Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Як зберігати фрукти восени

Різні сорти пізніх яблук та груш, призначених для вживання в їжу в осінні місяці, навіть за оптимальних умов добре зберігаються до нового року, а пізніше починають псуватись.

Для подовження терміну зберігання їх потрібно одразу закладати у холодні приміщення чи холодильники, бо в теплі вони швидко зіпсуються і втратять соковитість. Це ж характерно для винограду та слив.

Залежно від сорту виноград може зберігатися від 1 до 5 місяців. Оптимальні умови – температура 0–1 °С, вологість 70%. Довше зберігати виноград можна у спеціальних холодильних установках, в які пускають сірчистий газ. У домашніх умовах виноград розкладають одним шаром у холодному приміщенні (наприклад, неопалюваній літній кухні, коморі, погребі). Ще краще вільно розмістити грона в дерев’яних ящиках на підстилці з тирси. Також їх можна підвісити за гребені з частиною лози: коли вона всихає, гроно зберігатиметься 2–5 місяців. Якщо один зріз лози обробити парафіном, а інший опустити у воду, таке гроно може не псуватися 6 місяців. Виноград краще захищати від світла, щоб його ягоди не втрачали цукристість. Також основне правило тривалого зберігання винограду – ягоди мають якомога менше торкатися одна одної, навіть в одному гроні.

Сливи. Пізні сорти слив можуть зберігатися в холоді (1–2 °С) 1–2, рідко 3 місяці з вологістю 90–95%. Найбільш прийнятний варіант – холодильник.

Зберігання фруктів взимку

Правильні умови зберігання фруктів забезпечать максимальні терміни «життя» зібраних плодів. Фрукти пізніх (зимових) сортів зазвичай зберігаються до весни, а за сприятливих умов і до літа. Лежкість великою мірою залежить від умов догляду за деревами, а також від періоду та акуратності збору врожаю.

Яблука. Найкращі умови зберігання яблук – 0–1 °С, але навіть за невеликих плюсових температур лежкість плодів не сильно погіршується. Відносна вологість – не нижче 90%, що легше досягти у погребі, ніж у коморі. Через те що яблука активно вбирають сторонні запахи, їх краще, як і інші фрукти, тримати подалі від овочів, найкраще в окремих приміщеннях. Яблука добре зберігаються у тирсі, папері, із парафіном чи гліцерином на шкірці.

Більше порад, як збирати та зберігати яблука, читайте у статті тут.

Груші. Осінні та зимові сорти груш зривають недозрілими: вони мають бути твердими, несолодкими і з жовтуватими боками. Що нижчою буде температура зберігання, то довше плоди достигатимуть. Не достигнуть лише грушки, які передчасно зірвали – у свій час вони стануть м’якими, але смачними їх не назвеш.

Наприклад, у холоді (до 10 °С) ранні осінні груші можуть зберігатися до 5 місяців, а в теплі – (до 30 °С) – 2.

Зимові сорти стають придатними до вживання лише через 3–5 місяців зберігання за мінімальної плюсової температури. Потім вони почнуть достигати – тоді їх треба перенести в більш тепле приміщення з температурою повітря 10 °С і вище. Аби груші не всихали і не в’янули за високої температури, вологість повітря має бути близько 90%. Також, зберігаючи грушки в ящиках до 15 кг (із шарами тирси листяних порід, паперу), закривайте їх від світла легкою тканиною або газетами. У таких умовах зимовими грушами можна ласувати й навесні – через 5–8 місяців зберігання.

У сільських хатах, які опалювалися грубою чи піччю із комином на горищі, груші було заведено зберігати у сіні чи сухому опалому листі, які складали на корм худобі. Так зберігала зимові сорти і моя бабуся, і знаєте, у цих груш була більш чудова лежкість, ніж при зберіганні будь-яким іншим способом.

Айва. Ці терпкі ароматні плоди збирають у жовтні, а їстівними вони стають за кілька місяців. Солодкою, як груші чи яблука, айва не стане, але смак у неї поліпшиться, а терпкість зникне. Про стиглість плодів свідчить зникнення «пуху» на шкірці, пожовтіння, незначне розм’якшення м’якоті. Через два-три тижні вміст цукрів в айві збільшиться, а під час подальшого зберігання кількість корисних речовин знизиться.

Найкраще зберігати айву за температури 0–10 °С і відносній вологості 80–90%. Ці плоди так само втрачають вологу через шкірку і з часом можуть ставати в’ялими. Краще зберігається айва, загорнута в папір або пересипана тирсою. Айву можна тримати поряд із грушами, але сусідства із яблуками краще уникати, бо останні виділяють етилен, який прискорює дозрівання плодів.

Перед закладанням фруктів на зберігання важливо вивчити всі особливості виду й сорту. Так, яблука Сніговий кальвін (кальвіль) ви з’їсте до нового року, а Симиренка – навесні. Те саме стосується грушок. А от виноград і сливи найкраще зберігати в холодильнику.