Кращі сорти персика в Україні можна виростити в більшості регіонів. Обираючи, який сорт персика посадити, зверніть увагу, що нині існує багато районованих сортів. Також доступні найкращі сорти американської та канадської селекції, які завоювали популярність у наших садівників.

Нижче в статті я розповім про найсмачніші сорти персика, які витримують сильні морози та мають стійкість до хвороб, зокрема, кучерявості листя.

Морозостійкі сорти персика

Персики вважаються одними з найсмачніших плодів у світі, але виростити ці дерева вдається не скрізь. Причиною цьому є холодні зими, через які персикові дерева вимерзають. Тому в Україні набувають популярності морозостійкі кращі сорти персика з Канади та США.

Герміона – американський ранній сорт, достигає в кінці липня. Плоди жовто-червоні з білою щільною м’якоттю, великі, вагою 140–180 г. Смак кисло-солодкий, насичений. Сорт персика стійкий до кучерявості листя, витримує більше 30 °С морозу.

Вайн Голд – канадський середньостиглий сорт, достигає на початку серпня. Плоди жовті з рум’янцем, дуже великі, середньою масою 300 г. Смак плодів вважається одним із найкращих у світі. М’якоть жовтогаряча, соковита, щільна. Сорт витримує сильні морози, стійкий до кучерявості листя.

Харроу Даймонд – ранній канадський сорт, достигає на початку липня. Плоди жовто-червонясті, середні, масою 150–190 г. М’якоть жовтогаряча, соковита, солодка. Сорт витримує сильні морози, стійкий до борошнистої роси і бактеріозів.

Канадіан Хармоні – канадський середньопізній сорт, достигає під кінець серпня. Плоди червоні, великі, масою 200–300 г і більше (рекорд – 700 г), транспортабельні. М’якоть жовта, щільна, соковита, солодка. Сорт витримує сильні морози.

Дружба – середньопізній сорт, достигає в середині серпня. Плоди жовті, з рум’янцем, великі, масою 200–250 г. М’якоть білувато-кремова, солодка з кислинкою, дуже ароматна. Сорт відзначається високою морозостійкістю, але погано переносить протяги.

Персик інжирний

Особливість таких сортів – сплюснута форма та особливий смак м’якоті. В інжирних персиків м’якоть біла або жовта. Зазвичай він перевершує за морозостійкістю класичні сорти персика.

Світ Рінг – італійський ранній сорт, достигає в липні. Плоди жовті з рум’янцем, масою 85–130 г. М’якоть жовта, солодка, щільна. Сорт стійкий до морозів.

Сатурн – американський середньостиглий сорт, достигає у другій половині серпня. Плоди середні, масою 100–120 г, червоні з кремовою м’якоттю, смачні та транспортабельні. Сорт витримує сильні морози, стійкий до грибкових хвороб.

Нікітський плоский – кримський середньостиглий сорт, достигає в середині серпня. Плоди середні, масою 100–120 г, червонуваті, з кремовою солодкою м’якоттю. Сорт має підвищену морозостійкість.

Світ Багел (солодкий бублик) – американський пізній сорт, достигає на початку вересня. Великі плоди (150 г), жовті зовні та всередині, м’якоть щільна, соковита, із солодким смаком.

Персик: сорти, стійкі до хвороб

Сорти персика, стійкі до кучерявості листя, дуже актуальні для садівників, бо це одна з найпоширеніших хвороб персика. Які ж сорти персиків обрати, щоб вони були стійкі до хвороб? Нижче я наведу невеличкий перелік таких сортів.

Харбінгер 2 – канадський ранній сорт, достигає на початку липня. Плоди з насиченим рум’янцем, масою до 300 г. М’якоть жовта, солодка, ароматна, кісточка не відділяється. Сорт стійкий до кучерявості листя, витримує морози.

Онтаріо – канадський середньоранній сорт, достигає в середині липня. Плоди золотаві з рум’янцем, масою до 185 г. М’якоть солодка, соковита, щільна. Сорт дуже транспортабельний, стійкий до кучерявості листя та інших грибкових хвороб, витримує сильні морози.

Твард Тардів – канадський ранній сорт, достигає на початку серпня. Плоди темно-жовті, червонясті, масою до 200 г. М’якоть солодка, соковита, щільна. Сорт стійкий до кучерявості листя та витримує люті морози.

Саммер Леді – американський середньопізній сорт, достигає в кінці серпня – на початку вересня. Плоди червоні, масою 200–230 г, слабко опушені. М’якоть жовта з червоними прожилками, солодка, щільна, соковита. Сорт стійкий до кучерявості листя та інших грибків, витримує сильні морози.

Плануючи персиковий сад, обирайте районовані сорти, щоб отримати максимальний урожай у ваших кліматичних умовах. При ретельному догляді сортові дерева порадують вас чудовим урожаєм найсмачніших фруктів.