Різні види капусти мають спільних шкідників. Один із них – попелиця. Тому досить часто до мене звертаються із питанням: «Як з’являється попелиця на капусті та які є методи боротьби з нею?»

Особливо актуальним це питання стає в роки її масового розмноження, адже мова йде про збереження всього врожаю. Звісно, тля на капусті сьогодні для господарів не є великою проблемою, адже вони навчилися виводити її народними методами, про що я неодмінно розповім трохи нижче. Найголовніше – не опускати руки, адже попелиця на капусті неодмінно зникне, якщо застосовувати системний захист. Більше про попелицю можна прочитати у цій статті.

Попелиця на капусті: звідки береться

Найчастіше це капустяний вид, який полюбляє хрестоцвіті культури (редис, редька, ріпак). Сліди її діяльності – світлі плями на темному листі, поява яких спричинена втратою хлорофілу. Часті супутники комахи ‒ віруси (мозаїка, жовтяниця) та грибки (чорна плямистість), для яких її виділення є чудовим середовищем розвитку.

Яйця шкідника зимують у землі та на рештках хрестоцвітих рослин (неприбрані головки капусти, листя тощо). Навесні (у квітні) за температури 10-12° С вилуплюється перше покоління. Попелиця на капусті дуже часто розмножується партеногенезом, тобто для розмноження не потребує самців. Тому через два тижні кожна самиця здатна відкласти 50 яєць. За літо одна самиця може дати до 16 поколінь.

Частина комах може прилетіти з інших заражених рослин, наприклад, із сусідського городу. Інша частина заноситься разом із мурахами, тому боротьба з попелицею має бути комплексною.

Щоб попередити масове заселення городу попелицею, восени повизбируйте всі рослинні рештки і проведіть глибоку оранку. Також скосіть або обробіть гербіцидами бур’яни на межі, а поряд із капустяними грядками висійте рослини-репеленти, які відлякують тлю – базилік, м’яту. Далі я розповім, як захистити культуру.

Тля на капусті: як боротися

Щоб попелиця на капусті неодмінно зникла і боротьба була дієвою, можна використовувати різні засоби: як народні, так і професійні. Отже, чим захистити улюблений овоч на огороді?

  1. Попелом. Просійте деревний попіл та опилюйте ним раз на тиждень. Дрібні часточки забивають дихальця шкідників і вони гинуть.
  2. Милом. Розчиніть брусок господарського чи дігтярного мила на 10 л води та обприскуйте грядки раз на тиждень. Мило утворює плівку, яка також закриває дихальця комах.
  3. Шкірками цитрусів. Залийте 1 кг сухих шкірок мандаринів, лимонів та апельсинів 3 л окропу, настоюйте 3 доби. Доведіть водою до 10 л. Обприскуйте двічі з перервою в тиждень.
  4. Кока-колою або пепсі. Розведіть напій навпіл із водою й отримаєте ефективний розчин. Попелиця на капусті не любить ортофосфорної кислоти у його складі.
  5. Заваріть цибулиння (як на крашанки) й обприскайте культуру.
  6. Оцтом. Розведіть 150 мл на 10 л води. Обприскуйте раз на тиждень.
  7. Гіркими травами. Зробіть настій із чистотілу, пижма, тютюну або полину. Заваріть окропом 0,5 кг свіжої трави, а через годину-дві долийте водою до 10 л води. Щоб попелиця на капусті зникла, кропіть через день.
  8. Часником. Подрібніть 1 кг зубців, стрілок, листя, розведіть у 10 л води й настоюйте 3 доби.
  9. Гірчицею. Залийте 100 г сухого порошку 10 л води й залиште на кілька годин. Обробляйте раз на тиждень.
  10. Препаратами від попелиці. Я раджу комбінацію Антигусінь + Самшит (4+3 мл на 3-5 л води на 1 сотку). Для кращого ефекту додайте прилипач Тандем. Двох обробок із перервою у два тижні зазвичай достатньо.

Попелиця на капусті частіше оселяється на ослаблених рослинах, тому основне завдання господаря – забезпечити правильний догляд і умови вирощування, підсиливши їх вчасною обробкою від шкідників.