Фітофтора: як позбутися агресивного грибка

Фітофтора: як позбутися агресивного грибка

Кожен, хто хоч раз вирощував картоплю чи томати, знає, що таке фітофтора. Хворобу виявили в 1842–1843 роках майже одночасно у США та Європі.  Німецький ботанік де Барі назвав збудника хвороби «фітофтора», що означає «пожирач рослин». Фітофтора – одна із найпоширеніших і найнебезпечніших інфекцій серед тих, які уражують пасльонові культури (картоплю, томати, перець) та полуницю. Втрата урожаю може сягнути 30–50%.

Фітофтора є причиною хвороби фітофтороз. Симптоми можна виявити на листі, стеблах, квітках, ягодах, бульбах. Розпливчасті бурі плями з’являються спочатку на нижніх листках. Якщо погода волога, по краях плям із нижнього боку листка можна помітити білий наліт. У суху та спекотну погоду плями засихають. І лише кілька теплих дощових днів можуть перетворити рослини на темну масу з ознаками гниття.

На стеблах і черешках листків фітофтороз проявляється довгастими коричневими смугами, які в суху погоду підсихають, а після дощів спори гриба поширюються на листя. За 7–10 днів хворі рослини можуть заразити сусідні культури так, що вся ділянка загине.

На картоплинах і томатах утворюються злегка втиснуті, буро-сірі плями, що проникають у м’якоть. Пізніше можуть розвинутись суха та мокра гнилі.

Контролювати фітофтору складно, бо спори грибка легко розносяться з вітром, краплями дощу, ґрунтом, городніми інструментами, технікою тощо.

Тому важливо використовувати профілактичні методи контролю фітофтори, щоб не допустити розвиток хвороби, а якщо це вже відбулось, застосовувати професійні засоби боротьби зі збудником.

 

Боротьба з фітофторою

Як позбутися від фітофтори?

Більше інформації про фітофтороз томатів можна прочитати в нашій статті.

Фактори, що сприяють розвитку фітофтори:

  • Вапнякові ґрунти із дефіцитом калію, фосфору та марганцю (не забувайте вчасно підживлювати комплексними добривами!).
  • Загущені посіви створюють сприятливий мікроклімат для розвитку грибка.
  • Важкі глинисті ґрунти зі слабкою аерацією та надлишком вологи.
  • Надмірний полив та надлишкове підживлення рослин азотом.

 

Народні методи контролю фітофтори

Захист від фітофтори цілком реальний. Одне з правил – дотримання сівозміни. Так, не можна садити культури однієї родини на одному й тому самому полі з року в рік. Вони уражуються спільними хворобами та пошкоджуються однаковими шкідниками. Використовуйте сидерати: еспарцет, люпин, фацелію, які оздоровлюють ґрунт, а деякі збагачують азотом.

Існує багато випробуваних на городах народних засобів від фітофтори. Нижче перелік народних методів, які користуються популярністю серед господарів:

  • Обприскування сироваткою з йодом (1 л сироватки + 9 л води +3 краплі йоду на 1 сотку) раз на тиждень. Це засіб від фітофтори номер один.
  • Обробка розчиненими дріжджами для підвищення імунітету культур (100 г живих дріжджів на 10 л води).
  • Обприскування настоєм із попелу (5 л попелу залити 10 л води, перемішати й витримати добу. Потім потерти 50 г господарського мила). Окрім використання розчину, ефективне також опилення листя й міжрядь попелом. Це дієвий засіб для обробки ґрунту від спор гриба.
  • 200 г зубців, стрілок, листя часнику залийте 10 л води. Через два дні процідіть, доведіть до 10 л водою та додайте 3 г перманганату калію (марганцівки).
  • Підвищити імунітет картоплі та помідорів можна настоєм із хвоща польового. 200 г висушеного хвощу залийте окропом і проваріть 20 хв. Потім доведіть водою до 10 л.

 

Препарати від фітофтори

Коли на рослині з’явилася фітофтора, як позбутися її швидко, стає нагальним питанням. Якщо у вас великі площі картоплі та томатів, то використання народних засобів досить трудомістке і забирає багато часу. Тому я раджу застосовувати професійні препарати, такі як Цілитель – 25–30 г на 5 л води на сотку, Захист – 7,5 – 20 г на 3–5 л води на сотку, Гарт – 25–30 г на 5–8 води на 1 сотку. Для досягнення максимальної ефективності препарати чергують між собою з інтервалом 14 днів. Профілактичні обробки розпочинайте ще до цвітіння рослин. Варто пам’ятати, що останню обробку проводять не пізніше як за 20 днів до збирання врожаю, що особливо важливо для овочів, які одразу вживають в їжу: томатів, баклажанів, перцю.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.