Коли в сусідів постає питання, як та чим обробити смородину навесні, щоб уникнути проблем із хворобами та шкідниками влітку – вони приходять до мене. Існує кілька перевірених народних способів, які я застосовую: полив гарячою водою та обприскування кущів різними розчинами для підвищення імунітету. Така весняна обробка необхідна як чорній, так і червоній смородині (порічці), але давайте по порядку.

Обробка кущів смородини окропом

Рано навесні, щойно зійде сніг, кущі смородини заведено обрізати та пробуджувати до росту окропом. Не бійтеся, кущі від цього не ошпаряться. Важлива умова – бруньки ще не повинні розкритися!

Відро води на 10 літрів нагрійте до 80–90 °С. Я просто доводила воду до кипіння на плиті, а коли виносила її в сад, вона вистигала до потрібної температури. Одного відра вистачає на 2–3 кущі. У мене для цієї обробки є оцинкована лійка. Кущі поливаю акуратно по гілочках через насадку на лійці.

Хтось поливає через пластикові пляшки з прорізаними дірками. Найголовніше при цьому дотриматися дистанції в 10 см від пагонів і не обпектися самій. Важливо! Землю біля коренів смородини прикрийте шматком брезенту, щоб окріп попадав тільки на гілки.

Ця душова процедура сприймається смородиною як бальзам на душу, а от для шкідників та хвороб – як шокова терапія. Обробка окропом виведе не тільки брунькового кліща, а й позбавить від попелиці. Частково загинуть і грибкові спори.

Після гарячого душу я обприскую кущі до набрякання бруньок комплексом препаратів Захват Ойл 150–200 мл + Гарт 30 г, розчиненим у 10 л води. Цього розчину вистачить на 5 кущів. Обробляю за температури від 8 °С тепла. Перший знищує шкідників, а другий містить мідь, яка допомагає боротися із широким спектром грибкових хвороб.

Обробка смородини навесні сечовиною

Важливою є й рання обробка кущів смородини азотним добривом високої концентрації – карбамідом. Кристали цього добрива добре розчиняються у воді. Необхідна концентрація для смородини – 500 г на 10 л води. Так само, як і окропом, оброблюю гілки кущів до розпускання бруньок, всередині яких можуть ховатися шкідники.

Карбамід також добре підвищує імунітет рослини, тому рання обробка кущів смородини захистить від пізніх заморозків.

Обробляти смородину сечовиною можна за плюсової температури. Не намагайтеся замінити цю речовину на інше азотне добриво – аміачну селітру, оскільки від неї будуть опіки на корі.

Сечовина допоможе також у профілактиці плямистості листя.

Обробка смородини мідним купоросом

Бордоська рідина – це розчин мідного купоросу та негашеного вапна, перевірений протигрибковий засіб. Оскільки смородина також вразлива до грибкових хвороб, наприклад, борошнистої роси чи плямистості, її корисно обприскувати препаратами з міддю. Найкращий рецепт ранньовесняної обробки смородини – мідний купорос у поєднанні із сечовиною. Тоді їх змішують в одному відрі.

Бордоська рідина не лише вилікує від антракнозу, борошнистої роси, а посприяє заживленню ранок на корі. На обприскування одного куща витрачають 1,5–2 л цього розчину.

За умови вчасної весняної обробки смородини та порічки та достатнього підживлення кущі не хворітимуть.

Але буває й таке, що через несприятливі погодні умови, неправильно приготований розчин чи невчасну обробку хвороба може з’явитися.

Аби ваше серце було спокійне, я раджу на початку цвітіння обробити смородину та порічку комплексом препаратів Фас 2 мл + Захисник 12 мл на 5 л води. Цього розчину вистачить на сотку.

Фас – це препарат проти галиці, попелиці, пильщиків. А Захисник використовується для профілактики та лікування грибкових хвороб.

За потреби обробку комплексними препаратами від шкідників та хвороб проводять в кінці цвітіння та під час формування ягід.

 Обробка смородини восени та влітку

Після збору врожаю та перед входженням у зиму здорові кущі можуть бути атаковані новими шкідниками.

Восени найперше я обрізаю старі та пошкоджені гілки і роздивляюсь зрізи. Якщо всередині зрізу побачите чорний хід – це личинка скляниці. Всі такі гілки слід видалити.

А вже після збору врожаю (з липня) для профілактики на наступний сезон кущі смородини можна обприскати препаратами Антиколорад Макс 2 мл + Фундазим 10 г на 5–8 л води на 1 сотку.

Якщо вас цікавлять інші тонкощі догляду за червоною та чорною смородиною, можна прочитати про це тут.

Нехай ваші кущі смородини та порічки лише гріються від теплої води навесні та сонечка влітку й не знають, що таке нашестя комах чи грибкові хвороби! Дбайте про здоров’я своїх рослин, а вони подбають про ваше – забезпечать вітамінами на цілий рік.