Зберігання фруктів: правила і секрети садівників

Правильні умови зберігання фруктів | Аптека Садівника
Провідний експерт

Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Правильні умови зберігання фруктів | Аптека Садівника

Як зберігати фрукти восени

Різні сорти пізніх яблук та груш, призначених для вживання в їжу в осінні місяці, навіть за оптимальних умов добре зберігаються до нового року, а пізніше починають псуватись.

Для подовження терміну зберігання їх потрібно одразу закладати у холодні приміщення чи холодильники, бо в теплі вони швидко зіпсуються і втратять соковитість. Це ж характерно для винограду та слив.


Залежно від сорту виноград може зберігатися від 1 до 5 місяців. Оптимальні умови – температура 0–1 °С, вологість 70%. Довше зберігати виноград можна у спеціальних холодильних установках, в які пускають сірчистий газ. У домашніх умовах виноград розкладають одним шаром у холодному приміщенні (наприклад, неопалюваній літній кухні, коморі, погребі). Ще краще вільно розмістити грона в дерев’яних ящиках на підстилці з тирси. Також їх можна підвісити за гребені з частиною лози: коли вона всихає, гроно зберігатиметься 2–5 місяців. Якщо один зріз лози обробити парафіном, а інший опустити у воду, таке гроно може не псуватися 6 місяців. Виноград краще захищати від світла, щоб його ягоди не втрачали цукристість. Також основне правило тривалого зберігання винограду – ягоди мають якомога менше торкатися одна одної, навіть в одному гроні.

Сливи. Пізні сорти слив можуть зберігатися в холоді (1–2 °С) 1–2, рідко 3 місяці з вологістю 90–95%. Найбільш прийнятний варіант – холодильник.

Зберігання фруктів взимку

Правильні умови зберігання фруктів забезпечать максимальні терміни «життя» зібраних плодів. Фрукти пізніх (зимових) сортів зазвичай зберігаються до весни, а за сприятливих умов і до літа. Лежкість великою мірою залежить від умов догляду за деревами, а також від періоду та акуратності збору врожаю.


Яблука. Найкращі умови зберігання яблук – 0–1 °С, але навіть за невеликих плюсових температур лежкість плодів не сильно погіршується. Відносна вологість – не нижче 90%, що легше досягти у погребі, ніж у коморі. Через те що яблука активно вбирають сторонні запахи, їх краще, як і інші фрукти, тримати подалі від овочів, найкраще в окремих приміщеннях. Яблука добре зберігаються у тирсі, папері, із парафіном чи гліцерином на шкірці.

Більше порад, як збирати та зберігати яблука, читайте у статті тут.

Груші. Осінні та зимові сорти груш зривають недозрілими: вони мають бути твердими, несолодкими і з жовтуватими боками. Що нижчою буде температура зберігання, то довше плоди достигатимуть. Не достигнуть лише грушки, які передчасно зірвали – у свій час вони стануть м’якими, але смачними їх не назвеш.


Наприклад, у холоді (до 10 °С) ранні осінні груші можуть зберігатися до 5 місяців, а в теплі – (до 30 °С) – 2.

Зимові сорти стають придатними до вживання лише через 3–5 місяців зберігання за мінімальної плюсової температури. Потім вони почнуть достигати – тоді їх треба перенести в більш тепле приміщення з температурою повітря 10 °С і вище. Аби груші не всихали і не в’янули за високої температури, вологість повітря має бути близько 90%. Також, зберігаючи грушки в ящиках до 15 кг (із шарами тирси листяних порід, паперу), закривайте їх від світла легкою тканиною або газетами. У таких умовах зимовими грушами можна ласувати й навесні – через 5–8 місяців зберігання.

У сільських хатах, які опалювалися грубою чи піччю із комином на горищі, груші було заведено зберігати у сіні чи сухому опалому листі, які складали на корм худобі. Так зберігала зимові сорти і моя бабуся, і знаєте, у цих груш була більш чудова лежкість, ніж при зберіганні будь-яким іншим способом.

Айва. Ці терпкі ароматні плоди збирають у жовтні, а їстівними вони стають за кілька місяців. Солодкою, як груші чи яблука, айва не стане, але смак у неї поліпшиться, а терпкість зникне. Про стиглість плодів свідчить зникнення «пуху» на шкірці, пожовтіння, незначне розм’якшення м’якоті. Через два-три тижні вміст цукрів в айві збільшиться, а під час подальшого зберігання кількість корисних речовин знизиться.

shutterstock_1540110713.jpg

Найкраще зберігати айву за температури 0–10 °С і відносній вологості 80–90%. Ці плоди так само втрачають вологу через шкірку і з часом можуть ставати в’ялими. Краще зберігається айва, загорнута в папір або пересипана тирсою. Айву можна тримати поряд із грушами, але сусідства із яблуками краще уникати, бо останні виділяють етилен, який прискорює дозрівання плодів.

Перед закладанням фруктів на зберігання важливо вивчити всі особливості виду й сорту. Так, яблука Сніговий кальвін (кальвіль) ви з’їсте до нового року, а Симиренка – навесні. Те саме стосується грушок. А от виноград і сливи найкраще зберігати в холодильнику.

Супутні товари
Авангард (Гулівер) Стимул

Пакування

58.00 грн
Страж

Пакування

12.00 грн
Захисник

Пакування

26.00 грн
Туріл

Пакування

17.00 грн
Гарт

Пакування

78.00 грн
Віоліс

Пакування

595.00 грн
Гудвін

Пакування

51.00 грн
АТО Жук

Пакування

47.00 грн
Також вам може бути цікаво:
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Як вилікувати хвороби часнику
Посадили часник за всіма правилами, а вже у травні-червні молоде листя жовтіє і в’яне? Слід розібратися, причина криється в неправильному догляді чи рослину вразила хвороба. У будь-якому випадку варто знати, як врятувати майбутній урожай часнику.
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Вирощування часнику: від посадки до збору урожаю
Технологія вирощування часнику – не така складна справа, але має деякі особливості. Так, перед вибором місця важливо дізнатись, які найкращі попередники часнику, а також як за ним правильно доглядати: удобрювати та мульчувати.
Якщо ви плануєте вирощувати часник на продаж, то раджу ознайомитись із сортом часнику Любаша – найпопулярнішим в Україні.
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Як та після чого садити часник
Коли і як садити часник правильно – ці питання завжди хвилюють городників, адже для того, щоб отримати хороший урожай, важливо знати, коли правильно садити часник ярих та озимих сортів.
Спершу садити часник найкраще на сонячному місці на підвищенні, без застою води, оскільки він досить вразливий до грибкових хвороб.
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Місячний календар городника й садівника 2023 рік: Червень
Детальніше про кожен день місяця розповімо далі
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Інсектициди: засоби захисту від комах 2023 року
Перед тим, як обрати інсектицид, варто більш детально розібратися
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Місячний календар городника й садівника 2023 рік: Травень
Продовжується посадка картоплі, особливо у північній частині України
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Коли садити картоплю в цьому році
Картоплю не просто так називають другим хлібом
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Коли висаджувати розсаду помідорів у відкритий ґрунт у 2023 році
Для томатів відведіть на ділянці тепле, захищене від вітрів місце
Кращі сорти часнику в Україні | Блог Аптека Садівника
Місячний календар городника й садівника 2023 рік: Квітень
Розсаду, яка вже підросла, час пересадити під тимчасове укриття чи в теплицю, що не опалюється.