Чим кропити капусту? Це питання, над яким щороку задумується кожен господар. Часто мене запитують, які ефективні народні засоби я можу порадити.

Поширена обробка капусти від шкідників оцтом, а також іншими речовинами, про які я розповім нижче.

Будьте готові, що захист капусти від шкідників та хвороб народними методами можливий, але обробляти доведеться часто, бо тривалість дії та ефективність таких настоянок невелика.

Оскільки хвороби та шкідники білокачанної, цвітної, брюсельської та пекінської капусти подібні, то й техніки обробки будуть майже однаковими. Тільки будьте обережними й уважними до захисту пекінської капусти через її швидке достигання.

Детальніше про види капусти читайте у нашій статті.

Чим кропити капусту: народні засоби

Шкідливі комахи багатьом господарям давно відомі. Це хрестоцвіта блішка, яка за лічені дні перетворює молоді листочки на мереживо; попелиця, яка висмоктує соки; гусениці капустяного білана, які можуть залишити від овоча самі жилки. У парнику та на городі трапляється білокрилка. Що вже казати про капустяні муху та міль, гусениці яких непомітно руйнують рослину зсередини.

Отже, чим кропити капусту і які народні засоби є найефективнішими:

Опилюйте деревним попелом або тютюновим пилом, змішаним із чорним перцем (чайна ложка). Отриману суміш насипте у панчоху або сито й потрусіть над грядками. Дрібні часточки забивають дихальця комах, викликаючи їхню загибель. Цей засіб допоможе від попелиці, білокрилки, хрестоцвітої блішки, молі, а також слимаків.

♦ Мильні розчини добре діють при обприскуванні та митті листя від комах. Вони загинуть, а в нових надовго відіб’є апетит.

♦ Гірчичний розчин добре відлякує капустоїдів. У 10 л води розчиніть по 30 г солі та порошку гірчиці. Додайте 5 г червоного меленого перцю. Обробіть проти гусениць.

♦ Настоянка цибулиння також ефективна. Заваріть окропом 200 г сухого лушпиння та через деякий час доведіть водою до 10 л. Обробляйте щотижня не менше 5 разів.

♦ Гіркі настої із трав (хрін, полин, пижмо, чистотіл, деревій, шкірки апельсина). Заваріть окропом 500 г одного або кількох сухих компонентів. Настоюйте годину-дві, потім доведіть водою до 10 л. Через добу беріться до обробки. Більшості шкідникам не сподобається гірка капуста і вони обходитимуть її десятою дорогою.

Часниковий настій ефективний проти білокрилки та інших видів комах. Залийте 10 л води 200-500 г часнику (зубців, стрілок, листя). Витримайте добу та обробляйте.

Від хвороб капусти є також інші перевірені народні засоби.

Розчин 50 г мідного купоросу на 10 л води допоможе зупинити розвиток хвороб капусти у відкритому ґрунті. За перших симптомів необхідна обробка капусти цим розчином двічі з перервою у три тижні.

Розведіть у 5 л води 500 мл кислого молока або сироватки. Додайте 5-10 крапель йоду. Цим засобом можна обприскувати грядки раз на три дні, поки не помітите покращення.

Чим кропити капусту? Оцтом!

Про цей метод розповім детальніше, бо він доволі популярний. Столовий або яблучний оцет 9% (підійде й перекисле вино) досить ефективний проти багатьох шкідників та грибкових хвороб. Ним обприскують місця скупчення комах або уражені грибком місця.

Обприскування капусти оцтом проводиться вдень у суху погоду або ввечері, щоб окрім комах відлякати також слимаків. Для цього в 10 л теплої води розведіть 150-250 мл оцту (або 2 ст.л. есенції).

Оцет відлякує хрестоцвіту блішку, попелицю, метеликів, які відкладають яйця. Випари оцту відлякують шкідників.

Чим кропити капусту: професійні препарати

Якщо ви вирощуєте багато капусти, краще заздалегідь прийняти рішення чим кропити капусту й обрати ефективні засоби. Так ви заощадите свої сили й час. Я раджу застосовувати професійні препарати від хвороб і шкідників та обробляти регулярно за схемою, щоб гарантовано отримати здоровий та неушкоджений урожай.

Під час висаджування розсади на грядки – Антихрущ (100 мл) або Матадор (100 мл на 10 л води). Замочуйте корені розсади на 1-4 годин для захисту від ґрунтових шкідників.

У фазі 4-5 листків – Антиколорад Макс (1-1,5 мл на 3-5 л води на 1 сотку).

На початку формування голівки – Фас (2 мл на 3-5 л води) або Антигусінь (4 мл) + Самшит (3 мл) на 3-5 л води на 1 сотку.

Під час росту голівки – Антиколорад Макс (2 мл) + Тандем (10 мл) на 6-10 л води на 2 сотки + Енергодар (30 мл) на 5 л води на 1 сотку.

За 10 днів до збирання застосовуйте препарат Цілитель (25 г на 3-5 л води на 1 сотку).

Вище я докладно розповів чим кропити капусту і коли. Своєчасна та регулярна обробка вбереже вашу капусту від хвороб та шкідників. І все літо вона радуватиме вас великими здоровими голівками, даруючи щедрий врожай.