Вирощування дуже гарного, але примхливого дерева персика дуже залежить від догляду садівника. Обробка персика має бути однією із пріоритетних завдань господаря, адже персик – південна культура, яка здебільшого вирощується не завжди в південних областях, тому й викликає труднощі вирощування. Головне при цьому не забувати вчасно робити обприскування персика, щоб у майбутньому отримувати щедрі врожаї та прибутки.

У статті нижче я розповім, якою має бути весняна обробка персика від шкідників та хвороб.

Обробка персика сечовиною

Сечовина (карбамід) – азотне добриво, яке має властивості не лише підживлювати, а й знищувати грибкові хвороби. Це речовина «2 в 1».

Персик обробляють сечовиною по сплячих бруньках, особливо, якщо це ранній сорт. Таким чином можна знищити спори багатьох грибкових хвороб. До того ж, така обробка уповільнить розвиток квіток на тиждень, що буде на руку за пізніх заморозків – квіти не вимерзнуть. Щоб дія сечовини тривала, наступний раз обробляють після цвітіння, коли обпадуть пелюстки. Також ця обробка додатково підживить дерево й захистить від хвороб.

Сечовину не змішують з іншими добривами, але її можна додавати в бакову суміш до препаратів від хвороб та шкідників для кращого захисту. Обробку починайте за температури 5 °С.

Обробка персика від грибків

Персик варто обробляти від грибкових хвороб (кучерявість листя, моніліальний опік, кокомікоз, парша) щонайменше тричі за весну незалежно від того, чи помітні пошкодження або ураження грибком. Це саме той випадок, коли краще поспішити з профілактикою, ніж лікувати хворе дерево, адже ризик втратити персик дуже великий.

Про хвороби персика та їхнє лікування читайте тут.

Для першого обприскування до розпускання бруньок зробіть 3% розчин бордоської рідини (300 г мідного купоросу та 300 г негашеного вапна на 10 л води). Це буде профілактикою кучерявості листя.

В період розпукування квіткових бруньок (фаза «рожевий бутон») та після цвітіння обробіть дерева 1% бордоською рідиною (100 г мідного купоросу та 100–200 г негашеного вапна на 10 л води). Ця обробка позбавить від шкідників, які паразитують у квітках. Під час третьої обробки замість вапна до мідного купоросу можна додати 500 г карбаміду на 10 л води.

Я також чув, що хтось кропить персики від хвороб відваром деревію – 100 г на 3 л води. І кажуть, що комусь деревій допоміг позбутися кучерявості листя, а комусь – попелиці. Не буду ручатися за ефективність цього розчину, але він точно не завадить дереву, тому кропити ним можна від ранньої весни до пізньої осені.

Я ж регулярно обробляю персикові дерева комплексними препаратами від хвороб і шкідників. По закритих бруньках обприскую препаратами  Захват Ойл 150–200 мл + Гарт 30 г на 10 л води. Так я позбавляю дерева від зимуючих видів кліщів, червців, попелиці. Також ця обробка захищає і від грибкових хвороб. Пізнішу обробку раджу проводити препаратами Страж 3 мл + Антиколорад Макс 2-2,5 мл на 5–8 л води для одночасного захисту від хвороб і шкідників.

Обробка персика восени

Оскільки восени погода також сприяє розвитку грибкових хвороб (теплі дні, холодні вологі ночі), саме час підлікувати персики або обприскати їх для профілактики. Таку обробку краще провести у вересні. Якщо ж восени не обприскати дерева, вони пізніше прокидатимуться від зимової сплячки навесні, а якщо дерево вже було заражене, тоді лікувати його потім буде набагато складніше, бо інфекція оселиться в корі.

Для обробки підійде 3% бордоська рідина. Можете замінити на 3% розчин залізного купоросу – він також добре справляється із хворобами, але має більш м’яку дію. Іноді радять покропити сечовиною, але не забувайте, що азот посилює сокорух, тому така обробка більше знадобиться навесні.

Краще за все від хвороб та шкідників обробляти професійними препаратами, тим більше, що урожай вже зібраний. Раджу у вересні обробити сумішшю АТО «Жук» 1,5–2,0 мл + Гарт 30 г на 10 л води.

Крім цього, восени рекомендують зачистити на стовбурі персика ділянки із засохлою корою, щоб під ними не ховалися шкідники. Позбирайте опале листя навколо дерев та спаліть його. Після осінньої обрізки гілок місця зрізів замастіть садовим варом, щоб туди не проникли спори хвороб або комахи. Стовбури побіліть гашеним вапном (в метрі від землі) – від шкідників та опіків узимку.

Повний цикл догляду за персиком, що за чим робити протягом року описаний тут.

Дуже шкода персика, який плодоносить, та в якого на третьому-четвертому році життя скручується й червоніє листя або вкривається білими чи бурими плямами, а також лисіє крона. Турботливі господарі намагаються такого не допускати, обробляти профілактично. А якщо лихо вже трапилось, то допомагати дереву боротися з нею. Дбайте про свої дерева й тоді ви завжди радітиме рясному врожаю, вирощеному своїми руками!