Хвощ польовий, пирій повзучий, осот ‒ це найбільш поширені городні бур’яни, які докучають господарям своїм невпинним зростанням серед культурних рослин. Також часто зустрічаються такі бур’яни на городі як берізка, спориш, мишій, портулак, кислиця. Отруйним є борщівник, а при цвітінні амброзії полинолистої розвивається стійка алергія у схильних до цього захворювання людей. Ці городні бур’яни небезпечні, хоча не часто ростуть на городі (тільки якщо ділянка на лузі або біля лісу). Саме тому кожному городнику-початківцю потрібно володіти інформацією, як знищувати небажані рослини на грядках.

Бур'яни небезпечні тим, що забирають у культурних рослин всю наявну в землі вологу, поживні речовини й світло. Також є домівкою для шкідників. Вони змінюють мікроклімат і підвищують вологість, яка сприяє розвитку грибкових хвороб.

Споконвіку боротьба з бур'янами була лише механічною. Люди траву виполювали, виорювали, боронили, вичісували граблями. Нині цей процес перейшов на новий рівень та набув нових методів.

У цій статті спробуємо розібратися, якими бувають городні бур'яни та як їх можна позбутися.

Городні бур’яни: однорічні та багаторічні

Чому рослини-шкідники такі живучі в наших господарствах? Тому що їхнє насіння потрапляє до ґрунту з перегноєм при підживленні або мульчуванні. У такому поживному середовищі насіння може зберігатися десятки років. І невідомо, коли воно зійде. Рослини-шкідники діляться на такі типи.

- Однорічні. Зазвичай їх легко позбутися, бо вони гинуть до кінця сезону. Це різні дикі пасльони, тонконіг, пальчатка, мишій, щириця, дика гречка, вівсюг, мокриця, зірочник, лобода. Однак вони підступні тим, що утворюють безліч насіння, яке роками може залишатися в землі і сходити в різні роки.

- Дворічні. Розвиваються два роки, даючи квіти і насіння на другий. Від них важче позбутися висапуванням, бо такі городні бур’яни мають глибоке коріння. Це буркун, синяк.

- Багаторічні. Менше залежать від розмноження насінням. Добре розмножуються коренепаростками або кореневищем. До них відноситься пирій, берізка, осот, хвощ польовий, молочай.

Знання про городні бур’яни потрібні, щоб правильно підібрати методи боротьби.

Найнебезпечніші городні бур'яни

- Борщівник ‒ рослина до 3 м заввишки з великим листям і суцвіттями-парасольками, які схожі на цвіт моркви. Листя нагадує ревінь або гарбуз. Усі частини рослини отруйні! При потраплянні соку або ворсинок на шкіру людини вона вкривається бульбашками під дією сонячного світла, залишаються сліди. Щоб не отримати випадковий опік під час викопування або висапування борщівника, його краще знищити гербіцидами.

- Амброзія полинолиста ‒ городні бур'яни, що ростуть до 1,5 м. Під час цвітіння виробляє сильні алергени, спричиняючи нежить або астму. На жаль, нині амброзія дуже поширена в Україні. І немає способу повністю викорінити її з природи. Тому найкращий спосіб позбутися її ‒ запобігти її появі ранньою весною.

- Пирій ‒ багаторічна рослина з довгим кореневищем. Його практично неможливо вивести з ділянки. Що більше видирається і ріжеться його корінь, то більше з'являється дрібних відростків. Один із найзлісніших шкідників.

- Осот ‒ найбільш поширений в городі і в полі колючий бур'ян. Якщо з цим нічого не зробити, наступного року замість однієї рослини доведеться боротися вже з цілою колючої армією.

Городні бур'яни: новітні методи боротьби

На невеликих площах одним із доступних методів боротьби із небажаними рослинами є мульчування. Наприклад, накрийте ґрунт плівкою або агроволокном, які пропускають воду. Таке мульчування доцільне на томатах, ранній картоплі. Бур'яни під плівкою не проростуть.

Якщо йдеться про посадки малини, смородини або саджанців плодових дерев, то спершу землю просапайте. Потім накрийте 5‒15-сантиметровим шаром мульчі з природних матеріалів (соломою, сіном, хвоєю, корою, тирсою, перегноєм, листям). Шару мульчі вистачить, щоб сходи не отримували світла і не росли. Якщо на ділянці рослини-шкідники, яких важко вивести (наприклад, пирій), і площа ділянки невеличка, то накрийте її купою опалого листя або скошеної трави.

Також легко та швидко позбутися бур’янів можна за допомогою застосування гербіциду один раз на рік, зазвичай навесні. Якщо потрібно очистити грядки від різних видів небажаної трави, застосуйте препарати суцільної дії Галант, Гліфовіт Екстра або Антибур’ян.

Крім того, розробники подбали про те, щоб можна було обробляти професійними засобами обрані групи бур’янів і при цьому не завдавати шкоди культурним рослинам. Зокрема проти всіх злакових підходить препарат Антипирій.

Щоб позбутися бур’янів у полуниці чи малині, рекомендую скористатися препаратом Мастак. Для картоплі та іншої городини – гербіцидами Антисапа або Селефіт. А якщо ви хочете зовсім прибрати шкідливі трави на газоні, обробіть його засобом Гольф.

Незважаючи на те, що бур’яни – це теж частинка природи, на городі до них не відчуваєш жодної симпатії. Чистий город та сад – це втіха для людського ока, справжня гордість для будь-якого дачника. Боротись із бур’янами важливо для того, щоб зберегти вологу та поживні речовини для культурних рослин. Тоді ваші улюблені культури дадуть вам здоровий та великий врожай.