Осіння й весняна обрізка винограду: як формувати лозу

Осіння й весняна обрізка винограду: як формувати лозу

Обрізка винограду (виноградної лози) необхідна для двох цілей: покращення плодоношення та розрідження гілок. А пасинкування винограду необхідне для поліпшення кількості та якості плодів.

Якщо виноград ростиме, як йому заманеться, він пустить соки на листя й верхівку, а в нижній частині не утворить грон або вони будуть дрібними. Правильна обрізка винограду восени або навесні та видалення пагонів стане запорукою того, що на нижніх рукавах (основних гілках) ягоди будуть великого розміру, а їх смак значно покращиться.

 

 

Декілька порад виноградарям-початківцям:

 

  • Лоза не має перевищувати 180 см.
  • Найкраща товщина лози – 6–12 мм.
  • Пагони, тонші за 5 мм і грубіші за 12 мм – зрізують.
  • При весняній обрізці надріз робіть таким чином, щоб сік стікав з протилежного боку від бруньки.
  • Пеньок, який залишають над брунькою, має дорівнювати 3 см.
  • Що грубіша лоза, то більше бруньок слід залишити. Товщина лози в міліметрах дорівнює потрібній кількості бруньок (5 мм – 5 вічок, 12 мм – 12–13 бруньок).
  • Зрізуйте все листя, що затіняє грона.

 

Виноградний кущ на штамбі формується 5–6 років. Штамбовий виноград на зиму не укривають. Безштамбову лозу восени знімають, кладуть на землю та вкривають. У який спосіб формувати кущ, залежить від морозостійкості сорту.

Детальніше про те, як вирощувати виноград та доглядати за ним протягом року, читайте тут.

 

Весняна обрізка винограду

Формувати лозу можна як навесні, так і восени. Принцип обрізки схожий на формуванням крони дерева – важливо вибрати найбільш життєздатну центральну лозу і на ній вирощувати плодоносні гілки.

Ранньою весною за температури 5 °С зрізають жируючі пагони (по-іншому їх називають вовчки або порослеві пагони), вертикальні торішні пагони. Також видаляють усі поламані та всохлі гілочки. Весняна обрізка винограду скоріше підходить примхливим сортам, які бояться вимерзання.

Як і у дерев, після обрізки проводять обробку винограду.

Також навесні зрізають усі пагони, які торік відплодоносили, залишаючи пеньки по 0,5 см.

Якщо є підозра, що лоза вимерзла, перевірте бруньки. Якщо вони зелені всередині, значить живі, якщо коричневі – вимерзли. Якщо лоза підмерзла, залиште більше вічок на живих пагонах. Навіть при великих втратах гілок пасинки й вовчки найбільш витривалі взимку. Їх залишають, щоб компенсувати загиблі частини лози.

Розрідження проведіть після цвітіння. Зі стебел, на яких утворюються грона, зріжте кілька (до 10) нижніх листків.

Пасинкування винограду – це обрізка цьогорічних пагонів, які ростуть у пазухах листя. Пасинки зріжте, залишаючи 1–2 листочки в основі, інакше за літо пасинок матиме власні гілочки, які тягнутимуть соки з усієї рослини.

Ближче до осені проводять ще один вид обрізки – чеканку (карбування). Для цього верхівки пагонів прищипують на 20 см, щоб більше поживних речовин пішло в грона.

 

Обрізка винограду восени

Осіння обрізка винограду – основна, зрізи після неї краще заживуть за зиму. Зазвичай до обрізки беруться після перших заморозків, коли обпаде листя і стануть більш помітними молоді зелені та визрілі коричневі пагони.

У перший рік восени в лози без гілок зрізають верхівку так, щоб залишилось 3–4 бруньки. Наступного року з неї виростуть дві бічних пагони – їх треба буде восени разом із верхівкою вкоротити до 2 бруньок. На третій рік на лозі буде 6 гілок – знову вкоротіть їх так, щоб залишилося 3–4 бруньки на свіжих приростах, при цьому більш старі частини пагонів будуть із здерев’янілою корою. На четвертий рік знову вкоротіть лише зелені прирости, залишаючи 4 бруньки. Сенс цієї обрізки в тому, що таким чином формуються рукави – міцні бокові лози (схожі на скелетні гілки дерев).

Під час обрізки бокового пагону до 2–3 бруньок із нього утворюється сучок заміщення. Він дає декілька пагонів, які зазвичай обрізають, а один залишають на плодоношення.

Під час вкорочення пагонів слід залишати пеньок до 3 см над брунькою.

Якщо з одного місця ростуть 2–3 пагони, залиште найміцніший. На рукавах, як і на скелетних гілках дерев, залишають по 3–4 цьогорічні лози, тоді як минулорічні, які вже відплодоносили, обрізають.

 

Звісно, не всім із першого разу вдається обрізати та сформувати лозу в найкращий спосіб. Детальні поради щодо різних схем обрізки винограду можна знайти в спеціальній літературі. Слідуючи принципам догляду й обрізки винограду, вашою нагородою стане ароматний і корисний урожай налитих ягід.

 

Один коментар
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.