Картоплю не просто так називають другим хлібом

Картоплю не просто так називають другим хлібом. З того часу, як ця культура з’явилася на території нашої країни, її щороку садять городники та фермери, аби виростити смачні та поживні бульби. Не дивлячись на те, що вже не один десяток років картоплю вирощують у всіх регіонах України, навіть затяті городники часом отримують поганий врожай культури. Здавалося б, просапував міжряддя, обробляв від хвороб та шкідників, а картопля все одно погано виросла. Причиною може бути неправильний термін посадки бульб. Садити картоплю можна протягом квітня і травня залежно від умов. А от коли конкретно це робити, зараз і дізнаємося.

Обираємо сорт картоплі

Завдяки тому, що картопля залишається і по сьогодні поширеною культурою в нашій країні, існує чимало її сортів. Одні добре розварюються, тому її вирощують для приготування пюре. Інші — можуть довгий час зберігатися (до наступного сезону), тому такі бульби закладають у погріб. Під час вибору радимо звернути увагу на такі поширені сорти:

  1. Слов’янка — поширений сорт середнього терміну дозрівання. Бульби мають видовжену форму, великі, із неглибокими вічками. Садять цю картоплю городники, адже бульби мають хороший смак, не сильно розварюються. Підходить для вирощування у всіх регіонах України.
  2. Щедрик — цей сорт належить до ранніх. Бульби не дуже сильно розварюються, мають високі смакові якості, білого кольору м’якуш. Сорт має високу посухостійкість та стійкий до багатьох хвороб культури. Добре росте у всіх регіонах країни.
  3. Слаута — ще один ранній сорт. Овальні бульби із кремового кольору м’якушем. Сорт стійкий до посухи, підходить для вирощування у Лісостеповій зоні.
  4. Солоха — сорт, якщо хочеться чогось незвичного, адже бульби, як і м’якуш, темно-фіолетового кольору. Бульби використовують нерідко для декору страв, однак смакові якості теж високі.

Передпосадкова обробка бульб

Яким би стійким до хвороб не був сорт картоплі, залишати напризволяще його не варто. До того ж не забуваймо про головного ворога картоплі — колорадського жука. Він швидко знищує молоді листочки та стебла, в результаті чого бульба не може розвивати кореневу систему. Не менш шкідливими є ведмедка, личинки хруща, дротяники, попелиця.

Саме тому безпосередньо перед посадкою бульб радимо використовувати протруйники. Один із таких — препарат Матадор. Перед тим, як садити картоплю, бульби розкладіть одношарово і обробіть їх робочим розчином препарату. Далі дайте бульбам підсохнути і садіть.

АС-Селектив доцільним буде задля захисту не лише від колорадського жука, попелиці, личинок хрущів, ведмедки та дротяників. А й від сріблястої та звичайної парші, фузаріозу, фомозу, альтернаріозу та ризоктоніозу. Робочим розчином так само обробляють посадковий матеріал безпосередньо перед тим, як покласти його до ямки.

Довготривалий захист картоплі від шкідників забезпечить і обробка протруйником АС-Кольд Дуо. Він ефективний проти ґрунтових та наземних шкідників.

Після яких культур та коли садити картоплю

Як і будь-яку іншу культуру, картоплю садити з року в рік на одному й тому ж місці не рекомендується. Зазвичай городники нехтують цією порадою, адже мають невеликий клаптик землі і більшу його частину засаджують саме цією культурою. Садіння картоплі понад три роки підряд на одному місці негативно позначається на врожаї. У ґрунті накопичуються шкідники, збудники хвороб, які наступного сезону уражають нові насадження. Крім того, картоплі у великій кількості потрібні фосфор і калій. На її місці в наступному році варто висаджувати інші культури, аби відновити у ґрунті баланс потрібних елементів живлення.

Саджати картоплю можна після багатьох культур. Найбільш вдалим попередником є баштанні. На півдні України кавуни вирощують у відкритому ґрунті, тому добре садити картоплю наступного року після цієї культури. Вдалими попередниками також є зернові культури та трави.

Що стосується сусідства, обирайте для картоплі такі культури, які не конкурують із нею за поживні речовини. Це може бути квасоля, цибуля, часник, білоголова капуста, шпинат.

От ми поступово і дійшли до головного запитання: коли можна садити картоплю? Важливо у цьому питанні не звертати увагу на конкретні дні календаря, адже погода у різних регіонах не однакова. До того ж весна з року в рік також різна. Головна умова, щоб ґрунт на глибині 10 см прогрівся до 8 °C. У південних регіонах це буває і на початку квітня. На півночі та заході нерідко садять бульби картоплі у другій половині травня.

Сприятливі дні для посадки бульб

Отже, ми знаємо, за якої температури можна садити бульби, але коли ж саме садити картоплю у 2023 році? Щоб отримати відповідь, варто звернутися до місячного календаря городника та садівника. За його допомогою можна визначити день, що підходить для висаджування бульб.

Так, сприятливі дні для посадки картоплі у квітні: 5, 7, 8, 9, 12, 13, 16, 17, 21, 22, 25, 26. У ці дні Місяць знаходиться у продуктивних знаках Зодіаку, коли можна проводити більшість агрозаходів. У травні садити картоплю можна у такі дні: 2, 3, 4, 6, 9, 10, 13, 14, 18, 22, 23, 24, 30, 31.

Якщо у якийсь зі сприятливих днів ґрунт прогрівся до потрібної температури, стоїть суха й тепла погода, можна проводити посадку картоплі.

Коли садити картоплю: народні прикмети

Наші бабусі й прабабусі не користувалися місячним посівним календарем, не виміряли температуру ґрунту, однак вміли визначати час посадки чи посіву певних культур за допомогою народних прикмет. Найбільш поширений спосіб визначення, коли краще садити картоплю, за грудкою землі. Потрібно взяти з городу невелику грудку і кинути її на дорогу. Якщо прилипла, значить садити ще рано, бо земля дуже волога. Якщо ж грудка розпалася на частинки, можна розпочинати посадку.

Також є прикмета, що картоплю час садити, коли листя на березі розміром із копійчану монету та коли цвіте бузина. Однак весна останнім часом дуже непередбачувана, тому не радимо опиратися лише на народні прикмети. Враховуйте також погодні умови вашого регіону.

Як правильно садити картоплю

Після того, як ми визначили сприятливі дні для садіння картоплі, розберемося і з основними правилами щодо посадки. Для початку потрібно підготувати ґрунт. Це роблять ще з осені, тоді і вносять добрива. Насамперед це органіка (наприклад, перегній) із додаванням мінеральних добрив: суперфосфат та сірчанокислий калій.

Якщо ділянка з легким ґрунтом, навесні потрібне перекопування. Ділянку, що дуже засмічена бур’янами, перед посадкою можна обробити гербіцидами, якщо там ростуть бур’яни. Враховуйте, що препарати, які борються з багаторічними бур’янами, застосовують за 10-14 днів до посадки картоплі.

З настанням відповідної температури ґрунту (8 °C) підготуйте лунки під посадку бульб. Робіть їх на відстані 30-40 см одна від одної для посадки під лопату. Глибина лунки залежить від ґрунту: в легкий садять на глибину 20 см, у важкий — на глибину 10 см.

Якщо плануєте садити ранні сорти, щоб отримати врожай якомога швидше, використовуйте тимчасові укриття. Для цього садять картоплю під біле або чорне агроволокно. Так отримати молоду картоплю можна на кілька тижнів раніше, ніж при вирощуванні у відкритому ґрунті.