Солодку запашну диню, яка росте на сонячному Півдні, в інших регіонах найкраще вирощувати з розсади. Тоді вже ви точно встигнете поласувати соковитими солодкими плодами у серпні-вересні! Вирощування дині нескладне і подібне до вирощування огірків і кабачків, бо диня їхня родичка, проте має свої особливості.
Нижче в статті я розповім, як виростити диню на городі.

Розсада дині

Перше питання, яке постає перед початківцями: коли садити диню для розсади? Вирощування розсади дині планують із середини квітня. В цей період потрібно обрати насіння, якому вже 3–4 роки, бо свіжозібране насіння та відносно свіже (1–2 роки) дає переважно чоловічі квітки, а отже, урожаю від них ви точно не дочекаєтеся.

Перед посадкою можна провести стратифікацію – загартовування насіння. Для цього насіння поміщають у воду температурою 30 °С. Потім воду виливають, а насіння накривають марлею й залишають за температури 15–20 °С. Далі таке насіння поміщають на 18 годин у холодильник (0–2 °С). Після цього знову заносять у тепло 15–20 °С. Таке чергування роблять протягом 3–5 діб.

Також важливо провести передпосівну підготовку насіння – вимочити його у міцному розчині марганцівки 20–30 хв.

Для посадки приготуйте ґрунтосуміш: 9 л торфу, 1 л піску, 1 склянку попелу. В контейнери діаметром 10 см посадіть насінини на глибину до 2 см. До появи сходів тримайте контейнери за температури від 25 °С, пізніше – за 18 °С. Освітлення для розсади дині має бути 10–12 годин на день, тому її додатково освітлюють спеціальними лампами, інакше рослини не утворять достатньої кількості жіночих квіток.

Через те, що пікірувати розсаду дині не можна, вона погано її переносить, висаджуйте її одразу в ґрунт. Розсада вважається готовою до пересадки у відкритий ґрунт через 20–25 днів. В добре підживлений з осені ґрунт можна висаджувати розсаду дині на початку червня.

Диня: вирощування в теплиці

Вирощування дині в теплиці має свої особливості. Зазвичай отримати урожай дині в теплиці можна швидше, ніж при вирощуванні її у відкритому ґрунті. Ґрунт під посадку дині має бути добре підживлений перегноєм та мінеральними добривами: приблизно 20 г калійної солі та 30–40 г суперфосфату на 1 кв. м. Диня не любить кислого ґрунту, але цілком може рости на засоленому.

Висаджуйте розсаду дині в теплицю також на початку червня. Відстань між рослинами робіть не менше 20 см. При посадці розсади трохи підніміть її над землею, щоб основа стебельця не загнивала. Поливайте лише теплою водою.

Коли виросте 3 пари листків, відщипніть верхівку пагінця для утворення бокових пагонів із жіночими квітками. Це не стосується гібридів, у яких зав’язі формуються на центральному стеблі, тому в цьому разі необхідно відщипувати бокові пагони. Пізніше два найміцніші пагони прив’яжіть до шпалери, а інші зріжте. Під час цвітіння подбайте про доступ бджіл до квітів або зробіть запилення вручну.

За температури від 30 °С необхідно своєчасно провітрювати теплицю, щоб рослини не перегрівались. Підживлюють дині до цвітіння азотним добривом – раз на тиждень поливають розчином аміачної селітри (20 г на 10 л води). Після цвітіння та зав’язування плодів можна один раз підживити фосфорними та калійними добрива. Також пам’ятайте, що перед збором урожаю за 2 тижні слід припинити полив, щоб диньки стали більш цукристі, солодкі.

Вирощування дині у відкритому ґрунті

Умови вирощування дині у відкритому ґрунті несуттєво відрізняються від тепличних. Здебільшого дині у відкритому ґрунті не потрібно прив’язувати до шпалер – вони стеляться по землі. В цьому випадку розсаду висаджують рідше, залишаючи відстань 70 см між кущиками.

Поливати і підживлювати слід так само – раз на 7–10 днів. Диня, на відміну від огірків, не любить рости у вологому ґрунті. Подбайте про неглибоке регулярне розпушування міжрядь, щоб не утворювалося земляної кірки.

Якщо раніше на вашій ділянці були проблеми із хворобами огірків чи кабачків, обов’язково слід потурбуватись про профілактичне обприскування від борошнистої роси, антракнозу, фузаріозного в’янення і кореневих гнилей, адже ті самі хвороби уражують і диню. Вам стануть у пригоді препарати Захисник (15 мл на 3–5 л води на 1 сотку), Енергодар (25–30 г на 5 л води), Цілитель (25–30 г на 3–5 л води), які можна застосовувати із перервою у 10–14 днів.

Детальніше про хвороби дині можна прочитати у моїй статті.

Іноді диню пошкоджують шкідники (баштанна попелиця, павутинний кліщ, динна муха, совки). Щоб цьому запобігти, на початку вегетації обприскайте рослини препаратом АТО "Жук" (1,5 мл на 3–5 л води), пізніше – Антигусінь (4 мл на 3–5 л води), а в період росту плодів – Фас (2 мл на 3–5 л води). Обробку від шкідників найкраще поєднувати із обприскуванням від хвороб (у бакових сумішах). За 2 тижні до збору врожаю треба припинити будь-яку обробку препаратами.

Важливим при вирощуванні дині є її підгортання, щойно починають рости бокові пагони. Це необхідно для більш інтенсивного росту додаткових корінців і забезпечення рослини поживними речовинами, а значить, і підвищення врожайності.

На одній рослині залишають 2–6 зав’язей. Коли вони підростають до розміру яйця, їх зав’язують у сітку, яку кріплять до шпалери (якщо вся рослина прив’язана до опори). Для господарів, які вирощують дині на землі, можна порадити підкласти під кожен плід руберойд, щоб динька не підгнила від контакту із землею. Але це актуально лише для важких, насичених вологою ґрунтів.

Стиглість дині визначають за розвиненою сіткою тріщинок по всій шкірці – така динька стигла і може зберігатися до 2 місяців. Якщо лише половина плоду з тріщинками – диня напівстигла, її можна зірвати для більш тривалого зберігання. Зберігати врожай краще в прохолодному сухому місці, подалі від яблук і картоплі.

Перед покупкою насіння дині обов’язково вивчіть особливості сорту та, якщо на вашій ділянці небагато сонця, надайте перевагу сортам, виведеним для північних районів. Так ви зможете потішитись великим врожаєм чудових диньок.