Рання весна – час обрізати малину. Це найбільш популярна ягода на ділянці завдяки унікальним лікувальним властивостям, тож мало в якому саду не вирощують ці кущі.
А от як правильно обрізати малину навесні чи восени, знають не всі.
Як у ситуації з іншими кущами, дачники часто залишають цю культуру рости, як їй заманеться. А потім дивуються, чому так мало ягідок?
Адже обрізка для малини – це основна запорука отримання врожаю.

Як росте малина

Кущ малини протягом одного літа відрощує пагін, який дасть урожай на наступне літо. Одночасно з цим щороку він відрощує і нові гілочки. Однорічні пагони плодоносять на наступний рік, трирічні ж плодоносять також, але вже значно менше.

Вирізайте восени або наступної весни пагони, які вже віддали плоди. Вони мають темнішу кору, яка трохи лущиться. Зрізайте прямо у землі, під корінь, щоб не залишати пеньків для шкідників.

Місця зрізів я присипаю попелом, який використовую як антисептик.

Весняна обрізка малини

Навесні процедуру проводять за умови, якщо не встигли зробити обрізку малинника восени. Так часто чинять дачники, які не встигають завершити усі осінні роботи до переїзду в місто на зиму.

Весняну обрізку проводять до розпускання бруньок.

Техніка однакова для весняної та осінньої обрізки – прямо від кореня на кущі малини видаліть минулорічні пагони, які давали урожай, та залиште 2–3 молодих, які почали рости в минулому році і ще не плодоносять. Я раджу також прищипувати на кілька сантиметрів молоді пагони малини. Тоді пагін обростатиме гілочками, дасть більше квітів, і, як наслідок, плодів.

Іноді через недогляд я залишала на кущі торішні пагони, які відплодоносили. Повірте, сенсу від них було мало: вони росли, але не плодоносили, натомість на молодих пагонах було набагато менше квітів і плодів. Тому не баріться з видаленням пагонів, які відплодоносили, у спеку вони швидше і частіше засихають, швидше надламуються на вітру та можуть зашкодити при цьому молодій порослі.

Як правильно вирощувати малину та доглядати за нею – читайте у моїй статті.

Обрізка малини восени

Восени малину починайте обрізати якомога раніше.

Осінню обрізку можна робити вже й після закінчення сокоруху. Так заодно вдасться розрідити й надто густу молоду поросль, залишаючи принаймні по півметра відстані між стеблами.

Всі обрізані гіллячки я складаю за межею ділянки, а через кілька тижнів, коли вони висохнуть, спалюю. Попіл розсипаю поміж стеблами малини восени як добриво.

І навесні і восени після обрізки проводять обприскування кущів від хвороб та шкідників.

Обрізка ремонтантної малини

Ремонтантні сорти малини плодоносять двічі за сезон – влітку (червень-липень) та восени (вересень-жовтень), але на різних стеблах. Влітку на старших, минулорічних стеблах, а восени – на нових, цьогорічних пагонах, які з’являються із кореня навесні.

Зазвичай другий врожай, який припадає на осінь, менш рясний, ягоди довше достигають, це сильно виснажує рослину. Тому я роблю так, і так радять всі досвідчені садівники – зрізую усю ремонтантну малину восени під корінь!

Це допомагає заодно позбутися усіх шкідників, які ховаються під корою на зиму, та від деяких хвороб. Навесні на цьому місці виростають нові пагони, які зацвітуть у серпні, а перший, зате дуже рясний врожай ягід дадуть восени. У таких ягід є велика перевага перед літніми – їх зазвичай не потрібно обробляти від шкідників, бо сезон активності комах, які відкладають личинки у плоди, минув.

Буває, що я спізнююсь зі своєчасною обрізкою малини, і ріжу «по живому» – під час цвітіння. Ці гілочки тоді я засушую на зимовий чай. А так зазвичай заготовлюю традиційне малинове варення як ліки – ягода дуже корисна при застуді, оскільки це єдина рослина, яка в кілька разів підсилює потовиділення, що є запорукою зниження температури. Для зміцнення імунітету діток рекомендую також перетирати ягоди з цукром і зберігати в холодильнику, щоб взимку розмішувати таку вітамінну «бомбу» в теплому чаї.