Розібратися в тому, які хвороби дерев найчастіше бувають в саду, непросто. Садівник розуміє, що прийшла хвороба, коли виникають плями на листі, жовтіє листя або з’являється гниль на плодах. Найчастіші питання, які я чую від дачників – чим лікувати плодові дерева, щоб не втратити урожай та які методи боротьби з хворобами застосовувати? Нижче я розповім, за якими ознаками визначати хвороби плодових дерев і що робити, коли діагноз дереву вже поставлено.

Парша

Парша – дуже поширена хвороба в наших садах, бо спори грибка розносяться вітром на великі відстані. Перші ознаки хвороби – сіруваті, а згодом чорні плями з розмитими облямівками на листках яблуні, груші, абрикоса, персика. Що більше плям, то швидше опаде листя й дерево не отримає потрібних поживних речовин для дозрівання плодів. Потім плями поширюються на напівзрілі плоди, створюючи враження, ніби весь плід усипаний чорними веснянками. Такі фрукти можна їсти, але через непривабливі плоди продати їх буде складніше. Але і це не так страшно, набагато гірше, коли через паршу плоди розтріскуються та деформуються. В ранки потрапляє вода, приєднуються інші інфекції, і такі фрукти швидко загнивають і опадають. Уражене паршею дерево гірше переносить зиму й може вимерзнути, а навесні дати менше квітів.

Боротьба з паршею – це насамперед створення некомфортних умов для розвитку грибка. Найперше треба проріджувати крону для кращого освітлення та вентиляції. Не залишайте опале листя й падалицю, краще спалюйте їх подалі від ділянки.

Як правильно обрізати дерева та формувати крону, читайте тут.

Звісно, обробка протигрибковими препаратами необхідна, особливо при сильному ураженні дерев. Обробку проводять ранньої весни до розпускання бруньок за температури від 5 °С (Гарт + Захват Ойл).

Також ґрунт навколо дерев можна обприскати сечовиною (700 г карбаміду на 10 л води) або 3% бордоською рідиною.

В ідеалі дерева потрібно обробити навесні та стільки ж улітку. Раджу використовувати вітчизняні Страж (3 мл), Фундазим (15 г), Самшит (3 мл), які розчиняють у 5–8 л води.

Детальніше про схему обробки фруктових дерев впродовж сезону читайте тут.

Моніліальний опік

Моніліоз викликає всихання гілок й листя на кісточкових деревах впродовж лише кількох днів. Симптоми хвороби схожі на обмороження після весняних заморозків під час цвітіння абрикосів та слив.

Моніліальний опік настільки агресивний, що заражені дерева, особливо молоді, можуть протягом літа повністю загинути. Дерева, на яких були всохлі гілки, стають носіями інфекції. Визначити хворобу на плодах можна за гниллю з білим нальотом (плодова гниль).

Тому дуже важливо обробляти плодові дерева профілактично хоча б мідним купоросом або сечовиною під час розпускання бруньок.

Також можна скористатись згаданими вище препаратами в поєднанні із препаратами від шкідників дерев. Перший раз обприскують в період розпускання бруньок, потім – перед та після цвітіння, і по зелених плодах.

Борошниста роса

   

Борошнисту росу легко впізнати за білим нальотом на листі, суцвіттях і молодих пагонах. Листочки при цьому скручуються вниз, в’януть, а згодом засихають й опадають. Хвороба уражує яблуню, сливу, абрикос та інші плодові дерева. Якщо їх не лікувати, вони з кожним роком приноситимуть все менше врожаю і зрештою загинуть.

Спори хвороби розносяться вітром і зимують у бруньках, дуже часто квіткових, і тоді пелюстки, які з’явилися, з білих і рожевих стають жовто-зеленими, деформуються, а зав’язі обсипаються. Всі уражені гілки потрібно обрізати та своєчасно проріджувати крону. Слідкуйте також, щоб дерева не були перегодовані азотом. Протигрибковими препаратами обробляють 6 раз за весну-літо.

Кучерявість листя

Це недуга персиків та нектаринів, інколи – абрикосів. Молоденькі листочки скручуються, вкриваються бульбочками, засихають та обпадають. Також грибок призводить до обсипання зав’язей і про урожай в такому випадку можна просто забути. Засихають цілі гілки. Спори хвороби містяться під корою та у бруньках, тому дуже важливо добре обробляти дерево принаймні тричі навесні високими концентраціями протигрибкових препаратів.

Також обробляють 3% бордоською рідиною або препаратами від «Аптеки Садівника», про які я розповів вище.

Якщо ви хочете вилікувати персик чи нектарин від кучерявості листя, раджу прочитати окрему статтю про цю хворобу.

Лишайники на дереві

Зазвичай на старих деревах і деревах з ослабленим імунітетом можна побачити лишайники та мохи. Технічно це не хвороба, але якщо лишайників та моху в саду багато, краще їх позбутися.

Якщо на гілках дуже багато мохів та лишайників, вони створять середовище для комах, частина з яких може бути шкідниками плодових дерев. Тому лишайники потрібно акуратно зчищати під час осінньої обрізки саду, краще пластиковим інструментом, а не металевим.

Лишайники не паразити, вони не живляться соками дерев, а вологу беруть із опадів. Старі дерева особливо піддаються «рясному цвітінню» мохів та лишайників. При регулярній обробці саду ранньої весни та пізньої осені вони не затримуються довго на ваших деревах.

Якщо дотримуватись правил догляду за деревами, своєчасно обрізати та обробляти їх, то садовод навіть забуде, як виглядають ознаки поширених хвороб. А дерево за таку турботу віддячить великим урожаєм смачних та корисних фруктів.