Диня найкраще росте на сонячному Півдні України. Вона уражується тими самими хворобами, що й інші гарбузові, наприклад, кабачки.
Нижче в статті я розповім, які хвороби дині трапляються найчастіше на наших городах та як із ними боротися.

Диня: хвороби

Найпоширеніша хвороба дині – борошниста роса. Це грибкове захворювання, визначити яке можна за білуватим або рожево-сірим нальотом на листках. Сприятливі умови її розвитку: температура повітря 16–20 °С і висока вологість повітря. Хвороба розвивається за кілька днів, і з часом окремі плями зливаються в один суцільний наліт. Із часом листя жовтіє, закручується і засихає. Борошниста роса також може поширитись і на плоди. Через цю хворобу врожай дині може знизитися на третину – плодів буде небагато і вони будуть дрібними.

Альтернаріоз проявляється на плодах втиснутими плямами коричневого або чорного кольору з водянистою облямівкою. У вологу погоду вони вкриваються чорним оксамитовим нальотом. Чим більше дощів і спекотніша погода, тим більший ризик ураження цією хворобою. Також розвитку хвороби сприяє дефіцит калію в ґрунті, ослабленість рослини, механічні травми чи опіки на плодах.

Антракноз (дірчаста плямистість) часто стає справжньою бідою баштанника, особливо за сприятливих умов для розвитку хвороби: температури 24–25 °С і відносної вологості від 60%. Спершу на листі з’являються жовті та коричневі плями з темно-бурою облямівкою. Якщо погода волога, наліт стає злегка рожевим. Якщо встановлюється суха погода, плями висихають і провалюються, листя стає дірявим. На стеблах утворюються втиснуті овальні виразки жовто-бурого кольору. В цих місцях стебла зазвичай ламаються. Виразки до осені чорніють. Уражені диньки часто деформуються, завмирають в рості.

Бура плямистість – грибкова хвороба, визначити яку можна за появою на листі дрібних плям із світлою облямівкою. У вологу погоду за температури 20 °С на них утворюється оливковий наліт, а на стеблах – сухі виразки з таким самим нальотом. Якщо уражені молоді рослини, їх ріст зупиняється, пагони стають бурими та ламкими. На зав’язі та молодих диньках виникають маслянисті плями, з яких виділяється жовтувата рідина. Пізніше на їхньому місці з’являються виразки із зеленим нальотом. Плоди також припиняють рости і зогнивають.

Хвороби розсади дині

Фузаріозне в’янення – грибкова хвороба, яка часто уражує рослини відразу після сходів і в період вегетації. На динних грядках фузаріоз не рідкість. Спори збудника проникають у судинну систему рослини і порушують її роботу, в результаті чого порушується функціонування і інших органів рослини. Розсада в’яне і гине. У дорослих рослин на кореневій шийці утворюються бурі плями. Коли гудиння дині в’яне на пізніх термінах, плоди можуть дозріти, але будуть несолодкими.

Активізується патоген після холодного поливу, в прохолодну погоду від 16 °С. Розсаду, яка вилягла від холодного поливу та атаки хвороби врятувати практично неможливо. Для профілактики слід пролити ґрунт після висівання насіння або розсаду препаратом Енергодар (3 мл на 2 л води на 1 кв. м).

Чим обробляти дині від хвороб

Збудники грибкових хвороб дині, як і інших гарбузових, залишаються на рослинних рештках, тому дуже важливо своєчасно очищувати ділянку.

Також пам’ятайте, що своєчасне обприскування рослин від хвороб – запорука здорового урожаю. Обробки краще починати у фазі 2–4 листків, потім – перед цвітінням та після (за потреби). На початку вегетації в пригоді стануть препарати Захисник (12–15 мл на 5 л води на 1 сотку), Енергодар (25-30 мл на 5 л води), Цілитель (25-30 г на 5 л води/сотку). У період плодоношення обприскайте препаратом Захисник (10 мл на 3–5 л води). Між обробками обов’язково зробіть перерву 10–14 днів і за 2 тижні до збору врожаю припиніть будь-яке обприскування.

Контролювати хвороби краще профілактикою і головне в цій справі – обрати правильні періоди обробки. І тоді диньки виростуть соковитими, солодкими, а урожай буде щедрим!