Зберігання фруктів: правила і секрети садівників

Правильні умови зберігання фруктів | Аптека Садівника
Провідний експерт

Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Правильні умови зберігання фруктів | Аптека Садівника

Як зберігати фрукти восени

Різні сорти пізніх яблук та груш, призначених для вживання в їжу в осінні місяці, навіть за оптимальних умов добре зберігаються до нового року, а пізніше починають псуватись.

Для подовження терміну зберігання їх потрібно одразу закладати у холодні приміщення чи холодильники, бо в теплі вони швидко зіпсуються і втратять соковитість. Це ж характерно для винограду та слив.


Залежно від сорту виноград може зберігатися від 1 до 5 місяців. Оптимальні умови – температура 0–1 °С, вологість 70%. Довше зберігати виноград можна у спеціальних холодильних установках, в які пускають сірчистий газ. У домашніх умовах виноград розкладають одним шаром у холодному приміщенні (наприклад, неопалюваній літній кухні, коморі, погребі). Ще краще вільно розмістити грона в дерев’яних ящиках на підстилці з тирси. Також їх можна підвісити за гребені з частиною лози: коли вона всихає, гроно зберігатиметься 2–5 місяців. Якщо один зріз лози обробити парафіном, а інший опустити у воду, таке гроно може не псуватися 6 місяців. Виноград краще захищати від світла, щоб його ягоди не втрачали цукристість. Також основне правило тривалого зберігання винограду – ягоди мають якомога менше торкатися одна одної, навіть в одному гроні.

Сливи. Пізні сорти слив можуть зберігатися в холоді (1–2 °С) 1–2, рідко 3 місяці з вологістю 90–95%. Найбільш прийнятний варіант – холодильник.

Зберігання фруктів взимку

Правильні умови зберігання фруктів забезпечать максимальні терміни «життя» зібраних плодів. Фрукти пізніх (зимових) сортів зазвичай зберігаються до весни, а за сприятливих умов і до літа. Лежкість великою мірою залежить від умов догляду за деревами, а також від періоду та акуратності збору врожаю.


Яблука. Найкращі умови зберігання яблук – 0–1 °С, але навіть за невеликих плюсових температур лежкість плодів не сильно погіршується. Відносна вологість – не нижче 90%, що легше досягти у погребі, ніж у коморі. Через те що яблука активно вбирають сторонні запахи, їх краще, як і інші фрукти, тримати подалі від овочів, найкраще в окремих приміщеннях. Яблука добре зберігаються у тирсі, папері, із парафіном чи гліцерином на шкірці.

Більше порад, як збирати та зберігати яблука, читайте у статті тут.

Груші. Осінні та зимові сорти груш зривають недозрілими: вони мають бути твердими, несолодкими і з жовтуватими боками. Що нижчою буде температура зберігання, то довше плоди достигатимуть. Не достигнуть лише грушки, які передчасно зірвали – у свій час вони стануть м’якими, але смачними їх не назвеш.


Наприклад, у холоді (до 10 °С) ранні осінні груші можуть зберігатися до 5 місяців, а в теплі – (до 30 °С) – 2.

Зимові сорти стають придатними до вживання лише через 3–5 місяців зберігання за мінімальної плюсової температури. Потім вони почнуть достигати – тоді їх треба перенести в більш тепле приміщення з температурою повітря 10 °С і вище. Аби груші не всихали і не в’янули за високої температури, вологість повітря має бути близько 90%. Також, зберігаючи грушки в ящиках до 15 кг (із шарами тирси листяних порід, паперу), закривайте їх від світла легкою тканиною або газетами. У таких умовах зимовими грушами можна ласувати й навесні – через 5–8 місяців зберігання.

У сільських хатах, які опалювалися грубою чи піччю із комином на горищі, груші було заведено зберігати у сіні чи сухому опалому листі, які складали на корм худобі. Так зберігала зимові сорти і моя бабуся, і знаєте, у цих груш була більш чудова лежкість, ніж при зберіганні будь-яким іншим способом.

Айва. Ці терпкі ароматні плоди збирають у жовтні, а їстівними вони стають за кілька місяців. Солодкою, як груші чи яблука, айва не стане, але смак у неї поліпшиться, а терпкість зникне. Про стиглість плодів свідчить зникнення «пуху» на шкірці, пожовтіння, незначне розм’якшення м’якоті. Через два-три тижні вміст цукрів в айві збільшиться, а під час подальшого зберігання кількість корисних речовин знизиться.

shutterstock_1540110713.jpg

Найкраще зберігати айву за температури 0–10 °С і відносній вологості 80–90%. Ці плоди так само втрачають вологу через шкірку і з часом можуть ставати в’ялими. Краще зберігається айва, загорнута в папір або пересипана тирсою. Айву можна тримати поряд із грушами, але сусідства із яблуками краще уникати, бо останні виділяють етилен, який прискорює дозрівання плодів.

Перед закладанням фруктів на зберігання важливо вивчити всі особливості виду й сорту. Так, яблука Сніговий кальвін (кальвіль) ви з’їсте до нового року, а Симиренка – навесні. Те саме стосується грушок. А от виноград і сливи найкраще зберігати в холодильнику.

Також вам може бути цікаво:
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Все про хвороби розсади перцю і дорослих рослин

Вирощування перцю потребує певних знань для отримання щедрого урожаю й дуже важливо знати основні хвороби розсади перцю, щоб бути озброєними при їхній появі. Хвороби перцю, на жаль, не рідкість на наших городах, але вони зовсім не є вироком.

Найчастіше грядки уражують грибкові хвороби перців, розвитку яких цілком можна запобігти профілактикою. Сприятливі умови розвитку грибків: висока вологість, низька температура вночі, брак калію, погана вентиляція через загущеність посадок. Нижче спробуємо розібратись у симптомах і лікуванні хвороб.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Висадка перцю: як підготуватися городнику
Правильна висадка перцю у відкритий ґрунт передбачає дотримання певних правил. Теплолюбний перець має свої вподобання до ґрунту, освітлення, температури, поливу… Висадка розсади перцю у відкритий ґрунт без їх дотримання означатиме більш пізній розвиток й іноді втрати урожаю.
Посадка перцю на розсаду має бути прив’язана до термінів висаджування рослин на город чи теплицю. Тож давайте за порядком про те, як правильно посадити перець.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Шкідники перцю та як з ними боротися

Шкідники солодкого перцю часто полюбляють цю південну культуру. Попелиця на перці, павутинний кліщ, білокрилка, колорадський жук, гусені – лише невеликий перелік шкідників, яких можна побачити на цій культурі. Шкідники на перці завдають великі збитки урожаю, призводячи до засихання та загибелі рослин.

Нижче в статті спробуємо розібратись, з якими шкідниками доведеться стикнутись на грядках із перцем та які найбільш ефективні народні та професійні засоби боротьби з ними.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Вирощування розсади перцю вдома: правила посіву та догляду
Навесні прокидається не лише природа, а й азарт господарів до вирощування розсади! Багатьом хочеться посіяти насіння перців у домашніх умовах, щоб потім зібрати рекордний врожай солодких соковитих плодів на городі. Коли мене запитують, як сіяти розсаду перцю удома, я відповідаю – майже так само, як і томатів, не набагато складніше! Перець – помідорний родич, лише більш чутливий до інфекцій у ґрунті. Тому треба запастися знаннями про хвороби перцю, вчасно попереджати і лікувати свої рослини, аби за декілька місяців тішитись урожаєм і більше не боятися труднощів вирощування цієї культури.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Підготовка насіння перцю до висіву
Купувати гарний болгарський перець на базарі дорого, а ось виростити свій – саме задоволення. Тож зібравши гідний урожай перцю на своєму городі, як втриматися від спокуси вибрати з найгарніших перчин насіння для посіву наступного року? Тут є свої тонкощі, адже домашнє насіння вразливіше до хвороб і шкідників, ніж куповане.
Давайте разом розберемося, які є секрети у передпосівній підготовці перцю.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Перець болгарський: вирощування та догляд
Чому одне з найбільш поширених запитань до мене – як виростити болгарський перець у домашніх умовах і як правильно доглядати за ним на городі? Справа в тому, що той перець, який ми любимо їсти в салатах та консервувати в банки – великий, червоний, м’ясистий, солодкий і соковитий – на базарі коштує недешево. От і намагаються господарі переплюнути фермерів та отримати якісний врожай солодкого перцю в масштабі дрібних плантацій.
Тож розповідаю – виростити перець цілком посильна праця!
Нагадаю, як виростити розсаду солодкого перцю, я писав раніше тут.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Пікірування перцю: як виконати процедуру правильно
Перець на розсаду висівають у січні — лютому. Рослина має тривалий період вегетації, теплого сезону в наших широтах не вистачає для вирощування культури від посіву насіння до збирання врожаю у відкритому ґрунті. У квартирі проблематично виділити місце для посіву кількох десятків рослин в окремі стаканчики ємністю 200–300 мл кожен. Тому насіння висівають у компактні скриньки або по кілька штук у торф’яні горщики.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Система захисту перцю солодкого та баклажана
З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити культурні рослини від шкідників, хвороб і бур'янів.