Виростити розсаду помідорів — ще те завдання. Потрібно підібрати сорт або гібрид, який добре ростиме у ваших кліматичних умовах. Не менш важливо дотримати термінів посадки, температурного режиму, обрати поживний субстрат. Але всі старання можуть зійти нанівець, якщо поспішити або навпаки — затягнути із пересаджуванням розсади у відкритий ґрунт.

Щоб рослини добре прижилися на новому місці, швидко адаптувалися до вуличних умов та продовжили рости, потрібно знати, коли висаджувати розсаду помідорів у відкритий ґрунт. Це безпосередньо впливає на якість та кількість майбутнього врожаю культури.

Особливості вирощування томатів у відкритому ґрунті

Щоби краще розуміти, які вимоги до умов вирощування у томатів, потрібно згадати, звідки родом ця культура. Південна Америка має теплий клімат, підвищену вологість ґрунту та невисоку вологість повітря. Звісно, помідор адаптувався до нових умов у Європі, зокрема й в Україні, але це все ще теплолюбна культура, вимоглива до світла та вологості ґрунту.

Для томатів відведіть на ділянці тепле, захищене від вітрів місце. Що стосується попередників, садити розсаду помідорів краще після бобових, цибулі та огірків. А от після пасльонових культур не рекомендується.

У якому віці та за якої температури пересаджувати розсаду

Оскільки томат — культура теплолюбна, поспішати з висаджуванням розсади у відкритий ґрунт не потрібно. На момент, коли будете розміщувати рослини на грядці, температура ґрунту на глибині 10 см повинна прогрітися до 12-13 °C. Також на цей момент повинна минути загроза весняних заморозків. За холодної та дощової весни це може бути й середина травня. У південних регіонах можливо на кілька тижнів раніше. Однак слід орієнтуватися на погодні умови вашого регіону та якою була весна цього року.

Крім того, що томати мають певні вимоги до погодних умов, потрібно враховувати і вік розсади, що готова до пересаджування. Безгорщечкову пікіровану розсаду ранніх томатів висаджують через 55-60 діб після посіву, горщечкову розсаду — через 60-70 діб.

На момент висаджування помідорів на грядку на рослині має сформуватися 7-8 листків. Якщо розсада трохи переросла, її похило висаджують у землю, так, щоб залишилося тих ще 7-8 листочків. Однак в ідеалі краще не допускати переростання розсади. Так само як і не слід дуже рано переміщати її на грядку.

Щоб розсада швидко прижилася та добре реагувала на зміни температури, за 10-14 днів почніть її загартовувати. Така розсада томатів витримує навіть короткочасне зниження температури до 5 °C.

Тимчасове укриття розсади

Часто городники хвилюються за виплекану розсаду помідорів, адже будь-яке різке зниження температури може негативно позначитися на рослинах. Тому споруджують на ділянці тимчасові укриття, щоб захистити розсаду від вимерзання при нетривалих зниженнях температури, а також для захисту від граду.

Найчастіше городники використовують плівкові тунелі, адже їх легко спорудити та зібрати після використання. Для цього встановлюють по довжині грядки металеві дуги і накривають плівкою або спанбондом. Під таке укриття садять помідори у відкритий ґрунт, щоб вони адаптувалися до нових умов. Влітку помідори також можна притіняти, щоб вони не попеклися. Але в цьому випадку замість плівки треба використовувати нетканий матеріал.

Якщо ви вагаєтеся, який матеріал для укриття обрати, ось переваги основних із них:

- Плівка з поліетилену — недорогий матеріал, якщо є обмеження щодо бюджету. При цьому добре пропускає та розсіює світло, добре згинається, ґрунт під плівкою довго не висихає, тому не потрібно так часто поливати рослини. Однак плівка швидко зношується і може порватися, коли ви будете натягувати на каркас.

- Спанбонд — це екологічно чистий матеріал, він не пропускає УФ промені, але вологу і повітря пропускає добре. А ще він не боїться перепадів температури. Однак ціна, якщо порівнювати з плівкою, вища.

Коли пересаджувати розсаду помідорів за місячним календарем

Щоб обрати вдалий день для висаджування помідорів у відкритий ґрунт у 2023 році, можна скористатися місячним посівним календарем садівника та городника. Враховуючи те, у якому знаку знаходиться Місяць, визначаються сприятливі дні для посіву культур, пересаджування розсади тощо. Коли садити помідори у відкритий ґрунт у травні: 2, 3, 4, 6, 9, 10, 13, 14, 18, 22, 23, 24, 30, 31 число.

Опиратися виключно на місячний посівний календар не потрібно, адже насамперед враховувати треба погодні умови та вік вашої розсади.

Обробка розсади перед пересаджуванням

Вирощені своїми руками томати особливо смачні та ароматні. Однак на врожайність та якість помідорів впливає все: від вибору сорту до догляду протягом періоду вегетації томатів. Розсада перші тижні росте, можна сказати, в тепличних, майже ідеальних умовах. Однак як тільки вона переїде на грядку, одразу ж стане смаколиком для шкідників та джерелом розвитку грибкових хвороб. Тому ми повинні діяти на випередження і захистити рослини до того, як вони опиняться сам на сам зі шкідливими мікроорганізмами.

Перед самою висадкою помідорів у відкритий ґрунт кореневу систему розсади слід замочити у протруйнику. АС-Селектив — це інсекто-фунгіцид, який захистить рослини від дротяників та несправжніх дротяників, колорадського жука, попелиці, трипсів, личинок хрущів, ведмедки, а також комплексу хвороб на початкових етапах розвитку томатів. Приготуйте робочий розчин із розрахунку 10 мл на 1 л води і замочіть на 3-4 години лише корінь розсади. Після посадки розчин, що залишився, розведіть до 10 л води і пролийте ґрунт під рослинами.

Антихрущ — ще один протруйник для захисту томатів від поширених шкідників (личинок хрущів, колорадського жука, попелиці, трипсів). Для замочування приготуйте розчин такої ж концентрації і замочіть кореневу систему на 1-2 години. Розведеним водою залишком розчину так само можна пролити ґрунт після посадки розсади.

Підготовка грядок

Грядки під томати готують ще з осені. Тоді ґрунт обробляють та вносять органічні добрива. Під час весняного перекопування — вносять мінеральні, зокрема фосфорні та калійні добрива. Що стосується ґрунту, де добре ростимуть томати, то це супіщані та суглинні зі слабокислою реакцією.

Оскільки томат має довгий період вегетації (навіть ранні сорти), цю культуру рідко вирощують прямим посівом у ґрунт. Коли розсада підросла, а погодні умови дозволяють посадку помідорів у відкритий ґрунт, розміщувати рослини варто за певним принципом, щоб не загущувати посадки. Так, ранні сорти томатів висаджують за схемою 70х30 см, середньостиглі — 50+90х25, а пізньостиглі — 40+140х30.

Час посадки помідорів залежить від кількох факторів: температура ґрунту, вік розсади, погодні умови регіону, кількість сформованих листків на рослині. Лише враховуючи сукупність усіх факторів пересаджування розсади пройде вдало, рослини добре приживуться та продовжать розвиток. Якщо поспішити і висадити розсаду у холодну землю, вона може загинути. А якщо ж відтягувати момент пересаджування, ви автоматично відтягуєте і період плодоношення томатів.

Пересадка на нове місце — це стрес для рослин, тому варто забезпечити їм найкращі умови.