Вишні – дуже цінні дерева для українців, а їхні ягоди за популярністю у стравах поки що жодна кісточкова культура не перевершила. Вареники, пироги, торти, наливки – без вишень наш стіл не повний. І нібито це широко поширене дерево, яке давно вирощується, а от як тільки проблеми із урожаєм – мої знайомі постійно звертаються до мене. Чому вишня не родить, хоч цвіте, через що обсипається листя серед літа…

Вишня – доволі ніжне дерево, яке часто потерпає від грибкових хвороб. Вони і є причиною, чому падає урожай. Розглянемо, які хвороби найчастіші є у вишневих садках.

Моніліоз вишні та інші хвороби

Моніліоз, моніліальний опік, або плодова гниль – цей грибок не минає вишню та інші кісточкові: абрикос, сливу. Під час цвітіння вдень буває спекотно, а вночі – холодно і вогко, що створює ідеальні умови для розвитку хвороби. Грибок активізується і за лічені дні уражує гілки з квітками та листям. Не обрізані всохлі гілки продовжують заражати здорові. Згодом після появи перших ознак на боках ягід з’являється гниль із білими цятками – це також прояви хвороби. При сильному зараженні дерева можна втратити половину врожаю, тому вже за перших ознак моніліозу рекомендую застосовувати препарат Гарт (40 г на 10 л води). Ним обприскують крону після обрізки уражених гілок. Обробку можна повторити, зробивши перерву 7–10 днів.

Кокомікоз – найбільша біда вишні водночас із моніліозом. Грибок проявляється у вологу погоду в червні, коли на листках утворюються багато дрібних червонувато-коричневих цяток, яких із часом більшає. Якщо нічого не робити, то вже у другій половині липня більшість (до 80%) листя може обсипатися. Через це дерево увійде в зиму ослабленим. Якщо така вишня не вимерзне, то влітку урожай дасть слабенький. Не вилікуване від кокомікозу дерево постійно скидатиме листя, що з часом призведе до повної його загибелі. Дуже важливо прибирати опале заражене листя та спалювати його, щоб не дати інфекції поширитися далі. Заражену вишню перед цвітінням та після збору врожаю необхідно обприскати міцним розчином мідного купоросу (3–4%).

Клястероспоріоз – дірчаста плямистість, хвороба, яка говорить сама за себе. Спершу через грибок на листі з’являються коричневі плями, які підсихають, а на їхньому місці з’являються дірочки. На початку весни через розвиток хвороби бруньки засихають, вкриваючись липким нальотом. Згодом заражені ягоди почнуть всихати. Інфекція також призводить до виникнення тріщин та виразок на корі, з яких тече камедь (сік дерева). Це називається камедетеча, яка сильно послаблює рослину. Щоб не допустити розвиток клястероспоріозу, необхідно робити періодичну профілактику від грибка, а кору з камеддю зачищати та лікувати садовим варом. Якщо дірок на листі багато, як і ранок із камеддю, обприскайте вишню препаратом Гарт з інтервалом 7 днів (не більше 3–4 разів).

Повстиста (войлочна) вишня хвороби не знає

Китайська вишня, яку в народі називають «войлочною» («повстистою») за пух на ягодах, що нагадує повсть, не хворіє однією з найпоширеніших хвороб – кокомікозом.

Проте войлочна (повстиста) вишня дуже вразлива до моніліозу, яким заражається від інших дерев під час цвітіння. Хвороба починається із засихання гілок, наче вони обпалені вогнем, а потім відмирає частина куща. Ягоди на вцілілих гілках загнивають, а характерною рисою хвороби є білі крупки на поверхні гнилі. При виявленні таких симптомів важливо якомога раніше обрізати хворі гілки, а місця зрізів обробити спеціальним препаратом. Загалом профілактика і лікування не відрізняються від заходів щодо догляду за звичайними вишнями.

Хворіє китайська вишня, на жаль, і клястероспоріозом, через який листки стають дірявими від коричневих плям, а квіткові бруньки навесні вкриваються липким соком, як і кора в місці тріщин. У цьому разі необхідно лікувати вишню від грибка.

Чим обробляти

Насамперед не забувайте вчасно проводити обрізку вишні, адже крона має гарно провітрюватися.

Для того щоб уникнути грибкових хвороб на вишні, дерево тричі за весну обприскують мідним купоросом. Перші два рази – до цвітіння (замість мідного купоросу одне обприскування можна провести 1% залізним купоросом), третій – після опадання цвіту. Першу й останню обробку також можна провести міцними розчином бордоської рідини (3%), а восени слабшим (1%).

Втім, зважаючи на агресивність грибкових хвороб на вишні, рекомендую обприскувати препаратами, які випробувані вітчизняними фахівцями. До набрякання бруньок обробіть дерева комбінацією препаратів Захват Ойл, 1,5–2% розчин + Гарт, 30 г на 10 л води.

В період розпукування бруньок обприскуйте препаратом Страж, 3 мл на 5–8 л води у поєднанні з препаратами від шкідників. Перед самим цвітінням, коли помітні білі пелюстки з бруньок, але вони ще не розкрилися – обприскайте препаратом Захисник, 14 мл на 5–8 л води. Наступне обприскування з перервою у два тижні проведіть цими самим препаратами у тій же послідовності. Не забувайте додавати до препаратів прилипач Тандем, для поліпшення ефективності діючої речовини. Також можна обробляти в період достигання вишні (коли плоди вже не зелені, а набувають кольору); за необхідності обробіть дерева сумішшю препаратів від шкідників та плодової гнилі – Антигусінь, 4 мл + Самшит, 3 мл + Тандем, 10–15 мл на 10 л води.

У вересні після збирання плодів та санітарної обрізки дерева обробіть профілактично від перелічених хвороб і шкідників баковою сумішшю препаратів Страж, 3 мл + Захват Ойл, 40 мл + залізний купорос 500 г на 10 л води.

Важливо також восени підживити вишневі дерева для поліпшення майбутнього врожаю та гарної перезимівлі. Підживлення підсилить імунітет і знизить ризик нового зараження. У жовтні підживіть свою вишню мінеральним добривом (300 г суперфосфату на 10 л води) або розкладіть 5–6 кг перегною у пристовбурне коло. 

Мила серцю вишня в нашому саду може радувати нас багато років, але за умови, якщо не хворітиме. Тому пам’ятайте, що запорука довговічності дерева та його хорошого врожаю полягає у своєчасній обробці від хвороб і шкідників. Нехай ваша вишня радує вас чудовим цвітінням та рясними врожаями.