Підживлення плодових дерев актуально для саджанця трьох-чотирьох років. До цього часу запас поживних речовин, закладених при посадці дерева, вичерпується. І що ближче до початку плодоношення, то важливіше підживлення дерев. Нижче у статті я розповім, як правильно підживлювати дерева, коли це треба робити та які обрати добрива для плодових дерев.

Добрива для плодових дерев

Плодові дерева за рік нарощують багато зеленої маси і дуже багато поживних речовин віддають у плоди. Тому добрива слід добре балансувати, комбінуючи органічне й мінеральне підживлення.

Із азотних добрив раджу використовувати сечовину (карбамід), яка під час обприскування не тільки підживлює дерева, а й пригнічує розвиток грибкових хвороб і деяких шкідників дерев (наприклад, попелицю). Підживлюють азотом на третій рік. У пристовбурні кола прикопують 40 г аміачної селітри або 30 г сечовини з розрахунку на 1 кв. м.

Дуже важливі для урожаю калійно-фосфорні добрива, які вносять на четвертий рік: на 1 кв. м пристовбурного кола вносять 10–15 г калійної солі та 8–10 г суперфосфату.

Мінеральні добрива можна замінити деревним попелом (200 г на 1 кв. м.).

Дуже вдячно дерева реагують на внесення коров’ячого та кінського гною, курячого посліду.

Перегній із третього року життя плодового дерева вносять по 5 кг на 1 кв. м пристовбурного кола, пізніше збільшують до 8–10 кг (через рік). Курячий послід навесні вносять у вигляді розчину (1 кг на 10 л води), а восени прикопують сухим (300–400 г на 1 кв. м.).

Коли підживлювати дерева

Підживлення дерев роблять двічі: навесні, коли розтане сніг та восени, із середини жовтня та в листопаді. Азот стимулює ростові процеси (сокорух), тому його застосовують лише навесні. Калійно-фосфорні добрива підтримують правильний обмін речовин, потрібні для цвітіння й плодоношення. Їх краще вносити восени, щоб до весни у ґрунті вони встигли стати більш доступними для рослин.

Підживлення плодових дерев полягає у внесенні добрив у канавки глибиною до 25 см по периметру крони, але трохи ближче до стовбура (приблизно на 30 см). Замість канавок можна викопати 6–8 лунок на штик лопати. Спершу на дно насипають фосфорні добрива, трохи присипають землею, потім додають калійну сіль, яку теж присипають ґрунтом. Із поливом та дощами вони розчиняться й вивільняться в землю.

Підживлення дерев навесні

Перше підживлення дерев починають за температури від 5 °С, коли розстане сніг і можна буде працювати із ґрунтом. Якщо ви підживлюєте кількома видами добрив одночасно, то зменшіть норму мінеральних на третину.

Позакореневе підживлення плодових дерев – це швидка допомога та стимуляція розвитку рослин. Найвідоміший препарат для цього – сечовина (15–30 г на 10–12 л води). Для визначення міцності розчину можна обприскати одну гілочку і поспостерігати годину – якщо нічого не зміниться, сміливо продовжуйте обприскування. Якщо ж листя зів’яло, необхідно зменшити концентрацію розчину. Обприскують увечері в похмуру погоду перший раз у період розпукування бруньок, другий – після цвітіння.

Після цвітіння деревам потрібні мікроелементи, щоб плоди набрали потрібну масу і рослина була здорова: цинк (30 г на 10 л води), молібденовий амоній (3–5 г на відро води), сульфату міді та сульфату марганцю (10–20 г на відро води). Їхніми розчинами також обприскують по листю (позакореневе підживлення дерев).

Підживлення дерев восени

Підживлення дерев восени роблять обов’язково, щоб дерева відновили свої сили після віддачі урожаю. Варто вносити усі заплановані добрива за згаданими нормами, але не лінуйтеся закладати перегній (для дорослих дерев до 50 кг навколо стовбура), який насичує землю корисними мікроорганізмами й покращує структуру та склад ґрунту. Якщо тривалий час вносити лише мінеральні добрива, збільшиться кислотність ґрунту, що погано переносять деякі рослини. Тому важливо чергувати органічні й мінеральні добрива.

Ще раз наголошу, що азотні добрива восени не вносять! Таке підживлення дерев запустить сокорух пізньої осені, через що дерева гірше підготовляться до зими й можуть вимерзнути.

Кожен садівник звикає до своїх дерев і любить їх майже як своїх дітей. Щоб рослини залишались здоровими й радували рясними врожаями, не забувайте вчасно підживлювати свої плодові дерева!