Навіть досвідчений садівник не завжди знає, від чого листя яблуні скручується човником, що вже казати про початківців. Дуже прикро таке спостерігати на особливо цінних сортах. Листя яблуні скручується, а незабаром засихає, що погано впливає на врожайність.

Давайте розберемося з причинами, чому так відбувається і як можна вилікувати дерево.

Листя яблуні скручується човником

Хвороби яблуні різноманітні, втім скручування листя викликають лише декілька. Також не меншої шкоди можуть завдати шкідники та неправильний догляд.

Отже, основні причини:

- Дефіцит вологи – якщо тривалий час стоїть посуха й давно не було дощів, в яблуні починає скручуватись листя.

- Дефіцит елементів живлення. При дефіциті кальцію листя блідніє, закручується доверху, буріє по краях та опадає. При дефіциті бору у молодих листочках жовтіє пластинка листа окрім жилок (хлороз), потім листя згортається, по краях з’являється відмерла тканина, листя не росте й передчасно опадає. Нестача магнію проявляється на більш старих листках нижнього ярусу, листя червоніє, скручується й опадає.

Хвороби

Борошниста роса – поширена грибкова хвороба на яблуні. Навесні на верхньому боці листків з’являється ледь помітний світло-коричневий наліт. Листя закручується догори, жовтіє й опадає. Зав’язі не утворюються, а пагони припиняють рости, викривлюються.

Парша – грибкова хвороба, через яку листя вкривається плямами, які поступово темніють від оливкового до чорного кольору. Листя деформується, скручується й передчасно опадає.

 

Бактеріальний опік – небезпечна бактеріальна хвороба, від якої страждає все дерево. Кора й гілки покриваються чорними плямами, наче обгоріли в пожежі. Ця хвороба часто є причиною, чому у молодої яблуні скручуються листки. Листя на яблуні скручується, чорніє, але не опадає, а залишається висіти на дереві разом із муміфікованими плодами. Якщо рослину не лікувати, все дерево може загинути.

Шкідники

Листя яблуні скручується вниз також від шкідників.

Яблунева попелиця – дрібна комаха (до 5 мм), що заселяється на нижній стороні листків і висмоктує сік. Листки жовтіють, закручуються донизу і з часом всихають.

Червоногалова (сіра яблунева) попелиця – дрібна комаха сірого кольору. Свою назву вона отримала через те, що на пошкоджених ділянках утворюються червоні здуття (гали). Листочки скручуються по боках і всихають.

Плодова листовійка – поширений повсюдно невеликий метелик сірого кольору. Пошкоджує практично всі плодові дерева. Гусениці живляться листками рослин, через що останні скручуються в трубочку (всередині якої сидить шкідник).

Кліщі: червоний, бурий плодовий, глодовий та павутинний також можуть викликати скручування листя. Цих мікроскопічних шкідників можна роздивитись лише під лупою. Вони зазвичай висмоктують сік із нижнього боку листа, що призводить до скручування, пожовтіння, а потім і всихання.

Як лікувати дерева?

Щоб попередити розвиток хвороб та шкідників, важливо подбати про сад ще з осені. Обов’язковими є профілактичні обробки гідроксидом міді проти комплексу грибкових хвороб (Гарт – 30 г на 8–10 л води) восени та рано навесні. Проти комплексу шкідників навесні до розпускання бруньок варто обробити дерева препаратом Захват Ойл (40 мл на 8–10 л води). У період вегетації залежно від того, з якою проблемою ви стикнулись, можна використовувати:

- Препарати від комплексу хвороб яблуні: Страж (3 мл на 5 л води), Захисник(14–16 мл на 8–10 л води).

- Препарати від комплексу шкідників яблуні Фас (2,0–2,5 мл на 5–8 л води), Антиколорад Макс (2–2,5 мл на 5–8 л води), комбінований препарат для захисту яблуні від шкідників і хвороб Антигусінь + Самшит (4,0 мл + 3,0 мл на 5–8 л води).

- Препарат від комплексу кліщів Антикліщ Про (9–10 мл на 8–10 л води).

Якщо вчасно виявити скручування листя й визначити його причину, можна захистити і зберегти весь урожай.