Коли ви замислюєтесь, як і чим обприскувати яблуні, пам’ятайте, що це залежатиме від фази росту дерева. За правилами промислового вирощування, яблуні обприскують до 11 разів за сезон, бо це дерево атакують багато шкідників та хвороб: попелиця, плодожерка (гусінь), парша (сірі «веснянки» на плодах), плодова гниль, борошниста роса (білі плями на листі) тощо. Буває таке, що в деякі роки навесні крона рясно вкрита цвітом, а ось восени на дереві залишається лише 10 яблучок. Це знайомо всім садівникам, але багато хто вважає, що винувата погода, мовляв, яблука обсипались через спеку. Насправді у спеку активізуються шкідники, а дощова погода – рай для розвитку хвороб. Тож не стільки погода винувата, як треба вчасно обробляти яблуні від можливих проблем.

Обприскування яблунь навесні

Повна схема обприскувань виглядає так:

- По сплячих бруньках у першій декаді березня.

- До та під час розпускання бруньок в кінці березня – на початку квітня.

- До цвітіння.

- Після цвітіння.

- В період цвітіння

- Під час появи зав'язей.

- Після збору урожаю, восени.

Якщо ви постійно стежите за своїм садом або просто хочете зменшити кількість обробок з якихось причин, можна обмежитися обприскуванням на другому, четвертому та п'ятому етапах, як найбільш важливих для здоров'я рослин. Шкідники активізуються у різний час, даючи декілька поколінь за сезон, тому не варто обмежуватись лише однією обробкою.

По сплячих бруньках. Першу обробку яблуні необхідно провести до набубнявіння бруньок, щоб знищити зимуючі види шкідників: павутинного кліща, попелицю, листових блішок, різні види молі, червців. ЇЇ важливо робити комплексними препаратами, щоб одночасно зробити профілактику хвороб: моніліозу, раку, парші, коккомікозу, бактеріального опіку.

Я обприскую свої дерева комплексними препаратами – Захват Ойл, 150–200 мл + Гарт, 30 г на 10 л води. Перший діє проти шкідників, а другий – проти грибкових хвороб.

Серед народних способів обробки популярне обприскування гілок та стовбура бордоською рідиною: 100 г мідного купоросу плюс 200 г негашеного вапна розчиняють у 10 л води. Також можна обприскувати залізним купоросом – 200 г порошку розчиняють у 10 л води. Ефективною буде обробка 5–7% розчином сечовини (карбаміду). У 10-літровому відрі змішують 100 г мідного купоросу та 500–600 г карбаміду. Пам’ятайте, що обробка карбамідом може пригальмувати розвиток дерева на тиждень.

Варто зазначити, що така обробка врятує тільки від хвороб і не подіє на шкідників.

Під час розпускання бруньок. В цей час прокидаються личинки шкідників, які живляться внутрішнім вмістом листових та квіткових бруньок: бруньковий довгоносик, яблуневий квіткоїд, букарка. Також важливо в цей період провести профілактику грибкових хвороб: борошнистої роси, моніліозу (плодової гнилі), парші.

yablunevyi_kvitkoid1.jpg

Можна скористатися бордоською рідиною: якраз мине два тижні від попереднього обприскування. Крім цього, можна обприскати гілки розчином деревного попелу: 100–200 г на відро води. Він допомагає проти шкідників та хвороб завдяки великому вмісту мікроелементів.

Я проводжу обприскування у цій фазі комплексом препаратів Антиколорад Макс, 2,0–2,5 мл + Страж, 3 мл на 5–8 л води. Перший надзвичайно ефективний проти шкідників, другий – надійний протигрибковий засіб.

Перед цвітінням – фаза «рожевий бутон». В цей час необхідно обробити крону від павутинного кліща, листовійки, яблуневого квіткоїда, грушевої медяниці. Можна покропити розчином попелу або професійними препаратами. Я повторно використовую попередній комплекс препаратів.

Під час цвітіння. Виникає загроза таких шкідників як Оленка Волохата та яблуневий квіткоїд. Для захисту від вказаних шкідників рекомендуємо використовувати бінарний комплект Колібріс + Страж в нормі 3+3 мл на 5-8 л води, 2-4 л/дерево. Інсектицид Колібріс найменш токсичний для бджіл і захистить сад від злісних шкідників, а фунгіцид Страж забезпечить профілактику від таких хвороб як парша, борошниста роса та інші.

Olenka_volohata.jpg

Після опадання пелюсток можна провести контрольну обробку, щоб знищити попелиць, яблуневого пильщика, щитівку, кліщів, медяниці, які пошкоджують листя та зав’язь. Тоді ж настає час попередити грибкові хвороби – паршу та борошнисту росу.

Серед народних способів у цей час використовують кропіння настоєм попелу.

Я ж раджу приготувати таку суміш: на 8 л води взяти 4 мл препарату Антигусінь, 3 мл + Самшит, 4 мл + 40 мл Захват Ойл та 10 мл Антикліщ Про.

Антигусінь, Захват Ойл та Антикліщ Про знищують різні види шкідників, а Самшит забезпечує комплексний протигрибковий захист.

Формування плодів. У червні, коли почнеться формування плодів, важливо попередити перше покоління плодожерки – тієї самої гусені, яка сидить в кожному «екологічно чистому» яблуку. Метелики плодожерки літають у нічний час, відкладають яйця на листя і зав’язь. Гусінь спершу з’їдає молоде листя, потім прогризає плоди і виїдає насіння. Такі яблучка обсипаються.

Серед народних способів боротьби з плодожеркою популярні приманки з пивом чи квасом, в які потраплятимуть метелики. Проте таким чином не вдасться виловити всіх метеликів. Плодожерка дає два покоління гусениць за сезон, відкладаючи по 200 яєць. У несприятливі роки збитки врожаю лише через «дірочки» в яблуках сягають 80%! Тому я обробляю двічі з інтервалом 1 місяць. На 8 л води розчиняю препарат Фас, 2,5 мл або АТО Жук, 2,0 мл додаючи прилипач Тандем10 мл.

yabluneva_plodogerka.jpg

Обробка яблунь після збору врожаю восени, зазвичай у листопаді-грудні має на меті вилікувати хвороби, наприклад, рак та знищити зимуючі види шкідників, які ховаються під кору. Тому в осіннє обприскування яблунь я використовую суміш Захват Ойл, 40 мл + залізний купорос, 500 г на 10 л води.

Я намагаюсь увесь сезон змінювати препарати та не використовувати один і той самий більше двох разів, оскільки тоді шкідники та збудники хвороб не звикають до таких «ліків», і останні діють максимально ефективно.

Раджу і вам дотримуватися цього правила!

В боротьбі за екологічність урожаю не проґавте весну: в цей період у вас найбільше можливості зупинити розвиток хвороб та знищити шкідників. Якщо вчасно та правильно обробити яблуні до того, як плоди почнуть наливатися і обпадати, весь врожай залишиться із вами. А препарати, якими ви обробляєте яблуні навесні, розкладуться, і яблука можна буде їсти навіть немитими. Дбайте про свій сад вчасно та забудьте про назви хвороб і шкідників плодових дерев!