Слива, як абрикос та вишня, загущується дуже швидко. Питання обрізки, а особливо її термінів, хвилює багатьох садівників, які ще не набили руку в догляді за кісточковими плодовими деревами. Насправді обрізка сливи можлива протягом чотирьох сезонів, але у визначений час. Купуючи саджанець, поцікавтеся, яка форма крони має бути у цього сорту сливи. Багатьом деревам підходить обрізування крони ярусним методом, коли на дереві залишають 5–7 скелетних (основних) гілок на різній висоті, надаючи форму піраміди. Проте є сливи, які за формою крони подібні до тополі. Навіть обрізка верхівки центрального пагону не зупинить ріст дерева вгору. Тоді крону обрізують у формі циліндра (стовпа), не забуваючи про ярусну будову. Найважливіша обрізка у перші 5 років, поки дерево активно росте. На 6–7 рік проводять здебільшого омолоджувальну обрізку для збільшення кількості плодоносних гілок та видалення старих сухих.

Обрізка молодої сливи

 Основна обрізка сливи припадає на ранню весну до початку сокоруху (до розпускання бруньок). Також її можна проводити в кінці лютого за умови відсутності заморозків, до того ж, садоводи віддають перевагу цьому часу через невеличку кількість садово-городніх клопотів.

У перший рік саджанця не чіпайте – зазвичай у розпліднику перед продажем його дещо підрізують за потреби. На другий рік, коли на деревці вже виросли нові гілки, починайте формувати крону.

Відміряйте 50 см від землі та видаліть усі пагони, що ростуть нижче. Оберіть майбутні скелетні гілки: вони не повинні рости вертикально, а трохи в боки, приблизно під кутом 45 градусів. Ті, що тягнуться в небо вертикально і ті, що дивляться в землю, я обрізаю на кільце, тобто повністю, не залишаючи пеньків. І ті, й інші згодом загущуватимуть крону. Також важливо зрізати перехресні гілочки, хоча зазвичай на другий рік вони рідко з’являються. Якщо вам важко уявити, під яким кутом залишати гілки під час обрізки, достатньо подивитись на жилки на листку сливи. Оце і є ідеальна форма крони для неї.

Крім того, для кращого росту гілок між ними необхідно залишати приблизно однакову відстань, принаймні 20 см. Скелетні гілки формують із трьох міцних нижніх гілок. Якщо роблять двоярусну форму, то наступного року на двох обраних скелетних гілках залишають ще по одному міцному пагону. В результаті маємо отримати 5 гілок, які потім я укорочую на третину. Верхівку центрального пагону я обрізаю на висоті 1,6–1,8 м. Не бійтеся, що надто низько обрізали дерево, воно дуже швидко витягується до сонця.

Обрізка сливи на третій рік

На третій рік центральний пагін обріжте так, щоб він був на 30 см вище за верхні гілки. Скелетні гілки укоротіть на третину або трохи менше, залежно від торішнього приросту. Зверніть увагу, до обрізки основні гілки мають бути 60 і більше сантиметрів, а після обрізки приблизно 45–50 см. На цих скелетних гілках за минулий рік відросли бічні гілочки довжиною від 10–15 см. Тому на третій рік я обрізаю їх над найближчою до кінця гілки брунькою, яка дивиться вниз. Туди й буде рости новий пагін.

Нові гілки, які виросли за другий рік після посадки на скелетних, називаються гілками другого порядку. Між ними відстань має бути більша, бо й дерево витяглось. Залишаю ті, які не перехрещуються між собою та мають відстань 30 см одна від одної по висоті. Інші зрізую на кільце. Гілки другого порядку вкорочую також до 50 см.

Обрізка сливи на четвертий рік

На четвертий рік навесні знову доводиться вкорочувати центральний пагін (провідник). Залиште від основи верхніх гілок 5–6 бруньок і спиліть верхівку. Самі скелетні та напівскелетні гілки вкоротіть на чверть чи третину (це залежить від того, наскільки інтенсивно виросла слива минулого року).

Минулорічні гілки вкорочують на нижню бруньку для кращого галуження. На кільце приберіть усі гілочки, які ростуть шпилями і намагаються перегнати верхівку: вони загущують крону й забирають багато сил на ріст. Верхівку центрального пагону наступного року залиште на висоті 2,3–2,5 м.

Приблизно на четвертий-п’ятий рік слива почне плодоносити. Як тільки з’являються перші плоди, верхівку слід обрізати на одному рівні з верхньою скелетною гілкою (зрозуміло, роблять це восени після збору врожаю та закінчення сокоруху).

Обрізка сливи для омолодження восени

Плодоносить слива на гілках другого-третього року, отже з 4–5 року життя дерева можна братися до його омолодження. Найстарші гілки обрізують на крайню нижню бруньку, з якої виросте нова гілка. Саме вона рясно плодоноситиме у наступні два роки.

Раджу щороку обрізати по одній старій скелетній гілці. Цю обрізку можна робити восени та взимку до настання сокоруху. Починати можна у кінці жовтня або в лютому.

Для того щоб прискорити плодоношення на рік-два, також формують крону, відгинаючи обрізані гілки: обережно прив’язують до стовбура скелетні гілки знизу, збільшуючи їхній кут із 45–50° до 60°. Місця, де мотузка торкається кори, обмотайте гумою (наприклад, використаною шиною від велосипеда). Інакше матимете біду: через пошкоджену кору збільшиться шанс розвитку хвороб та шкідників.

Влітку на сливі обрізають сухі гілки, причиною появи яких можуть бути грибкові хвороби або низькі температури взимку. При чому обрізають або спилюють по живому, щоб гілка не почала всихати більше. Також у кінці червня – на початку липня вкорочують швидкозростаючу поросль. Повністю видаляють вертикальні пагони, які не тільки згущують крону, а й забирають у плодів поживні речовини. Боковий приріст зрізають на 15–20 см. Пам’ятайте, що влітку небажано обрізати верхівку.

Поради при обрізці сливи

Обрізати дерево обов’язково слід гострим інструментом – секатором або пилкою. Тупий інструмент залишить спили із зазублинами і може пошкодити кору на місці зрізу – улюблене місце для шкідників. Така гілка згодом стане вразливішою до хвороб. Не залишайте пеньків там, де плануєте нову гілку. Здорове дерево сприймає пеньок від гілки як команду до розгалуження – ви не встигнете отямитися, як лише через два місяці на цьому місці виросте багато нових пагонів.

Не намагайтеся вкоротити гілки більше ніж на третину. Дерево із надто короткими гілками схильне до утворення багатьох дрібних приростів, і тоді замість дерева ви матимете сливовий кущ. Не замащуйте місце зрізу відразу – дайте рані трохи підсохнути. Через тиждень обробіть садовим варом чи олійною фарбою.

Ви також можете ознайомитись з іншими статтями про догляд за деревами, а також про обрізку інших сортів плодових дерев.

Не бійтеся обрізати сливу – вона буде вам тільки вдячна за це. Якщо слива росте занадто високою, і ви ніяк не можете дочекатися від неї врожаю, обріжте або спиляйте верхівку та основні гілки, трохи прищипнувши молоді пагони. Обрізані таким чином гілки трохи відігніть від стовбура за допомогою мотузки, даючи рости їм під правильним кутом. І тоді ваша неврожайна слива напевно одарить вас найбільшим урожаєм!