Вирощування горіхів: що треба знати про садових гігантів

Вирощування горіхів: що треба знати про садових гігантів

Як виростити горіх так, щоб отримати максимальний врожай? Таке запитання доводиться чути від молодих садівників, яких цікавить прибутковість цієї культури. Тут успіх залежить від сортів, які ви збираєтесь висаджувати. Вирощування волоського (грецького) горіха передбачає декілька правил.

Крона класичних сортів виростає заввишки до 15 метрів, отже під час посадки важливо подумати, куди падатиме тінь. Центральний корінь може сягати до 10 м, однак основна маса коренів зосереджена на глибині до півметра. Волоський горіх не любить, якщо поблизу проходять ґрунтові води. Також під горіхом практично не ростуть овочі й трави через специфічні речовини, які виділяє рослина.

Серед садівників, які вирощують горіхи для продажу, популярні такі великоплідні сорти: Бомба (Молдова) – ядро до 30 г, Буковинська бомба – до 20 г. Прикарпатський – до 20 г, Велетень – 10 г, Рясний – 12 г, Урожайний –11 г, Ідеал – 12 г, плодоношення яких починається на 4–5 рік.

 

Вирощування горіхів з насіння та прищеплених саджанців

Один із найпоширеніших способів посадки горіха – з насіння, тобто з горішка. Восени горіх закопують швом догори і накривають зверху мульчою, соломою. Також можна спершу проростити горіх у воді і ще 5 днів стратифікувати (чергують по 12 годин тепла до +20 °С і холоду до +5 °С), а потім висадити.

Детальніше про посадку горіха читайте тут.

Однак вирощений таким способом горіх плодоноситиме лише через 8 років. І немає гарантії, що з насіння ви отримаєте саме той сорт, який садили.

Тому найкращий спосіб отримати бажане дерево горіха – прищепити його влітку окуліруванням. На невелике, вирощене з насіння горіхове дерево перенесіть прямокутний шматочок кори з брунькою від прищепленого горіха (який вже плодоносив). Для цього спеціальним гострим ножем вирізують кору з брунькою посередині із сортової торішньої гілки. Потім на відстані близько 10 см від землі вирізують такої ж прямокутник на підщепі (вирощеному з насіння). Зіставте вирізану ділянку кори з брунькою з такою ж ділянкою на підщепі, головне при цьому поєднати шари камбію (зелений шар клітин, завдяки якому рослина росте в ширину). Потім зверху замотайте стрічкою та поліетиленом. Пакет можна буде зняти через три тижні. Наступної весни підщепу зрізують над брунькою, а через два роки саджанець можна пересадити на постійне місце. Таке дерево почне плодоносити на 6-й рік.

Детальніше про щеплення дерев, в тому числі окуліруванням, читайте тут.

Можна садити також низькорослі сорти горіхів, які ще відносно нові в Україні. Їхні крони удвічі-утричі нижчі за високорослі, та й плодоносити такі горіхи починають за 2–3 роки.

 

Догляд за горіхом

Волоські горіхи дуже чутливі до спеки та посухи, за температури вище 35 °С можуть скинути зав’язь. Дерево потребує рясного поливу до 10 відер води кілька разів за сезон. Також необхідно спушувати землю, просапувати від бур’янів та мульчувати на легких ґрунтах.

Деякі сорти морозостійкі, витримують до 40 °С морозу, а в деяких може вимерзнути півкрони при мінус 30 °С. Тому навесні необхідно обрізати дерева від омертвілих гілок.

Досвідчені садівники не чіпають завмерлих гілок до червня, і буває, що на них вже влітку з’являється листя. У будь-якому разі, якщо ви сумніваєтесь, чи жива гілка – почекайте повного розпускання листя на ній і тоді вже сміливо обрізайте повністю суху гілку.

Як обрізати горіх? Слід знати, що плоди у горіха утворюються на торішніх приростах. Обрізка проводиться для проріджування крони від гілля, яке росте всередину крони. Щоб сповільнити ріст горіха, верхівку спилюють на кільце навесні. За літо на обрізаному місці виросте кілька нових пагонів, які варто видалити, обравши один сильний із зовнішньою брунькою для бокового розгалуження.

Як правильно обрізати плодові дерева, читайте тут.

Крону формують ярусною або чашовидною, щоб нижні скелетні гілки були на відстані 1,5 м від землі. Обрізка молодих гілок у перший рік полягає в їхньому вкороченні до 20–30 см, у наступні роки – на третину. У дерева старше 5 років гілки мають бути не довшими за 2 м. Також періодично зрізають верхівку та обрізають паралельні пагони. Загалом на дорослому дереві формують 5–6 ярусів скелетних гілок. При чашовидній обрізці стовбур залишають заввишки 2 м, а верхівку кілька років обрізають на кільце.

 

Обробка горіха від хвороб

Могутнє дерево волоського горіха вкрай вразливе до хвороб і шкідників, яких фахівці нарахували близько півсотні. Листя та плоди пошкоджує велика горіхова попелиця, плодожерка, кліщі, шовкопряд. Здебільшого дерево уражують плямистості, гнилі деревини, рак, бактеріальні хвороби плодів, гриби на стовбурі тощо. Щоб вберегти горіхи від хвороб, їх висаджують на великій відстані від інших дерев, аби вони мали достатньо сонця та вітру.

Вражені хворобами гілки зрізують, плоди та листя визбирують. Дерево обприскують в кінці травня 1% бордоською рідиною, обробку повторюють раз на три тижні. Гриби, які росли на стовбурі, обрізають та дещо підпилюють місце кріплення. Зрізи варто обробити 5% розчином мідного купоросу. У подібних випадках я використовую перевірений та надійний фунгіцид Гарт у нормі 30 г на 8–10 л води.

За період вегетації тричі проводжу обприскування. Проти лишайників і мохів рано навесні обробляю сумішшю Гарт 30 г + Захват Ойл 150 мл на 10 л води, а також Самшитом – проти бурої плямистості.

Від шкідників допоможуть комплексні препарати Антиколорад або Антиколорад Макс у нормі 1,5–2,0 мл на 5–8 л води.

 

Горіхами в Україні захоплюються все більше садівників. І у мене в саду є кілька старих велетнів та нових низькорослих сортів. Я знайомий також із селекціонерами-любителями, які виводять сорти великих солодких горіхів ледь не з куряче яйце. Полюбіть це дерево, піклуйтесь про нього і воно неодмінно віддячить неймовірним врожаєм!

 

5 коментарів
  1. Интересная статья! Хочу более подробно разобраться с ореховой темой! Спасибо!

  2. Интересно и полезно! Есть мнение- чтобы орехи не теряли много сока, крупные ветки обрезать в июле. Так ли это? Спасибо!

    1. Доброго дня!
      Хочу відразу відмітити, що обрізка дерев є важливим агротехнічним прийомом, який обов’язково потрібно проводити, якщо Ви хочете покращити якість горіхів і отримати щедрий врожай. Обрізку можна проводити в такі пори року:

      1) весна – обрізку проводять в березні – квітні. В цей час рослина переносить видалення пагонів легше, так як рани заживають швидко. Особливу увагу приділяють формуванню крони саджанця. Обрізку проводять коли рослина досягає висоти 1,5 м. Після цього штамб має складати 80-90 см. Крона -50-60 см. Залишають 10 скелетних гілок та укорочують пагони на 20 см;
      2) літо – обрізку проводять в середині-кінці липня – сокорух у цей час уже не зовсім інтенсивний (як Ви і зазначили в запитанні). Крону звільняють від гілок, які ростуть всередину і загущують крону. На рослині формується крона із 5 пагонів, інші видаляють на стадії бруньок. Якщо дерево ослаблене – обрізку проводити не рекомендовано;
      3) осінь – обрізку проводять після листопаду. Ця процедура більше санітарного характеру, так як видаляють хворі, зламані і сухі гілки, на яких часто заселяються грибкові хвороби і шкідники. Товсті зрізи варто замазати садовим варом. Також видаляють пагони, які неправильно ростуть, щоб не витрачати на них поживні речовини після відновлення вегетації.

      Всі види обрізок проводять тоді, коли у рослин призупинений сокорух. Формувати крону при низьких температурах, коли гілки ламкі і погано видаляється теж забороняється. Санітарну обрізку можна проводити в будь який період.

      Тому в залежності від мети, з якою Ви плануєте провести обрізку – варто обирати пору року!

    1. Світлана, доброго дня!
      Більш детальнішу інформацію про хвороби горіха та чому вони чорніють, Ви можете почитати в нашій статті.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.