Чиста і доглянута ділянка без бур’янів – це не просто забаганка городників та садівників. Бурʼяни не лише спотворюють зовнішній вигляд присадибної ділянки, проростаючи між культурними рослинами, у газонній траві, на стежках та між тротуарними плитками. Бурʼяни активно ростуть і розмножуються, конкурують із культурними рослинами за воду, світло та поживні речовини, що є у ґрунті. Таким чином овочі, зернові культури, квіти отримують необхідні мікро- та макроелементи у недостатній кількості. Неправильна або несвоєчасна боротьба з бурʼянами може призвести до втрати частини врожаю або зниження його якості. Якщо однорічні бурʼяни не такі агресивні, і позбутися їх можна за допомогою регулярного прополювання ділянки, то із багаторічними справа дещо складніша.

Бурʼян берізка польова – один із небезпечних багаторічних бурʼянів, з яким зустрічався чи не кожен городник. Позбутися його не так легко через розвинену кореневу систему, яка йде у глиб землі на кілька метрів. Однак цей бурʼян не повинен стати на заваді бажанню мати чистий, доглянутий город чи сад. Тому сьогодні ми розповімо, як позбутися берізки та які способи вважаються найбільш ефективними.

Чим небезпечний бур’ян берізка

Ворога варто знати в обличчя, і хоча більшість городників уже знають, яка із себе берізка, все ж краще трохи зупинитися на описі цієї рослини. Рослина має вʼюнке стебло, яке виростає в довжину до 1,5 м і обвиває сусідні рослини. Цвіте берізка білими або рожевими квітками, які формою схожі на грамофон. І на перший погляд може здатися, що це мила рослина з гарним цвітінням, якби вона не розросталася так сильно по полях та городах. Берізка має сильну кореневу систему, що у глиб ґрунту може сягати 6 м. Рослина розростається навіть із залишків кореня, які після прополювання зостаються у ґрунті. У цьому і складність боротьби з берізкою на городі, в полі чи саду.

Зустрічається бурʼян на полях та городах, полюбляє легкий і піщаний ґрунт із трохи підвищеним вмістом вапна. Найчастіше зустріти берізку польову можна у посівах кормових, зернових культур, картоплі та цукрових буряків. Однак може зустрічатися і в садах та виноградниках.

Берізка польова швидко розмножується, а насіння може зберігатися у ґрунті кілька років і не втрачати схожості. Через міцне, сильне коріння, яке має берізка, рослина забирає із ґрунту вологу і таким чином висушує його. Тому ця рослина не гине під час посухи. А через те, що берізка вʼється і обвиває сусідні (часто культурні) рослини, вона позбавляє їх світла та потрібного живлення. Це і стає причиною загибелі культурних рослин.

Так, відвари з цієї трави використовують у народній медицині для лікування бронхітів, безсоння, гіпертонії і як потогінний засіб. Однак не можна забувати про шкоду, яку завдає берізка польова культурним рослинам. Тому як тільки ви помітили на ділянці цей бурʼян, радимо не гаяти часу, а починати боротьбу з цією небажаною рослинністю.

Механічні способи позбутися бур’яну

Берізка польова, боротьба з якою починається вже навесні, знищується не так легко. Найперший спосіб знищення чи бодай зменшення її кількості на городі – це механічний. Він, звісно, не потребує ніяких фінансових затрат, проте городнику доведеться докласти чимало зусиль. Цей бурʼян здатен відростати навіть із невеликої частини кореня, що залишається після прополювання. Та все ж багато городників вдаються саме до механічних способів, які направлені на послаблення кореневої системи рослини.

- Ретельне перекопування, яке варто робити кожної осені після збору врожаю. Перекопують землю якомога глибше, щоб дістати кореневища. Потім їх слід винести за межі городу і знищити.

- Регулярне прополювання теж дає свої результати, хоч і не відразу. Якщо виривати рослини постійно, їхня коренева система поступово послаблюється і дає менше паростків.

- За допомогою гострої лопати можна підрізати надземну частину рослини кожні 10-12 днів. Так бурʼян не встигатиме поновити запаси живлення у корені і поступово загине.

Памʼятайте, що проста культивація ґрунту не дасть очікуваного результату, адже нова рослина проростає навіть зі шматочка кореня. До того, ж механічні способи – це тяжка і регулярна праця, з першого разу позбутися бурʼяну не вдасться.

Біологічні способи – ефективно і корисно

Боротьба з берізкою польовою за допомогою біологічних методів – не настільки популярний спосіб, як механічний, а дарма. Можливо, повністю позбутися від бурʼяну і не вдасться, однак ви точно зможете пригнітити ріст небажаної рослинності, а сил та часу витратите при цьому значно менше. До того ж, біологічні способи не лише позбавляють бурʼянів, а й покращують стан ґрунту.

Перший варіант – посіяти сидеральні культури. Переваги сидератів – це не тільки пригнічення росту бурʼянів, а й відновлення ґрунту після ерозії, боротьба зі шкідниками, підживлення органічними добривами. Рослини, які висівають у якості сидератів, зазвичай холодостійкі, тому їх висівають рано навесні та восени, після збору врожаю. У деяких регіонах сидерати висівають навіть у жовтні, і до стабільних холодів вони нарощують потрібну кількість зеленої маси. Скошену зелену масу можна використати у якості мульчі або для компосту. Коріння сидеральних культур залишають у ґрунті, щоб воно перегнило і збагатило землю корисними речовинами.

Що стосується того, які культури можна використати як сидерати, тут обмежень немає. Висівають городники бобові, злакові, хрестоцвіті культури. Тож ви можете посіяти люпин, горох, білу гірчицю, ріпак, гречку, жито, овес.

Проти бурʼяну берізки можна застосовувати і мульчування. У якості природного матеріалу можна використати солому, зрізану траву або листя. Переконайтеся, що такий матеріал не містить насіння бурʼянів, інакше ви не просто не позбудетеся їх, а й занесете на ділянку нові. Органічний матеріал для мульчі має бути добре сухий, щоб не утворилася цвіль та не зʼявилися грибкові захворювання. За допомогою мульчування можна контролювати ріст бурʼянів та значно полегшити ручну працю. Окрім пригнічення росту небажаної рослинності мульча також зберігає тепло та вологість ґрунту.

Укриття чорною плівкою, як альтернатива мульчі – ще один спосіб контролювати ріст злісних бурʼянів, серед яких і берізка. Завдяки тому, що це міцний та щільний матеріал, він не пропускає світло, без якого бурʼян не може швидко рости і розвиватися. В укривному матеріалі потрібно зробити прорізи, через які зростатимуть культурні рослини.

Біологічні способи виведення бурʼяну берізка не шкодять корисним комахам, ґрунту, культурним рослинам та людям. Однак, щоб повністю очистити город чи сад від цієї рослини, може знадобитися кілька сезонів. А якщо ділянка сильно засмічена, потрібно вдаватися до більш радикальних способів.

Хімічні засоби захисту ділянки від берізки

На запитання «як вивести берізку з городу, якщо бурʼян сильно розрісся і докучає культурним рослинам?», є однозначна відповідь. Це застосування хімічних засобів захисту – гербіцидів. Щоб небажана рослинність залишила у спокої ваш город на весь сезон, радимо застосувати препарати суцільної дії, які ефективно та швидко знищують усю рослинність на ділянці. Одним із таких гербіцидів є Антибурʼян. Цей гербіцид проти берізки, а також проти інших злісних бурʼянів можна застосовувати один раз на рік. Зазвичай обприскування проводять навесні, до посадок чи посівів культурних рослин, або восени, коли зібрано врожай. Застосовувати гербіцид можна і на парах та ділянках, що не призначені для вирощування сільськогосподарських культур. Обприскування багаторічних бурʼянів, до яких належить і берізка, проводять, коли рослини сягають у висоту 15-20 см, на початку інтенсивного росту бурʼянів. Щоб покращити дію препарату, можна додавати добрива на основі азоту, на кшталт аміачної селітри або карбаміду.

Гліфовіт Екстра – ще один препарат суцільної дії, який використовують для знищення одно- та багаторічних бурʼянів. Препарат знищує понад 300 видів бурʼянів, серед яких і берізка польова. Використовувати гербіцид можна в температурному діапазоні від 8 °С до 30 °С. Він швидко проникає в рослину та зупиняє процес її росту. Обприскування слід проводити навесні, до посіву зернових, баштанних, посадки картоплі, а також восени, після збору врожаю. Повна загибель бурʼянів настає через 10-21 день, залежно від фази розвитку рослини під час проведення обприскування.

Якщо берізка польова проросла серед газонної трави, з нею теж слід боротися. Як і в посівах овочевих чи зернових культур, бурʼян пригнічує ріст газонної трави та псує зовнішній вигляд газону. Тому тут можна застосувати гербіцид Гольф. Він знищує не лише берізку, а й інші види небажаної рослинності, при цьому не проявляє негативного впливу на газон. Вже після однієї обробки препаратом газон буде чистий протягом усього сезону.

Гербіцид проти берізки польової, який також можна застосовувати у посівах газону – Макстар. Він забезпечує повноцінне знищення цього бурʼяну, а також може застосовуватися для захисту часнику та цибулі від бурʼянів. Обприскування газону потрібно проводити по нескошеній траві і потім ще 3 доби не косити його. Обприскування проводять, коли берізка польова буде висотою 5-15 см. У дуже спекотну чи холодну погоду використовувати препарат не рекомендується, а також після випадання роси чи опадів. Найкращий час для обприскування – ранок або вечір.

Під час застосування гербіцидів на ділянці не забувайте, що це хімічні речовини, тому слід дотримуватися заходів безпеки:

- Ознайомтеся з інструкцією препарату. Виробник завжди вказує норми витрати робочого розчину, кількість препарату для приготування робочого розчину, його сумісність з іншими засобами захисту тощо.

- Використовуйте індивідуальні засоби захисту під час роботи із препаратами: одягайте захисні окуляри, респіратор, рукавички, спеціальний одяг та взуття. Після закінчення роботи усе потрібно зняти і прийняти душ.

- Під час обробок не можна вживати їжу, пити воду та курити.

- Уникайте вдихання препаратів, попадання на шкіру, слизову оболонку.

- За перших ознак отруєння зверніться до лікаря.

Гербіциди для боротьби з берізкою варто використовувати у суху погоду без вітру, коли температура повітря сягає не вище 25 °С. Враховуйте фази розвитку бурʼяну, адже кожен препарат застосовують у ту чи іншу фазу, щоб ефективність від обробки була вища. Після обприскування препаратами не можна одразу розпушувати ґрунт.

Застосування гербіцидів – найбільш ефективний спосіб видалити з ділянки берізку польову, оскільки вони знищують рослину повністю. Прополювання та мульчування не можуть повністю знищити усі частини рослини, а із залишеного у ґрунті кореня берізка проростатиме знову і знову.

Народні поради проти берізки

Не можна обійти увагою народні методи боротьби з берізкою, оскільки багато городників досі вдаються до них, відкидаючи можливість застосування гербіцидів. Зазначимо, що такі методи не можуть гарантувати 100% результату, однак вони існують, і городники ними користуються.

- Обробка кухонною сіллю. На 10 л води беруть 1,2 кг солі і таким розчином обробляють порослі берізкою місця.

- Застосування соди. Для боротьби із берізкою готують концентрований розчин соди і обробляють ним бурʼяни. Поливати розчином потрібно строго тільки небажану рослинність.

Такі способи досить агресивні і можуть нашкодити культурним рослинам. Тому стежте, щоб під час обробки розчин потрапляв виключно на бурʼяни.

Як бачите, боротьба із берізкою може бути різною. Хтось намагається не застосовувати на ділянці хімічні засоби захисту, тому використовує мульчування або прополювання. Хтось досі користується народними методами. Найкраще – поєднувати деякі способи між собою та чергувати їх. Наприклад, провести глибоку перекопку восени, щоб дістати кореневища берізки, а навесні обробити ділянку гербіцидами. Так ви забудете про цього страшного ворога городників як мінімум на сезон.