Коли обприскувати дерева і чим обробити сад від короїдів, попелиці, гусениць та різних грибкових хвороб, цікавить кожного господаря. Найкращий для цього час – ранньої весни, до розпускання бруньок, оскільки в даний період важливо провести оприскування проти зимуючих шкідників та збудників хвороб.

Отже, обробка саду навесні зводиться до обприскування гілок та нанесення лікувальних сумішей на кору.

Що загрожує деревам?

Яблуні і груші до набубнявіння бруньок обробляють від таких хвороб: моніліоз (плодова гниль) та борошниста роса. Ці інфекції з’являються під час холодних весняних дощів. Під час набрякання бутонів та цвітіння аж до періоду опадання пелюсток дерева починають обприскувати від парші.

З наближенням тепла шкідники яблунь та груш, які зимували під корою, активізуються, паруються та відкладають яйця. Спектр шкідників великий: попелиця, павутинний кліщ, квіткоїд, бруньковий довгоносик, листокрутка, гусениці плодожерок тощо.

Якщо вас цікавить якась конкретна хвороба плодових дерев та її лікування, раджу прочитати цю статтю.

На вишні та черешні до цього переліку шкідників додаються червоний плодовий кліщ, вишнева муха, личинки якої живуть в ягодах. А на персиках і нектаринах найчастіше можна побачити такі хвороби, як кучерявість листя та кокомікоз.

Обмащування стовбурів та гілок до розпускання бруньок

Ще із січня до березня, якщо дозволяє погода, уражені гілки та частини кори видаляють, обрізають. Місця зрізів, ран чи тріщин від морозу або сонячних опіків змащують садовим варом. Крім ефекту заживлення тканин, нищаться також місця, де ховаються комахи та інші шкідники. Тільки після цього дерева слід обприскати, а от чим саме – обирайте самі з переліку нижче!

Детальніше про те, як проводити весняну обрізку дерев, я пишу тут.

Народні способи весняної профілактики хвороб

Обприскувати дерева від хвороб садівники звикли універсальним засобом від грибків – бордоською сумішшю. Для цього 100 г мідного купоросу розчиняють у 10 л води і додають 100 г негашеного вапна.

Яблуні, сливи та груші ще потребують обробки залізним купоросом перед бутонізацією – це підвищує якість плодів і знищує спори грибків. Для приготування розчину 500 г залізного купоросу розчиніть у 10 л води та обприскайте плодові дерева до набухання бруньок.

Також не обходять увагою обробку кори, в якій зимували шкідники. Для цього проводять обприскування сечовиною (карбамідом). Сечовину (це азотне добриво) розчиняють так само, як і залізний купорос: 500 г на 10 л води, і ретельно обприскують дерева, щойно потепліє та комахи почнуть вилазити з-під кори.

Хороші результати дає також розчин попелу та мила: 100 г попелу на 10 л води, або 1% розчин марганцівки. Очікуваний ефект – знезараження проти грибкових хвороб та відлякування шкідників.

Звичайна марганцівка вважається також непоганим профілактичним засобом проти появи грибкових інфекцій. Важливо розпорошувати її з пластмасового балона.

Якщо ви надаєте перевагу традиційному захисту стовбурів дерев, тоді біліть їх гашеним вапном, яке при рівномірному проникненні знищить шкідників у корі. Вапно розводять уп’ятеро водою і обприскують за можливістю також верхні гілочки крони.

Професійні комплексні препарати для тривалого захисту

На заміну народним засобам вже давно прийшли професійні препарати, які забезпечують більш стійкий та надійний результат, а також економлять ваш час.

Рано навесні, ще по сплячих бруньках я обприскую свої дерева препаратами Гарт – 30 г на 10 л води та Захват Ойл – 1,5–2,0% розчин. Ці комплексні препарати мають потужну протигрибкову дію від моніліозу, раку, парші, бактеріальної плямистості, коккомікозу та кучерявості листя персика (Гарт), а також від комплексу шкідників: павутинного кліща, блішок, молі, попелиць та інших.

Їх можна застосовувати як окремо, так і разом для підсилення ефекту.

Другу обробку доцільно проводити під час розпускання бруньок.

Я проводжу обприскування у цій фазі комплексом препаратів Антиколорад Макс 2,0 мл + Страж 3 мл на 5–8 л води. Перший надзвичайно ефективний проти шкідників, а другий – надійний протигрибковий засіб.

Таким чином менше витрачається часу на обробку, оскільки готувати ці суміші швидко та легко, а оброблюємо ми одночасно від хвороб і шкідників.

Обприскування від шкідників під час та після цвітіння

Чимало шкідників та хвороб активізуються саме під час бутонізації або утворення зав’язі. Тому дерева доводиться обробляти в цей період, аби плід не був з’їдений до його формування (наприклад, довгоносиком) або під час достигання (личинкою вишневої мухи).

Якщо вам необхідно визначити різні види шкідників плодових дерев та дізнатись про способи боротьби з ними, то детальна інформація з фото тут.

Отже, з народних засобів садівники застосовують настої гірких трав або попелу з милом (100 порошку, 50 г господарського мила на відро води) та влаштовують приманки-липучки.

Щойно ви помітили незваних гостей, обприскайте дерева високоефективним вітчизняним препаратом широкого спектра Колібріс, 3-5 мл на 5 л води. Це надпотужний засіб, який за своєчасного застосування гарантовано вбереже ваш врожай. Використати його необхідно не пізніше, ніж за 30 днів до збору врожаю.

Незалежно від того, чи надаєте ви перевагу народним способам захисту дерев, чи готові прислухатися до порад професіоналів, не нехтуйте цією важливою справою! Без обробки ви отримаєте менший врожай, а наступного року матимете величезну колекцію хвороб і шкідників, а про врожай годі буде й думати.