Обрізка дерев у саду: навіщо формувати крону

Обрізка дерев у саду: навіщо формувати крону

Хочете мати здоровий урожайний сад, а не чагарник – поцікавтесь у досвідченого садівника, як правильно обрізати дерева. Якщо ваші дерева не знають, що таке сформована крона, подивіться на запущені колишні колгоспні сади. Такі самі дерева ростимуть і у вас через десяток років.

Обрізка плодових дерев необхідна, щоб прискорити плодоношення яблунь, слив, вишень, а також збільшити урожаї і вберегти дерева від хвороб.

Що більше фруктових дерев ви вирощуєте, то більше часу відводьте для ретельної їхньої обрізки. Надто слабка, як і надто сильна обрізка відкладає плодоношення. У першому випадку дерево витрачає забагато сил на утворення листя, у другому – вегетативної маси навпаки бракує для утворення квітів та ягід.

Тож давайте розберемось з основними принципами обрізки плодових дерев.

 

Способи обрізки гілок

Найпоширенішим способом обрізки гілок є обрізка на бруньку. Гілку вкорочують перед брунькою, з якої хочуть отримати нову гілку наступного року. Більшість дерев обрізають на бокову або нижню бруньку. Тоді гілки, що виростуть, не загущуватимуть крону. Якщо у плодового дерева зрізати гілку на верхню бруньку, пагін ростиме вертикально, конкуруючи з центральним. Гілку зрізують над брунькою під тупим кутом так, щоб зріз був просто перед нею. Якщо кут при обрізці буде гострим, то з іншого боку навпроти бруньки ви зріжете забагато деревини. В таких випадках кажуть «зарізали бруньку». Якщо порівняти з людиною, то це як обрізуючи ніготь, обрізати і частину пальця.

Також не залишають пеньок після бруньки, оскільки така гілка з часом всихатиме.

Другий поширений спосіб обрізки гілок – на «кільце». В основі кожної гілки є потовщене камбіальне кільце, яке нагадує наплив кори. Обрізуючи гілку на кільці, важливо залишити мінімальний зріз у цьому місці. Зазвичай зріз на кільце застосовують у випадку, якщо треба зрізати гілку, яка росте вертикально або перехресно із скелетною. Таку гілку спиляють пилкою із зовнішнього боку кільця. Зріз «на кільце» – це зріз під нуль, але сам наплив (кільце) залишають.

Так само на кільце зрізують молоді пагони секатором.

Відгалуження обрізують в основному на кісточкових деревах, у яких плодоношення зосереджено на молодих гілках. Стару гілку зрізують перед молодим відгалуженням. Принцип той самий, як і при обрізанні на бруньку. Таку обрізку часто роблять для омолодження старих дерев.

Ми маємо окремі статті про обрізку сливи, груші, черешні, абрикоса, яблунь та вишень. Обирайте статті про свої дерева, натиснувши на посилання.

 

Обрізка плодових дерев навесні

Навесні починають обрізати саджанці на другий рік після посадки. В цей час укорочують верхівку центрального пагону (провідник) та бокові гілки на третину. Обрізка на кінцях гілки змушує її галузитись. Із перших бокових гілок перші два роки дерева формують нижній ярус гілок. Згодом ярусів може бути 5–7 залежно від дерева. В перші роки гілки вкорочують на чверть чи третину від їхньої довжини. Залишають 45–50 см від стовбура.

Через рік вкорочують уже й бокові гілки на центральних, формуючи на нижньому ярусі напівскелетні гілки. Гілки другого ярусу також поступово вкорочують, а верхівку залишають на 15–20 см вище їхнього рівня. Таким чином формують крону плодових дерев до 5–7 років.

Найпоширеніший спосіб формування крони дерева – розріджено-ярусний. Його використовують на яблунях, абрикосах та черешнях. У такому випадку крона нагадуватиме кулю. А на високорослих сливах крону формують у вигляді піраміди чи стовпа.

Як обрізати дерева абрикосів для формування крони? Залишають два-три стовбури, використовуючи конкуруючі пагони.

Щоб зупинити надто стрімкий ріст дерева, на 3–4 рік видаляють центральний пагін «на кільце» (біля найближчої сильної гілки), а його ріст переводять на конкуруючий пагін.

Якщо ж щороку вкорочувати верхівку на 30–40 см, це стимулюватиме викидання вовчків – молодої куцої порослі, яка кущиться й не приносить користі.

Не забувайте про профілактичну обробку саду навесні.

 

Осіння обрізка саду

Восени здебільшого крону не формують, залишаючи цю частину роботи на кінець лютого-березень. Зате у жовтні-листопаді після збору урожаю прибирають усі сухі та пошкоджені за літо гілки, а також надмірний приріст молодих пагонів, які ростуть вертикально чи перехресно. Напівзасохлі гілки укорочують до живої деревини. Якщо спиляти по сухому, гілка продовжить усихати.

Обов’язково вирізайте усі вражені хворобами гілки, крім скелетних. Найстаріші гілки можна видаляти не більше однієї на рік.

Восени найкраще проводити санітарну обрізку дерев та обрізку для омолодження. В цей час спилюйте скелетні гілки, термін плодоношення яких закінчився. Укорочуйте їх біля розташованої поруч напівскелетної гілки, яка ростиме далі. Також восени видаляють усю цьогорічну дрібну поросль, наприклад, на абрикосі та сливі, а також дикі прирости біля кореневої шийки прищепи.

У холодних районах, наприклад у Північно-Східній Україні, не рекомендують робити осінню обрізку молодих дерев. Вкорочення гілок може ослабити рослини так, що вони не переживуть морозів. Це стосується більше кісточкових дерев.

 

Інструмент для обрізки дерев

Найперший інструмент, яким я обрізую гілки – секатор. Він має бути гостро заточеним, щоб без «зажовування» рівно зрізати молоді пагони. Бувають секатори із телескопічною штангою – таким інструментом можна дістатися найвищих гілок, стоячи на землі чи драбині.

Також важливий інструмент для спилювання товстіших гілок – садова ножівка. Її зубці розташовані із проміжками, які не забиваються тирсою, а отже, зріз виходить більш чітким.

Леза перед садовими роботами не лише сильно заточують, але й очищують від бруду чи машинної оливи. А також дезінфікують. Місця зрізів на гілках мають бути рівними та чистими. Їх замащують садовим варом або олійною фарбою через 5–6 днів після спилювання, коли трохи підсохнуть.

Усі видалені гілки треба скласти окремо, підсушити і спалити. Таким чином ви позбавитеся деяких хвороб і шкідників, а попіл можна буде використати як добриво чи засіб для обприскування саду.

 

Обрізка саду – це як абетка для школяра. Хочеш не хочеш, оминути не вдасться. Найкраще робити її двічі на рік – навесні та восени. Перед тим, як узяти пилку до рук, згадайте, які гілки плодоносять на кожному дереві та основні правила формування крони. Багато хто захоплюється обрізкою, залишаючи надто короткі гілки. Тоді дерево кине всі сили на утворення гілок, а от плодоношення відкладеться на рік-два. Тоді раджу пригнути гілки до землі, прив’язати їх до кілків чи стовбура. Ви здивуєтеся, але зміну кута гілок дерево сприйме як сигнал до плодоношення. Отже, всі помилки можна виправити. Дбайте про свій сад і тоді врожай вас обов’язково порадує!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.