Газон здається найменш трудомісткою частиною в нашому саду. Але часто при його вирощуванні виникає неприємність – поміж однорідної травички там і сям починають рости бур’яни: хвощ польовий, амброзія, кульбаба, подорожник, осот, берізка та десятки інших небажаних гостей. Крім того, що бур’яни на газоні створюють естетичний дисбаланс, якщо нічого не робити, то рано чи пізно вони витіснять сходи газонних злаків.

Що ж робити та як вивести бур’яни з газону? Нижче у статті я розповім про кілька способів боротьби з бур’янами.

Прибираємо вручну бур’яни на газоні

Виростити газон зовсім без сторонніх рослин неможливо, бо земля окрім  насіння, яке ви висіваєте, містить тисячі насінин різних рослин, схожість яких зберігається десятки років. Нове насіння також може потрапляти із компостом, перегноєм, розноситься вітром, птахами. Тому ігнорувати бур’яни неможна, особливо багаторічні, з глибоким чи повзучим коренем, адже тоді доведеться попрощатися з гарним доглянутим газоном.

 

Що можна зробити, якщо ви побачили бур’яни через 2–3 тижні після перших сходів газонної трави? Наприклад, висмикати бур’янці руками після щедрого поливу ділянки. Головне при цьому не наступати на травичку. Цей спосіб очищення газону буде складним для людей літнього віку, із хворою спиною чи зайвою вагою. Виполювання сапою також тут не підійде, бо після механічної обробки в траві залишаться проплішини, які треба буде перекривати підсіванням.

Другий спосіб, який допоможе позбутися однорічних бур’янів – регулярне підстригання газону. Так шкідливі рослини не встигають зацвісти, а отже, й насіятися. Стрижуть траву, коли її висота сягне 7–8 см, залишаючи на виході зелений килим заввишки 4–5 см.

Можна використати і третій спосіб на газоні, який вкоренився принаймні кілька місяців тому – вичісувати граблями. Таким чином можна позбутися повзучих рослин, наприклад, берізки, споришу, зірочника середнього, підмаренника чіпкого. Через надлишок поливу в тіні на газоні можуть утворюватися галявинки моху, які необхідно акуратно витягати граблями разом із посохлими нижніми травинками.

Про весь комплекс по догляду за газоном читайте мою статтю тут.

Гербіцид вибіркової дії для газону

На жаль, не існує рецептів дієвих народних засобів, якими можна було б полити чи побризкати бур’яни та раз і назавжди їх знищити. Тому для газонів були розроблені спеціальні гербіциди, які абсолютно безпечні для газонних трав, але нищівні для певних видів бур’янів.

Якщо обробити траву препаратом Гольф (1,5–3 г на 3–5 л води на 100–150 кв. м), то навіть через рік після висіву газону можна забути про ручне виполювання бур’янів. Речовини у складі цього препарату мають широкий спектр дії проти кульбаби, маку, волошки, споришу, осоту, портулаку, подорожнику, лободи, конюшини, молочаю, щириці, грициків, амброзії та інших.

Застосовувати гербіциди  вибіркової дії для газону можна лише в тому випадку, якщо ви не стригли газон. Після обробки стригти газон беруться не раніше, ніж через 3 дні. Для обробки обирають теплу, але не спекотну погоду (до 25 °С). Бажано, щоб перед обприскуванням не було дощу і роси. Найкращий час для обробки гербіцидами: два-чотири листки у пророслих бур’янів. Однієї обробки за сезон вистачає, щоб газон виглядав чистим і рівномірним. Уже через тиждень-два після обробки шкідливі рослини пожовтіють і засохнуть, тоді їх залишки можна буде акуратно вичесати граблями після стрижки газону.

Оскільки перші 3–5 днів після обприскування речовини гербіциду активно діють на рослини, подбайте про те, щоб на газон не вибігали діти, домашні тварини та птиця. Відпочивати на газоні можна через 7 днів після обробки. Найкраще перед цим полити його дощуванням.

Не буває такого, щоб один раз посадив рослину – і можна весь сезон нічого не робити. Це стосується і газону. Зелений килим так само потребує догляду та своєчасної чистки від бур’янів. Обирайте той спосіб боротьби із бур’янами, який підходить саме вам. Пам’ятайте, що завдяки вітчизняним препаратам турбота про рослини в саду не викликає стільки клопоту, ніж раніше. Нехай ваш газон завжди радує вас чистим зеленим килимом, на якому можна відпочити та розслабитися після довгого робочого дня!