Чим обприскувати малину, щоб позбутися хвороб і шкідників? Це залежить від того, яка саме напасть з’явилася у вашому малиннику. Зауважу, що найважливіша обробка малини ранньої весни – це як мінімум половина успіху в боротьбі зі шкідниками.
Давайте розберемося, чим необхідно бризкати малину для профілактики, а чим для лікування. І найголовніше – коли це треба робити.

Загалом спеціалісти рекомендують обробляти кущі до 5 разів за літо: по сплячих бруньках, під час розпукування бруньок, під час формування бутонів, перед цвітінням та на початку зав’язування ягід. Після збору урожаю проводять 1–2 обробки для профілактики на наступний рік. 

Обробка малини навесні

Рано навесні, коли ще не розпустилися бруньки і не почався сокорух, приходить пора обприскувати малину. Перед обприскуванням приділіть увагу також спушуванню та мульчуванню ґрунту навколо куща (перегноєм, соломою або попелом).

Найперша обробка малини має зупинити активність грибкових спор, а найпростіший засіб для цього – 1% розчин залізного купоросу. Коли листки почали розпускатися, через два тижні після першої обробки в пригоді стане 3% бордоська рідина (300 г мідного купоросу та 300 г негашеного вапна на 10 л води). Необхідно ретельно кропити стебла та землю навколо кущів. Також можна застосувати один зі спеціальних препаратів проти широкого спектра хвороб малини.

Таким чином ранньовесняна обробка допоможе попередити різні хвороби малини: антракноз (сухі плями з червоною облямівкою на листі та відшарування кори), пурпурову плямистість, іржу, борошнисту росу, сіру гниль. Від останньої хвороби допомагає також мульчування хвоєю, бо вона виділяє антисептичні речовини. Але з хвоєю будьте обережні, адже вона закислює ґрунт, а малина не дуже це любить.

Третій раз обробляють малину в період формування бутонів. Окрім бордоської рідини, господарі кроплять рослину відварами кульбаби, часнику або деревію (на 10 л окропу беруть 300–500 г сухого листя). Такі гіркі розчини відлякують попелицю та кліщів. Часникова вода пригнічує розвиток грибків. Також можна застосовувати професійні препарати від хвороб та шкідників.

Окрім хвороб, рослину пошкоджує велика кількість шкідників малини: малиновий жук, малиновий квітковий довгоносик, стеблові галиці. Позбутися їх народними засобами практично неможливо, тому варто застосувати професійний підхід.

Навесні під час розпускання бруньок і до цвітіння обробіть малину препаратами Антигусінь 4 мл + Самшит 3 мл на 5–8 л води. Також додайте Антикліщ Про (8–9 мл розчиніть у 5–8 л води з розрахунку на сотку). Перед цвітінням добре обробити сумішшю препаратів – Антиколорад Макс 1,5–2,0 мл + Страж 6 мл на 5–8 л води.

Ці суміші містять речовини проти грибкових хвороб і шкідників, тому застосовуючи їх разом, ви забезпечуєте кущам повноцінний захист та тривалий ефект.

Під час формування ягід від найпоширеніших хвороб рослини обприскують препаратом Захисник – 12 мл на 5–8 л води.

Пам’ятайте, що всі хвороби легше попередити, ніж лікувати, тому застосовуйте ці препарати ще до появи ознак хвороб і тоді ви не втратите жодної ягідки.

Обробка малини восени

Обприскування та обробка малини після збору урожаю (а для ремонтантних сортів це може бути й жовтень) полягає в профілактиці хвороб та знищенні шкідників, щоб вони не передались у спадок на наступний рік.

Найважливіше, що треба зробити перед обробкою – вирізати під корінь усі рослини або їхні частини з ознаками хвороб, а також сухі, поламані та слабо розвинуті. Прибрати стару мульчу та опале листя, в якому може зберегтися інфекція, і просапати на 8–10 см. Це допоможе знищити зимуючих шкідників. Також можна полити ґрунт залізним купоросом.

Детальніше про догляд за малиною читайте тут.

Щоб вивести бур’яни з малинника, необхідно обприскати їх (не потрапляючи на стебла малини) препаратом Мастак. Це селективний гербіцид, розроблений спеціально для боротьби з бур'янами в насадженнях малини та полуниці. Обприскування можна проводити і впродовж літа або навесні, окрім періоду цвітіння та дозрівання ягід. Однієї обробки за сезон достатньо, аби позбутися дводольних бур'янів!

Важливо зробити це за 2 тижні до або після від іншого обприскування.

Обприскування рослинними настоями восени не ефективне, тому від хвороб слід обробити як мінімум бордоською рідиною, а краще препаратом Страж – 6 мл на 5–8 л води.

Для виведення хрущів і дротяників – великих любителів поласувати коренями малини – необхідно ретельно пролити ґрунт препаратом Антихрущ: 10 мл на 5 л води на 20 кв. м. Достатньо провести одну таку обробку в будь-який час із весни до осені.

Остання обробка припадає на період після припинення сокоруху в листопаді-грудні і робиться комбінацією препаратів Захват Ойл 2% розчин + Гарт 30 г на 10 л води. Це обприскування вбереже малинник від зимуючих шкідників та збудників хвороб.

Якщо з якоїсь причини ви пропустили обробку – не біда, головне правильно вибрати потрібну фазу розвитку рослини та обприскати в цей час. Комбінації препаратів підібрані так, щоб найбільш ефективно подіяти в певний період. Малина буде вам вдячна за позбавлення від грибків і комах, а родина ласуватиме корисними ягодами весь рік.