Як правильно обрізати яблуню і коли це краще робити – одне із найпоширеніших запитань садівників. Відповідь одна: до початку сокоруху. Тобто можна обрізувати або ранньої весни до набубнявіння бруньок, або восени після того, як обпаде більшість листя.

Найоптимальніший час  кінець лютого – початок березня, щойно відступили морози.Обрізка яблунь не повинна стати для них шоком, тому не захоплюйтесь, обрізуйте не більше третини гілок за рік, а на молодих деревцях й того менше. Краще щороку потроху обрізати, аніж робити велику перерву, а тоді позбавити дерево половини крони.

Хоч і складна ця наука, але цілком по силах кожному дачнику!

Як обрізати яблуні навесні

На молодих яблуньках гілки обрізайте гострим секатором одразу над третьою брунькою, щоб не утворювався пеньок.

Починаючи формувати крону молодої яблуні, залишайте центральний пагін та 4–5 горизонтальних бокових гілок. Через три роки повторіть обрізку: за щорічної обрізки чекати урожаю доведеться на кілька років довше.

На третій-четвертий рік обріжте гілочки, які ростуть перехресно, всередину крони, вгору та вниз. Залиште гілки, які ростуть горизонтально й ті, що під кутом 45–60 градусів. Щоб задати напрямок росту новій гілці, виберіть зовнішню бруньку і просто над нею укорочуйте пагін. Куди дивиться ця брунька, туди й ростиме нова гілка!

Молоді гілочки, які ростуть вертикально, зазвичай менш урожайні. Їх зрізують, аби вони не загущували крону.

З дорослими деревами слід також працювати дуже гострою пилкою (ножівкою), щоб місце зрізу легше заживало і не надломлювалась кора. Техніка залишається такою самою, як і для молодих яблунь.

Якщо під час спилювання гілка зламалася і відщепилася, треба спуститись нижче до наступної підходящої бруньки та спиляти акуратно над нею. Пеньки діаметром понад 2 см замажте садовим варом. Якщо його немає під рукою, можна замастити місце зрізу масляною фарбою чи принаймні глиною. Це дасть змогу дереву наростити шкірку на місці зрізу до того, як туди потраплять хвороби чи шкідники.

Одразу ж після обрізки яблуні обробляють профілактично від шкідників та хвороб: детальніше про це ви можете прочитати тут.

Обрізка яблунь восени

Як обрізати яблуні восени? Так само, як і навесні. Однак важливо пам’ятати, що осіння обрізка яблунь, як і інших дерев та кущів – санітарна. В листопаді до заморозків треба зрізати всі молоді гілки, які виросли за літо та почали загущувати крону. Вони можуть перехрещуватися з іншими, створюючи тінь чи надмірну вологу. В цьому випадку буде не лише складніше зібрати врожай, але й легше пропустити хворобу чи шкідників.

Восени спилюють також всохлі та поламані гілки, а також ті, що уражені хворобами. Якщо з великих гілок кілька років поспіль ви збираєте невеликий урожай, їх також обрізають восени. Їхнє місце в кроні швидко замінять молоді паростки.

Для омолодження старої яблуні зрізують верхівку її центральної гілки.

Про те, коли та як проводити щеплення яблуні, читайте у нашій статті.

Багатьом господарям не до обрізки яблунь, поки дерева молоді. Знаю також і тих, хто обрізає лише старі дерева, коли урожай сходить нанівець.

Якби крона яблуні була правильно сформована з перших років життя, то й урожай був б великим практично незалежно від віку дерева. І хоча на обрізаних гілках кількість яблук може бути менша, ніж на яблуні, яку не обрізають, проте вони переважатимуть за розміром і вагою. Тому не чекайте на дрібні яблучка, а візьміть ножівку та зніміть із вашої яблуні тягар зайвих гілок!