Як доглядати за аґрусом – колючим кущиком із ягодами, які нагадують льодяники – щоб отримати великий врожай, а не лише поколоті руки? Ви ж тільки уявіть, як ці зелені напівпрозорі ягоди смакують у компотах, варенні, соках! Хіба можна встояти та не посадити таку красу? А я розповім вам про вирощування аґрусу та який має бути догляд за аґрусом навесні та восени.

Посадка аґрусу та його обрізка

Садити аґрус найкраще восени у вересні або ж ранньої весни, бажано до розпускання листя. Обрану сонячну ділянку під посадку скопайте, підживіть сумішшю добрив: відром перегною, 150 г суперфосфату, 60 г сірчанокислого калію на 1 м. кв. Якщо посадка весняна, то через два тижні у землю заробіть 1 ч. ложку аміачної селітри або 1 ст. ложку сечовини навколо куща. Мінеральні добрива можна замінити на попіл – 300 г.

Посадіть саджанець в яму діаметром та глибиною 70 см, заглиблюючи кореневу шийку на 5 см. При посадці вливають по 10–15 л води під кущ. Другий раз полийте рослинку після цвітіння у кінці травня – по 10 л під кущ, а також у кінці червня, якщо не було дощів.

При вирощуванні аґрусу важливо не нехтувати його обрізкою.

Обрізають аґрус у формі чаші, зрізуючи торішні гілки наполовину на внутрішню та верхню бруньки. Обрізка з моменту посадки необхідна для достатнього освітлення і вентиляції рослини.

Більше про правильну обрізку аґрусу читайте в нашій статті тут.

Догляд за аґрусом навесні

Одним зі способів пробудження рослини ранньої весни, коли зійшов сніг, є обприскування куща окропом. Підхід до прогрівання смородини й аґрусу той самий.

Обробка кущів окропом допомагає також позбутися шкідників, які зимують під корою та у бруньках, і спор грибків. При цьому важливо не попасти окропом на корені, які знаходяться близько до поверхні. Для цього ґрунт навколо куща застеліть щільним матеріалом, наприклад, руберойдом. Можна залишити руберойд лежати довше – так деякі шкідники, наприклад, метелики-вогнівки, не зможуть вибратися з-під нього та залізти на кущ, а ви матимете на один головний біль у вигляді шкідника менше.

Згодом можете замінити руберойд на мульчу із сухої трави без насіння. Протягом весни, починаючи з третього року, підживлюйте кущі добривами, як при посадці, але дозування збільшіть удвічі. Після цвітіння двічі підживіть розчином коров’яку (1 л на 5 л води) із перервою у два тижні.

Після цвітіння розлогі гілки можна підв’язати до кілків. Якщо вилягає весь кущ, вбийте 4–5 кілків по периметру і натягніть мотузку, викладаючи гілки поверх неї. Таке підв’язування допоможе зберегти урожай від шкідників та хвороб.

Боротьба зі шкідниками та лікування хвороб

Не знаю, як ви, а у мене серце болить, коли я бачу грибок і цвіль на ягідках та молодих листочках аґрусу. Хіба ж для цього ми витрачаємо стільки сил, щоб віддавати свої кущі на поталу інфекціям?

Аґрус хворіє тими самими хворобами, що й смородина, але вразливість аґрусу до них набагато вища, тому намагайтесь садити ці кущі поодаль один від одного.

Найчастіше аґрус хворіє на американську борошнисту росу (білий пух на молодому листі та ягідках), через що листя скручується, пагони засихають, а врожай вкривається коричневим нальотом. Септоріоз аґрусу легко впізнати по білих плямах на листі. Також часто можна побачити антракноз (дрібні коричневі плями на листі), іржу (жовті пухирці), мозаїку.

Детально про хвороби аґрусу читайте тут.

Щоб не допустити розвиток хвороб, навесні після прогрівання кущів, яке частково знищує хвороби, я також обприскую аґрус та ґрунт навколо куща протигрибковими препаратами.

Серед народних способів підійде 3% бордоська рідина або обробка попелом (300 г на 10 л води).

Для своїх кущів я обираю препарати Захисник, Гарт та Самшит. Обробку проводять до та після розпускання листя і після цвітіння. Часті шкідники куща – аґрусова вогнівка (гусені метелика) та аґрусовий пильщик (гусені комарика), які живляться листям. Від цих та інших шкідників дещо допомагає обприскування настоєм попелу чи відваром полину.

Для більш ефективного знищення цих шкідників, а також попелиці, галиці, скляниці  я рекомендую обприскувати кущі сумішшю спеціальних препаратів. Для аґрусу  це поєднання АТО «Жук» 3 мл + Антикліщ Про 9 мл + Авангард Стимул 10 мл – розчиніть у 6–10 л води для обприскування 1 сотки.

Останній препарат – це стимулятор росту, і якщо ви вчасно дбаєте про підживлення своїх кущів, то від нього в цьому випадку можна відмовитись.

Аґрус: догляд восени

Щоб не робити весняну обрізку, достатньо обрізати аґрус восени, адже через швидкий початок руху соку можна не встигнути з обрізкою навесні. Крім того, обрізаючи аґрус восени, ви точно пам’ятаєте, які гілки гірше плодоносять та не обріжете випадково урожайні гілки. Окрім старих гілок обрізають також чорні пагони. Зрізи товстих пагонів замащують садовим варом.

Подбайте, щоб на ділянці з аґрусом восени не залишилось бур’янів – це добре укриття для шкідників і спор хвороб. Просапайте ґрунт та виріжте сухі й хворі гілки. Обприскайте ґрунт та кущі спеціальними протигрибковими препаратами, наприклад Фундазимом від Аптеки Садівника – 10 г розведіть на 5 л води на 1 сотку.

Також можна повторно підживити кущі під час перекопування, в листопаді. Пам’ятайте, що азотні добрива в цей період не вносять. У кінці осені полийте аґрус для вологозарядки на зиму – 30–60 л під кущ. По-перше, такий полив розчинить добрива. По-друге, рослина вбере вологу для захисту від морозів. Раджу після цього замульчувати ґрунт товстим (до 10 см) шаром перегною, який захистить корені взимку й буде поступово вивільняти поживні речовини з дощем чи талим снігом.

Аґрус доволі невибагливий: від смородини його відрізняє лише подвійна потреба у калії та особливості обрізки гілок. А полив, підживлення та обсапування абсолютно ті самі, що й у смородини. Дотримуючись всіх правил агротехніки, ви зможете виростити та оцінити солодкі оригінальні ягідки-цукерочки аґрусу.