Яблуні в саду дають урожай протягом півстоліття, а першими плодами починають радувати вже на 3–4-й рік після посадки. Сорти яблук, поширені в Україні, здебільшого зимові, бо забезпечують нас вітамінами до наступного врожаю. Нижче в статті я розповім про кращі сорти яблунь і за якими характеристиками треба обирати дерева.

Які сорти яблунь посадити

За терміном плодоношення яблуні поділяють на ранньоплідні (2–4-й рік), середньоплідні (5–8-й рік) та пізньоплідні (9–12-й рік). Звісно, найбільш запитувані на ринку ранні сорти яблунь, які дають перші яблука вже за кілька років після посадки.

Також дуже важливий смак яблук – про нього можна дізнатися з опису сорту. В описі можна орієнтуватися на показник цукристості (солодкі сорти містять від 10% цукрів) або на цукрово-кислотний коефіцієнт. Якщо вказано менше 20%, то яблука будуть кислі, якщо більше 25% – солодкі. А коефіцієнт 20–25% означає, що плоди будуть кисло-солодкі.

Закладаючи яблуневий сад, зважайте також на термін зберігання зібраного врожаю. Наприклад, літні сорти яблук можуть зберігатися 1–3 тижні (Білий Налив, Папірівка). Осінні сорти яблунь зберігаються до 2 місяців (Кальвіль Сніговий, Джонатан), а зимові –  принаймні 3–4 місяці та більше (Симиренка). Щоб насолоджуватись яблуками цілорічно, краще посадити на ділянці і ранні, і пізні сорти.

Які сорти яблунь посадити, якщо сад невеликий? Останнім часом за формою крони стали популярні колоноподібні сорти яблунь. Такі дерева легко формувати: їх гілки не ростуть в ширину, а плоди утворюються близько від стовбура. Крім того, вони не займають багато місця. Низькорослі сорти яблунь також зручно вирощувати на невеликих ділянках.

Сорти яблунь, стійкі до хвороб

Імунні сорти яблунь (стійкі до деяких хвороб і шкідників) оцінять усі садоводи. Їх треба рідше обробляти, що економить час, сили та гроші, а врожай з таких дерев має кращий товарний вигляд і довше зберігається.

Чимало сортів яблук, які продаються на ринках взимку, також імунні: Пінова (зберігається 7 місяців), Флорина (4 місяці), Едера (4 місяці), Резиста (6–7 місяців), Ревена (6–7 місяців), Топаз Ред (6 місяців).

Літні сорти яблунь

Білий Налив – сорт народної селекції, який достигає у липні, на два тижні раніше Папірівки. Плоди зелено-білі, дуже соковиті, кисло-солодкі. Зберігаються до 2 тижнів. Грушівка московська (Спасівка) – найдавніший літній сорт. Зелені з малиновими смужками яблука достигають у кінці липня. Плоди зберігаються 2–3 тижні. Донешта – літній сорт української селекції, плоди достигають у середині серпня. Яблука білі, соковиті кисло-солодкі. Зберігаються місяць. Мельба – американський сорт, виведений із яблуні Макінтош (Мекінтош). Плоди достигають у кінці серпня, зберігаються до 3 місяців. Старк Ерліест – американський надранній сорт, плоди достигають до середини липня. Яблука червоні, соковиті, кисло-солодкі. Зберігаються 2–3 тижні.

Осінні сорти яблунь

Осінні сорти яблук хоч і не зберігаються довго, але зазвичай мають найбільш насичений смак і соковитість, тому підходять для виготовлення соків та споживання у свіжому вигляді. Більшість із них – найбільш солодкі сорти яблунь.

Макінтош – канадський сорт, плоди якого зберігаються до початку січня. Яблука червоні, солодкі, соковиті. Пепін Литовський – жовто-червоні яблука, зберігаються до січня. Слава Переможцям – найбільш ранній осінній сорт, який зберігається до 1,5 місяців. Яблука цього сорту дуже соковиті, кисло-солодкі. Чемпіон – пізньоосінній чеський сорт, який популярний майже півстоліття завдяки вираженому кисло-солодкому смаку. Зберігається до нового року, в холодильнику – до весни.

Зимові сорти яблунь

Зимові сорти яблук в Україні відомі насиченим смаком і тривалою лежкістю плодів. Завдяки щільній м’якоті яблука добре транспортуються, а зберігання в холодних умовах може тривати до кінця весни.

Отже, найпопулярніші зимові яблука (60% на прилавках) – японський сорт Фуджі. Яблука цього сорту рожеві, солодкі та хрумкі. Один із найпопулярніших сортів у садівників – американський сорт Айдаред. Його цінують за кисло-солодкий смак. Дуже популярні в США, Європі та Австралії яблука сорту Гренні Сміт – це австралійський сорт із зеленими кисло-солодкими плодами. Муцу – японський сорт яблук тривалого зберігання, який цінується за кисло-солодкий смак. Ред Джонапринц – бельгійський клон сорту Джонаголд; може зберігатися до липня. Ці яблука цінуються за соковитість, солодкий смак і високу транспортабельність.

У нових сортів, безумовно, є свої переваги: зазвичай вони менш піддаються хворобам, довше зберігаються, добре транспортуються. Але смак – це завжди особистий вибір. Тому рекомендую вам садити декілька сортів яблунь на своїй ділянці (або прищепити новий сорт на старий), щоб завжди мати на столі корисні та соковиті яблучка з різними смаками!