Мабуть, немає такого господаря, який не вирощував би на своєму городі хоча б один вид капусти. Найбільш популярною є білоголова, менш популярні – брюсельська, броколі, кольрабі. Спільне для всіх видів є те, що вони хворіють однаковими хворобами і, відповідно, мають схожі методи їх контролю.

Хвороби капусти білоголової найчастіше уражують ослаблені рослини. Також важливо знати й не допустити сприятливі умови для розвитку хвороб. Нижче в статті я розповім, на що звертати увагу, щоб уникнути інфекцій на грядках і попередити хвороби розсади капусти ще до висадки у відкритий ґрунт.

Хвороби капусти: симптоми

Як же визначити, що культура почала хворіти? Як вилікувати рослинки та які умови є сприятливими, щоб хвороби капусти розвивалися?

Чорна ніжка капусти – грибок, що уражує розсаду. Коренева шийка хворої рослини буріє з утворенням перетяжки. В цьому місці з’являється гниль, через що розсада вилягає. Розвитку хвороби капусти сприяють надмірна вологість землі, повітря, різкі коливання температури, загущення посівів і підвищена кислотність ґрунту. Аби запобігти розвитку інфекції, важливо дезінфікувати насіння та субстрат для розсади 1% розчином марганцівки і стежити за поливом.

Кила капусти – ще одне грибкове захворювання розсади, яке розвивається на коренях і викликає неконтрольований поділ клітин, через що утворюються нарости на корінцях. Внаслідок деформації клітин сіянці не можуть поглинати поживні речовини, воду з ґрунту і згодом гинуть. Якщо ви помітили, що молоденьке стебло відстає в рості, обережно витягніть його із землі й огляньте корінці. Якщо ви побачили нарости, знищіть такі рослини. Для профілактики кили кислий ґрунт вапнують (восени вносять 50 кг доломітового борошна на 1 сотку), а у важкий глинистий додають пісок.

Фузаріоз – ще один з видів хвороби капусти. Уражує рослини, починаючи з фази розсади і протягом всього вегетаційного періоду. Ознаки фузаріозу – пожовтіння й в’янення листків. На поперечному розрізі стебла і черешків можна помітити світло-коричневе кільце – це закупорені судини. Хворі листки скручуються й опадають, голівка деформується. При сильному ураженні капустина виростає недорозвиненою.

Пероноспороз (несправжня борошниста роса) проявляється на листках нечіткими блідо-жовтими плямами. На нижньому боці листка помітний пухкий наліт білого кольору. Частіше відносять до хвороби капусти білокачанної, але уражується і червонокачанна. Також швидше інфекція розвивається в загущених посадках, за надмірного поливу. Якщо нічого не робити, в таких умовах капуста загниває, й можна втратити рослини за 2-3 дні. Під час зберігання грибок може проявитися ззовні головки нечіткими сіруватими плямами з білим нальотом і спричинити загнивання.

Альтернаріоз або чорна плямистість капусти проявляється вже на розсаді у вигляді чорних змертвілих смужок і плям на сім’ядольних листочках. Згодом рослинки в’януть. Найпоширеніші ознаки хвороби капусти у дорослих рослин – темні плями 1 см і більше в діаметрі, покриті чорним нальотом. Це спори гриба, що можуть заразити інші рослини. Згодом плями випадають, від чого листя стає продірявленим. При сильному ураженні листки відмирають, і голівка формується нещільна. Розвитку альтернаріозу сприяє загущеність посівів, висока вологість (надмірний полив) і температура близько 25° С.

Біла та сіра гнилі – хвороби капусти, що проявляються під час її зберігання. При білій гнилі верхнє листя головок стає слизуватим і загниває. На листках утворюється ватоподібний рясний білий наліт, на якому можна помітити багато плоских чорних цяток. За сірої гнилі наліт буде порохуватий, сірий, із чорними цятками.

                                               Белая гниль

                                           Серая гниль

Хвороби капусти: чим обробити

Від захворювань розсади допомагає полив грядок 0,1% розчином мідного купоросу та обприскування 1% бордоською рідиною через 2 тижні після висадки в ґрунт.

Через те, що здебільшого капуста уражується комплексом хвороб, краще використовувати професійні препарати.

Енергодар. Поливайте розсаду розчином 15 мл на 10 л води.

Цілитель. Обприскувайте розчином 25-30 г на 5 л води на сотку.

Варто припинити обприскування за 30 діб до збору урожаю.

Пам’ятайте, профілактична обробка народними та професійними засобами захистить ваші рослини від хвороб і стане запорукою щедрого врожаю.