж плануєте пересаджувати розсаду, що вже підросла, попередньо її краще замочити у протруйнику. Антихрущ — препарат для замочування кореневої системи перед висадкою. Він ефективний проти личинок хрущів, дротяників, несправжніх дротяників, ведмедки, гусениць підгризаючих совок, попелиці, колорадського жука. Коріння замочують на 1-2 години, потім залишок розчину розводять водою і поливають розсаду після висаджування.

8 квітня

Продовжуйте ті ж роботи, що виконували на день раніше. Це кращий час, щоб посіяти максимальну кількість овочевих та інших культур, якщо хочете отримати гарний врожай.

За відсутності нічних заморозків уже можлива посадка саджанців плодових. Слідкуйте, щоб на саджанцях не почало розгортатися листя до посадки. У підготовлені ями посадіть саджанець і починайте присипати землею, утрамбовуючи її. Після посадки треба полити саджанець та прив’язати до опори, щоб вітер його не пошкодив. У розчині препарату Антихрущ також можна замочувати коріння саджанців перед посадкою.

Не радить календар обрізати рослини, інакше рани будуть довго гоїтися. Якщо ж обрізку провели, варто подбати про хорошу дезінфекцію.

9 квітня

Садіть та сійте багаторічні рослини, гарбузові, пасльонові, коренеплоди. Отже, продовжіть посів моркви, редиски та салату. А на розсаду все ще можна сіяти огірки, томати, баклажани.

На користь піде полив рослин. Він потрібен як під час посадки саджанців, так і рослинам, які вже ростуть в саду чи на грядках. Проведіть підживлення азотовмісними добривами, адже саме азот зараз потрібен рослинам. Це можуть бути як мінеральні, так і органічні добрива.

Після того, як вичесали газон, варто засіяти насінням пусті ділянки. Бажано обрати насіння тієї трави, що вже росте. Як і деревам, газону навесні потрібне підживлення. Краще не використовувати органіку, а обрати спеціальні добрива для газонних трав, купити які можна у спеціалізованих магазинах.

10 квітня

А от у Стрільці, за посівним місячним календарем городника та садівника на квітень, слід трохи збавити темп. Звісно, у розпал сезону зробити це трохи складно, однак чого не варто зараз робити, так це сіяти чи садити більшість культур. Ви ж не хочете, щоб врожай вийшов бідний та незначний? Рослини будуть швидко зростати, однак це не означає високу якість врожаю. Тому якщо і сіяти щось, хіба пряні та зелені культури з коротким періодом вегетації.

А ще можна посіяти декоративні та квітучі культури, мета яких — стати окрасою ландшафту, а не дати врожай. Тому посійте насіння однорічних квітів, які не дуже чутливі до знижених температур. Посадіть і багаторічники.

Часто багаторічні квіти восени залишають з відмерлою наземною частиною. Час її обрізати, щоб дати можливість рости новим паросткам.

11 квітня

Досвідчені квітникарі кажуть, що садити кущі троянди навесні можна із середини квітня. Якщо у вас уже достатньо тепло, ґрунт прогрівся до 10-12 °C, саджанці можна садити. Саджають троянди обов’язково до розпускання бруньок. Оберіть для рослини ділянку без протягів, яка добре освітлюється. Яму під посадку спочатку заповніть дренажем, додайте добрива і посадіть саджанець. Також продовжуйте посадку декоративних дерев, які стануть окрасою ділянки.

Грядки, де ще нічого не росте, перекопайте та розрівняйте. Якщо в теплиці чи під тимчасовим укриттям якісь культури дали сходи, прорідіть їх та підгорніть.

Не найкращий час, аби поливати рослини та обрізати їх. Такий догляд зараз піде в “мінус”, а не на користь.

12 квітня

Місяць переходить у Козерога, а це означає, що городникові знову слід братися за посів овочевих культур. Згідно з календарем на квітень, плоди таких рослин будуть не дуже великі, однак сам врожай потішить городника. Сходи спершу з’являтимуться довго, однак це не повинно засмучувати. Рослини наростять міцне коріння та стебло, а це, зокрема, позитивно вплине на врожайність.

Посійте бобові культури, капусту кольрабі, пекінську, білоголову, редиску. Із плодово-ягідних посадіть персик, сливу, вишню, грушу. Хоча такі роботи і вітаються, коріння рослин намагайтеся не чіпати, щоб не пошкодити.

13 квітня

У Козерозі можна поливати рослини, якщо вони цього потребують, а також вносити добрива. Тому підживлюйте як чагарники й дерева, що ростуть в саду, так і ями під саджанці. Також це вдалий період, щоб обприскати рослини проти хвороб та шкідників. Перед цвітінням вишні, сливи та інших кісточкових рослини обприскують проти попелиці, брунькового довгоносика, кокомікозу, моніліозу комплектом препаратів Колібріс + Страж. Застосовувати комплект можна і на зерняткових культурах, а також винограді, малині, смородині, суниці. Також можна обробити проти хвороб газон фунгіцидом Фундазим, якщо помітили ознаки борошнистої роси.

Проведіть щеплення за допомогою живців, які раніше заготовляли. Усе ще потрібно обережно поводитися з корінням рослин, тому поки що відкладіть рихлення ґрунту.

14 квітня

Оскільки Місяць переходить у неродючий знак Водолія, радимо поки що відкласти будь-які посадки та посіви. Рослини, які посадите зараз, будуть часто хворіти, а посіяне насіння — довго сходити.

Радимо приділити час грядкам, де ще нічого не росте. Їх можна перекопати, розчистити від сміття, розрівняти. Це стосується не лише грядок під овочі, а й клумб чи місце під посів газонної трави.

Видаліть зайві вуса суниці, та поросль біля кущів і дерев. Можна проводити щеплення, видаляти бур’яни, проріджувати сходи. А от поливати рослини не потрібно, щоб не загнила коренева система. Це ж стосується і проведення підживлення.

15 квітня

За місячним посівним календарем садівника на квітень садити багаторічні та однорічні рослини зараз не потрібно. Хіба що хочеться експериментів із квітами — посіявши їх зараз, можливо вдасться отримати незвичні за формою екземпляри.

Однак це вдалий час для проведення обприскування засобами захисту. Так, кущі малини обробляють проти хвороб та шкідників препаратами Ато Жук та Страж. У комплексі вони працюють проти сірої гнилі, пурпурової плямистості, а також малинової мухи, пильщика, попелиці, малинного жука. Цими ж препаратами можна обробляти і посадки полуниці.

Якщо вирощуєте в теплиці квіти для продажу, зараз гарний час для зрізання. Такі квіти довго стоять у вазі і легко транспортуються.

16 квітня

У Рибах знову настають сприятливі посадкові дні. Під цим знаком рослини чудово ростуть та дають багатий врожай, однак який не буде довго зберігатися. Його доведеться одразу вжити або переробити. При цьому за календарем на квітень зараз гарний час для посадки картоплі. Звісно, в середині квітня може бути досить холодно, однак якщо земля прогрілася, можна починати цей агрозахід. Перед посадкою бульби картоплі радимо обробити препаратами АС-Селектив + Авангард Комплекс Картопля. Інсекто-фунгіцид у поєднанні з добривом контролюють широкий спектр ґрунтових шкідників та хвороб, а також підвищує енергію проростання.

Розсаду, що готова до пересаджування, висадіть під укриття чи в теплицю.

17 квітня

Варто підживити рослини, адже навесні цього потребують всі культури. Під час внесення добрив можна і полити рослини. Однак не потрібно їх заливати та перегодовувати, адже це негативно вплине на стан рослин. Дотримуйтеся норми у всьому.

З овочів посійте моркву, редиску, редьку, капусту та огірки. Із зелені — базилік, шпинат, кріп. Кімнатні рослини пересадіть у більші горщики, якщо це потрібно, також їх слід підживити та за потреби обрізати.

Приділіть час розсаді: пікіруйте її, починайте загартовувати, щоб у потрібний момент рослини були готові до посадки у відкритий ґрунт. Спочатку розсаду виносять на свіже повітря на годину-дві, поступово збільшуючи час перебування на вулиці.

18 квітня

В Овні, за посівним календарем на квітень, городнику та садівнику варто відмовитися від активних посадок. Цей знак сприяє швидкому росту, однак врожай зібрати хороший навряд чи вдасться. Можна посіяти хіба що зелень, яка має короткий вегетаційний період. Тоді вона встигне наростити зелену масу, і її можна буде одразу вживати.

Не потрібно сіяти овочі та інші культури, період розвитку яких довший, ніж півтора місяця. Не займайтеся обрізкою та формуванням навіть кімнатних рослин. Пікірувати та пересаджувати розсаду також зараз не варто, як і займатися укоріненням. Поливи та внесення добрив можуть тільки завдати шкоди.

19 квітня

Приділіть час грядкам, де ще нічого не росте. Якщо ще не перекопали їх, час це зробити, а ті ділянки, де ростуть лише бур'яни, обробити гербіцидом. За 14 днів до посіву чи посадки культурних рослин застосуйте препарат Антибур’ян. Він ефективно знищує понад 300 видів бур’янів, при цьому не накопичується в ґрунті, тому можна не переживати за майбутній врожай. Також препарат застосовують для обприскування земель несільськогосподарського користування, міжряддя виноградників (без потрапляння на рослини) та під час підготовки земель під посадки хвойних та листяних дерев.

Якщо ще цього не зробили, приберіть торішню мульчу. Огляньте картоплю, яку дістали для пророщування. Відкладіть пошкоджені чи в’ялі екземпляри, а здорові можна садити, лише дочекайтеся більш сприятливого часу.

20 квітня

Новий Місяць, а значить час для відпочинку, а не для активних робіт на ділянці. Дайте собі і рослинам трохи відпочинку. Не потрібно зараз садити нові культури, підживлювати дерева, квіти та інші рослини. Полив та обробку засобами захисту також краще перенести.

Підготуйте грядки до посіву культур та пересаджування розсади. Також можна підготувати лунки під посадку багаторічних культур. Для початку визначтеся, саджанці яких дерев та кущів хочете придбати й посадити. Знайдіть відповідне місце для кожної культури, враховуючи їхню світлолюбність, сусідство з іншими культурами, розміри крони тощо. Коли Місяць перейде у більш сприятливий знак, можна саджати саджанці.

21 квітня

А от у Тельці, згідно з календарем садівника на квітень 2023, найкращий час для посадки багаторічників. Такі рослини на початковому етапі можуть довго зростати, однак насправді вони нарощують гарне коріння та стебло, щоб у майбутньому довгі роки давати гарний врожай. Тому сміливо у підготовлені лунки садіть яблуні, груші, сливи, абрикоси, черешні та інші плодові. Також можна посадити й ягідні чагарники.

Усі рослини, що ви посадите, будуть добре витримувати перепади температури, матимуть гарну зимостійкість, даватимуть смачні й соковиті плоди. Не гірше ростимуть і багаторічні квіти та декоративні кущі.

22 квітня

Загалом, зараз можна проводити будь-який агрозахід, який плануєте. Єдине, про що варто турбуватися, стосується кореневої системи. Під час розпушування землі чи пересаджування будьте обережні і не пошкодьте чутливе коріння. В іншому ж ви не обмежені місячним календарем.

Поливайте рослини, а разом із цим вносьте добрива під корінь. Якщо газонна трава почала відростати, її слід покосити — тоді вона буде ще швидше рости. Кімнатні рослини також можна обрізати для пришвидшення їхнього зростання. Зрізайте квіти — вони довго стоятимуть у воді та легко транспортуватимуться.

23 квітня

У Близнюках, за календарем городника й садівника на квітень, краще не поливати рослини. Вносити добрива також краще в сухій формі. Підгорніть сходи, якщо такі вже з’явилися, видаліть бур’яни та прорідіть дуже густі сходи. Займіться ділянками, де ще нічого не росте, і підготуйте їх до посадок чи посівів. Якщо хочете, щоб газонна трава відростала довго, покосіть її зараз. Якщо поміж газону помітили бур’яни (кульбабу, конюшину, грицики звичайні), можна обробити траву гербіцидом Гольф, а також додати добриво Авангард NPK+M/E Квіти, трави. Зверніть увагу, що газон віком до 6 місяців обробляти небажано. Після обробки газон не можна купити впродовж трьох діб.

24 квітня

Усе ще краще не сіяти більшу частину овочів та інших культур, адже такі рослини дадуть плоди без яскравого аромату та вираженого смаку. Єдине, що радить сіяти календар, в’юнкі рослини. До прикладу, посійте ампельні квіти, які будете вирощувати в кашпо і прикрасите ними альтанку чи балкон. Також посадіть чагарники із в’юнкими квітами. Так, прикрасити ділянку можна клематисами — вони відомі своїми ароматними квітами. Замість клематисів можна виростити жимолость чи декоративний виноград — вони досить невибагливі у догляді.

Продовжуйте догляд за розсадою: провітрюйте її або виносьте на вулицю для загартовування, розпушуйте землю.

25 квітня

У Раку городнику варто знову розпочати посадки саджанців або посів овочів. Саме під цим знаком рослини дають великі, смачні та соковиті плоди. Сійте будь-які види капусти, огірки, редьку, гарбуз, кабачки. Із зелено-пряних посійте шпинат, салат, м’яту, коріандр. Вдалий час для укорінення кімнатних рослин, а також пересадки тих, які влітку плануєте тримати на вулиці.

Рослини можна і потрібно поливати, адже перед цим були знаки, які не дозволяють цього робити. Разом із поливом варто внести і добрива або ж провести підживлення по листу.

26 квітня

Місяць усе ще у продуктивному знаку, а значить і нам потрібно виконати максимально багато роботи. Продовжуйте сіяти овочі, квіти, інші культури, які бажаєте виростити. Можна пересадити розсаду під тимчасове укриття або взагалі одразу у відкритий ґрунт, якщо дозволяють погодні умови. Підготуйте ямки на потрібній відстані, залежно від виду культури. Враховуйте також сусідство культур та залежність від сонячного світла. Безпосередньо перед посадкою кореневу систему розсади слід замочити у протруйнику АС-Кольд Дуо для захисту від ґрунтових та наземних шкідників. Час замочування — 3-4 години. Далі посадіть розсаду, а залишок розчину доведіть водою до 10 л і пролийте землю після посадки. У цьому ж препараті також можна замочувати бульби картоплі перед посадкою.

27 квітня

Лев, за посівним календарем городника й садівника на квітень, знак, що не підходить для посадок та посівів. Якщо не хочете втратити врожай, краще зачекайте більш сприятливого знаку.

Якщо деякі ранньовесняні квіти вже відцвіли, можна викопати їхні цибулини, висушити і закласти на зберігання. Огляньте картоплю, якщо дістали для пророщування. Гнилі та зіпсовані екземпляри видаліть, а здорові бульби посадите у більш сприятливий для цього день.

Розпушіть землю у квітнику, де ростуть багаторічні квіти. Поливати їх зараз не варто, однак робити це можна по сухій землі. Перекопайте грядки, розрівняйте їх і підготуйте лунки для посіву чи пересаджування розсади.

28 квітня

Хоча поливати рослини зараз не можна, як і вносити добрива під корінь і по листку. Однак під знаком Лева можна обробляти рослини проти хвороб та шкідників. Ґрунтові шкідники, такі як личинки хрущів, дротяників, підгризаючі совки та інші, завдають шкоди газонній траві. Тому радимо застосувати препарат Антихрущ. Для проливання ґрунту 10-15 мл препарату додають до 5 л води. До препарату можна додати Авангард NPK+M/E Квіти, трави для підживлення газону. Добриво забезпечує рослини потрібними елементами живлення та забезпечує естетичний вигляд газону в період розвитку.

29 квітня

Місяць досі знаходиться у несприятливому для посівів знаку Лева. Тому сьогодні можна цілком відпочити або ж займатися справами, які не стосуються закладення нових культур, їхнього поливу.

Приділіть час розсаді, яка ще знаходиться на вашому підвіконні і чекає часу пересадження на город. Її потрібно провітрювати та поступово готувати до відкритого ґрунту. Виносьте на балкон чи веранду горщики з рослинами спочатку на одну-дві години. Час поступово збільшуйте, щоб перед пересаджуванням вони могли знаходитися на свіжому повітрі цілодобово.

Видаліть бур’яни у міжрядді та на порожніх грядках, щоб підготувати їх до посіву культурних рослин. Знищіть бур’яни і в саду та у квітнику.

30 квітня

Оскільки Місяць переходить у знак Діви, настають сприятливі посадкові дні у квітні для квітникарів. Саме зараз час для посіву одно- та багаторічних квітів, посадки декоративних чагарників та дерев, основне завдання яких — окраса ландшафту. На клумбі посійте чорнобривці, волошки, маргаритки, дельфініум.

Посадіть кущі троянд, деревоподібні півонії, декоративні рослини, що продаються із загорнутою в сітку або джутову тканину кореневою системою. Враховуйте, що півонії, до прикладу, світлолюбні, однак можливе вирощування їх і в напівтіні.

Усі рослини можна поливати та вносити підживлення, як мінеральне, так і органічне. Важливий елемент навесні — азот. Однак не виключайте й інші важливі макро- та мікроелементи для збалансованого живлення.