Обираємо другий хліб – найсмачніші сорти картоплі

Обираємо другий хліб – найсмачніші сорти картоплі

Найпоширеніша культура в Україні – картопля. Ми посідаємо четверте місце у світі за обсягами її врожаїв – 22 млн тонн на рік.

Цікаво, що 85% всього об’єму вирощують приватні господарства, а це доволі нелегка справа. Але вона того варта: особливо якщо правильно обрати кращі сорти картоплі.

Про ранні високоврожайні та найсмачніші сорти картоплі я розповім далі. Але й українські кращі сорти картоплі в Україні нічим не поступаються розробкам іноземних селекціонерів, а деколи і перевершують їх.

Ранні сорти картоплі

Мають такі особливості:

  • зазвичай дають у 2–3 рази більший врожай, ніж середньо- та пізньостиглі (за умови правильного поливу та підживлення);
  • рання картопля погано зберігається, тому вирощувати її вигідно лише для споживання влітку та на продаж;
  • дозріває через 40–50 днів;
  • ранні сорти картоплі в Україні можна садити двічі на сезон, збираючи до осені повноцінні врожаї.

Нижче наведу перелік кращих з них.

  • Рив’єра – голландська ультрарання картопля (35-50 днів), високоврожайна – 530 ц/га. Кущ дає до 12 бульб вагою до 130 г. Його полюбляють за відмінний смак (17,7% крохмалю). Він стійкий до парші, раку, вірусів.
  • Аріель – голландський ультраранній (55-65 днів), високоврожайний (490 ц/га). В кущі до десятка бульб вагою 80-170 г. Містить багато крохмалю (16-18%), завдяки чому є дуже смачним. Картопля цього сорту добре зберігається.
  • Картопля Беллароза (картопля Біла роса) – один із найпопулярніших, німецької селекції, високоврожайний (до 500 ц/га). Врожай можна отримати на 45-60-й день після сходів. В кущі до 10 бульб вагою 120-20 г. Картопля містить до 16% крохмалю і добре розварюється. Стійка до парші, гнилей та вірусних хвороб, добре зберігається.
  • Мінерва – ультрарання голландська картопля із великими бульбами (45-50 днів), високоврожайна (430 ц/га). Дає два урожаї за сезон. В кущі 15-20 штук вагою 120-240 г. Смачний, із високим вмістом крохмалю (до 18%). Мінерва має високу стійкість до парші, раку, гнилей, вірусів, середню – до фітофторозу. Проте потребує більше поливу. Відмінно зберігається.

Картопля: сорти високоврожайні

  • найсмачніші сорти картопліСлов’янка – роками залишається на першому місці за популярністю. І недарма: так, на Волині дві картоплини цього сорту заважили близько 2 кг кожна! Далі найбільшу таку картоплину посадили цілою, і наступного посушливого року вона дала більше сотні бульб загальною вагою 8,6 кг. Із трохи меншої, розрізаної на частини, отримали 26 кг урожаю з 5 кущів. Стебла ж виросли до 2 м.
  • Картопля Щедрик – високоврожайний ранній сорт (65-75 днів) із хорошим смаком (13-14% крохмалю). Бульби виростають великі, до 200 г. З одного відра сортових бульб отримують до 35 відер урожаю. Стійкий до колорадського жука, фітофторозу, парші, посухи.
  • Червона рута – один із найсмачніших сортів української селекції, дуже крохмалистий (до 26%), при цьому високоврожайний (520 ц/га), проте потребує хорошого підживлення й поливу. Стійкий до вірусів та раку.
  • Роко – голландський середньостиглий сорт (100-115 днів), високоврожайний (в середньому 15 кг з куща, 580 ц/га), містить до 19,7% крохмалю. Картопля Роко стійка до фітофторозу, гнилі, парші, раку. Дуже посухостійка.
  • Кондор – голландський середньоранній (65-75 днів) високоврожайний сорт (до 640 ц/га). Один із найсмачніших сортів із вмістом крохмалю до 17,7%. Стійкий до посухи, парші, раку, вірусів, добре зберігається, але потребує посиленого підживлення.

Найсмачніші сорти картоплі

На мій погляд, найсмачнішою є та картопля, яку правильно підживлювали. Тому не шкодуйте фосфорних добрив, азоту (або попелу та перегною). Також важливий вміст крохмалю. Чим пізніший сорт, тим більше крохмалю він може містити: така картопля більш розсипчаста.

Сорти картоплі української селекції із найбільшим вмістом крохмалю: Червона рута (25-26%), Случ (25%) та Фантазія (18-19%). Їх вирощують для виробництва крохмалю, приготування картоплі фрі та чіпсів. Як на мене, це кращі сорти картоплі в Україні.

Нижче перелічені сорти картоплі, які заслужили визнання картоплярів через свій смак.

  • Світанок київський (17,1-19,8%) – середньостиглий (70-90 днів), добре розварюється, високоврожайний. Відносно стійкий до фітофторозу, парші. Має високі смакові якості.
  • Придеснянська (19,7-21,8%) – середньостиглий високоврожайний, ледь не найсмачніший. Стійкий до фітофторозу та раку картоплі, вірусів.
  • Дезіре – голландський середньостиглий (крохмалистість 21,5%), дає середні врожаї (до 20 бульб у кущі вагою до 100 г). Сорт підходящий для смаження, приготування чіпсів, добре зберігається і транспортується, стійкий до ґрунтових шкідників та гниття бульб, витримує посуху та спеку.
  • Картопля Мелоді (20,5%) голландської селекції вважається однією із найсмачніших. Це середньопізній сорт (100-120 днів) із середньою врожайністю. Переваги: тривале зберігання, хороша транспортабельність. Картопля Мелоді стійка до парші та раку картоплі, але потребує професійного захисту від колорадських жуків, найкраще препаратами АТО Жук, Жукoff.

Кольорові сорти картоплі

Така бульба за вмістом вітамінів і мінеральних речовин може конкурувати з багатьма фруктами. Її м’якоть містить багато вітамінів С, В, РР, а також калій, фосфор, цинк, мідь, марганець та інші елементи. Плоди з кольоровою м’якоттю – жовтою, червоною, фіолетовою – особливо корисні.

Жовта картопля містить багато каротину, провітаміну А, який дуже корисний для очей. Найбільш відомим є німецький сорт Адретта. Це середньостигла картопля (70-105 днів) із середньою врожайністю (450 ц/га), яка формує 15-25 картоплин на кущі. Окрім високого вмісту корисних речовин, ця картопля ще й досить смачна (до 18% крохмалю). Адретта стійка до фітофторозу, парші, добре зберігається.

Цікава та корисна синя картопля, яка не втрачає кольору після приготування. За її забарвлення відповідають антоціани – речовини із потужною протираковою активністю, які також добре впливають на серцево-судинну систему. В українському Інституті картоплярства вивели два таких сорти картоплі – фіолетову картоплю Солоха та бурякового кольору – Хортицю. Для їх отримання селекціонери використовували дикі види картоплі з Перу, яким властивий синій пігмент. В обох чудовий смак, крохмалистість 20%. Непогана й врожайність – 400 ц/га.

З іноземних кольорових варто звернути увагу на такі сорти картоплі: корейський Бора Веллі (Долина Бора), американський Фіолетовий красень та голландський Екзотік.

Асортимент нині величезний. Щоб оцінити переваги обраних різновидів, рекомендую виділити ділянки городу й посадити різні сорти картоплі, щоб обрати для себе найсмачніший «другий хліб».

Один коментар
  1. Еталони смаку: Синеглазка (Синьоочка), Адретта, Бородянська рожева, Червона Рута, Щедрик, Околиця 0974838807.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.