Щеплення груші: для різноманіття, запилення і омолодження

Все про щеплення груші: поради експертів | Аптека садівника
Провідний експерт

Як щепити грушу – питання, яке хвилює багатьох садівників-початківців. Зазвичай це дерево обділене увагою садівників, бо майже не завдає клопоту. Але ті, хто займається щепленням плодових дерев, часто експериментують і з грушевими деревами, прищеплюючи на них нові сорти.

Навіщо щепити груші? Як і з іншими деревами, найперше для вирощування гілок нових сортів на одному дереві та прискорення плодоношення. Також щеплення старої груші омолоджує її. Окрім цього, щеплення поліпшує запилення, адже більшість груш потребують інших сортів для зав’язування плодів. Так, дослідження показали, що запилення бджолами однієї груші після інших сортів збільшує кількість зав’язей у десять і більше разів.

Все про щеплення груші: поради експертів | Аптека садівника

Правила щеплення груші

Груша добре приживається на груші, тому це найкращий варіант для підщепи. Гілочки груші добре приймаються також на айві, яблуні, інколи на вишні та червоній горобині. Остання стійка до застою вологи, росте на болотистих землях, де звичайна груша не вижила б, тому щеплення на цьому дереві дає змогу отримати грушки, які добре ростуть у не дуже сприятливому ґрунті. Смак плодів також може трохи змінитись.

Щеплення груші на дичці вважають чи не найкращим. Дика груша морозостійка, менш примхлива до складу ґрунту.

Під час вибору сортів, які ви бажаєте прищепити на груші, зважайте на терміни плодоношення. Ранні грушки на пізньому сорті підщепи й пізні на ранньому розбалансують біоритми дерева, воно частіше хворітиме і менше віддаватиме врожай. Також такі дерева можуть вимерзнути взимку. Будьте готові, що частина прищеп не приживеться.

Щеплення найбільш сумісних сортів передбачає, що на новому місці лише кожна десята гілочка не прийметься. Щоб підвищити приживлюваність, важливо провести процедуру якомога швидше. Якщо час щеплення становить більше хвилини, камбій (зелений шар дерева, завдяки якому рослина росте вшир) підсихає і приживлення йде гірше.

Живці для груші можна зрізати після перших морозів взимку або до початку сокоруху навесні. Обирайте однорічні гілки на 6–8 бруньок, які вкриті міцною корою й потріскують при згинанні. Міцніші гілки ростуть із південного боку крони, ближче до верхівки.

Живці зберігають у холоді – наприклад, у погребі, замотавши у тканину або зануривши у вологий пісок. Не допускайте обсихання живців.

Щеплення навесні проводять у період набубнявіння бруньок. Це означає початок сокоруху.

Надрізи слід робити гострим чистим інструментом, не торкаючись руками зрізів. Живці після щеплення обрізають, залишаючи частину гілочки з 3–4 бруньками.

Щеплення груші за кору

Щеплення груші за кору – мій улюблений спосіб, бо з ним найменше мороки. З початком сокоруху кора легко відстає від стовбура, отже живець простіше запхати, не роблячи великого розрізу на корі. Стовбур підщепи зріжте на висоті коліна на рівний пеньок. Зачистіть місце зрізу гострим ножем, можна використати будівельний або канцелярський, з тонким лезом. Тоді обережно надріжте з одного боку кору на 1–2 см зверху донизу. Дістаньте заготовлений із зими живець. Різким рухом зробіть зріз під дуже гострим кутом. Потім цей оголений кінчик живця потрібно вкоротити на півсантиметра й запхати у надріз кори підщепи. Намагайтесь пропхати його трохи глибше надрізу кори, але так, щоб не зламати живець.

Коли прищепа чітко встане під кору підщепи, місце щеплення добряче обмотують ізоляційною стрічкою. Дехто із садівників вмочує живці у солодку воду для кращого приживлення. Не знаю, наскільки це прискорить приживлення, для мене важливо,  щоб стикались шари камбію на підщепі та прищепі.

Після обмотування потрібно порахувати три нижніх бруньки на живці і над третьою обережно зрізати гілочку секатором. Обидва зрізи на прищепі та підщепі замащують садовим варом. Також для кращого приживлення можна одягнути на місце щеплення поліетиленовий пакет, а за два тижні зняти.

Цей спосіб щеплення застосовують, якщо не вдалося щеплення іншим способом або був зламаний саджанець.

Щеплення груші навесні

Є й інші традиційні способи щеплення груші: копулювання, в розщіп, у бічний розріз. Для копулювання необхідно, щоб діаметри підщепи й прищепи збігались. Для цього обидві гілки зрізують під гострим кутом так, щоб зріз з одного боку живця не заходив за основу бруньки. Прищепу прикладають до підщепи так, щоб кора збігалася. Потім місце щеплення обмотують ізоляційною стрічкою чи поліетиленом на два тижні. Також можна замастити слід щеплення садовим варом.

Щеплення в розщіп практикують, коли на більш дорослу підщепу треба «поселити» живці, наприклад, при омолодженні. При цьому в зрізану перпендикулярно гілку (пеньок) встромляють обрізану з двох боків прищепу. Цей спосіб називають «в розщіп», бо ширина заглиблення дуже мала, і перед тим, як живець запхають у щілину, в неї вставляють невелику розпірку. Глибина розрізу на підщепі має бути щонайменше 5 см. Коли розпірку забирають, деревина тісно стискає живця. Важливо простежити, щоб шари камбію на підщепі та прищепі тісно стикались. Обмастіть місце щеплення садовим варом та обмотайте плівкою на два тижні.

Щеплення в бічний зріз – це щеплення живця за кору на гілку. Розріз на підщепі може бути т-подібним або овальним. На живцях роблять гострі зрізи з двох боків.

Щеплення груші влітку

Груші, як і інші дерева, влітку прищеплюють вічком. Цей спосіб називається окулірування (окуліровка), а найкращий час для нього – липень. Зазвичай його практикують на молодих двох-трирічних деревах із тонкою корою. Таким чином можна щепити ще один сорт на щеплений саджанець. Якщо щеплення зробити у кореневу шийку, виросте новий стовбур і тоді старий можна буде спиляти.

Бруньку з частиною кори до 3 см зрізують із заготовленого в той самий день живця і закладають у розріз кори підщепи. При цьому на основному дереві вирізають співмірний за формою та розміром овал такий самий, як на бруньці. Також можна використати т-подібний розріз.

Особливість такого щеплення полягає у тому, що перед процедурою на бруньці залишають черешок (хвостик) від листка і за ним судять, чи прижилась прищепа. Якщо хвостик засох і відпав – брунька прижилась, якщо тримається міцно – брунька засохла.

Детальніше про способи щеплення читайте тут.

Який би спосіб щеплення груші ви не обрали, спершу потренуйтеся на гілках кущів чи аличі. Подбайте про чистоту рук та інструментів, обробляйте рани садовим варом і спостерігайте за станом своїх дерев. Повірте, отриманий результат вас дуже порадує, особливо, коли можна буде збирати врожай різних сортів груші на одному дереві.

Супутні товари
Гарт 30 г
42.00 грн
Віоліс 1 л
595.00 грн
Захват Ойл 500 мл
147.00 грн
Колібріс + Страж
27.00 грн
Туріл
17.00 грн
Антигусінь + Самшит
15.00 грн
Антикліщ Про 10 мл
12.00 грн
Захисник 30 мл
25.00 грн
Також вам може бути цікаво:
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Сорти квасолі: яку квасолю краще вирощувати?
«Які цікаві сорти квасолі посіяти?» – так міркує господиня на початку сезону, зайшовши до магазину насіння. А на полицях красується й червона квасоля, і біла, і строката, і різнобарвна стручкова… Від такої різноманітності просто голова йде обертом! Тим більше, що дрібна біла добре розварюється, червона смакує у борщі, а велика ряба та стручкова найкраще підходить для консервації.
Квасоля – це чудовий білковий продукт, який зберігається кілька років. Тож давайте вияснимо, які ж сорти квасолі найбільш популярні?
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Сорти бобових культур

Незаслужено забуті бобові культури знову мають попит в Україні. Види бобових культур, що вирощуються в нашій країні, налічують десятки сортів та найменувань. Плоди містять цінні для раціону людини білки, які засвоюються організмом краще за м’ясні продукти. Бадилля кормових рослин підвищує продуктивність м’ясного та молочного тваринництва. Зелень і коріння сидератів покращують структуру та родючість ґрунту. Зернобобові рослини, мета вирощування — зерно, що найчастіше використовуються в їжу людиною. Бобовий список складається із сочевиці, арахісу, квасолі, сої, бобів, нуту та гороху, які успішно вирощуються городниками на присадибних ділянках.

Вирощування корисних продуктів на городі залежить від наступних чинників: родючість ґрунту, показник кислотності, рослини попередники, погодні умови, наявність сезонних захворювань, чисельність комах шкідників. Як регулярно отримувати високий урожай, використовуючи препарати ТМ «Аптека Садівника», консультують наші агрономи експерти.
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Місячний календар городника та садівника 2023 рік: лютий
Лютий — це також старт певних робіт, які плавно переростуть у весняні
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Місячний календар городника та садівника 2023 рік: січень
Як би нам не здавалося, що січень — це час для суцільного відпочинку, насправді це не так.
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Коли садити цвітну капусту
Коли найкращий час сіяти капусту на розсаду чи у відкритий ґрунт
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Місячний календар городника та садівника 2022 рік: Грудень
Оскільки агрозаходи, що плануються у грудні, не такі трудомісткі, є час підбити підсумки року.
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Посів огірків на розсаду
Виростити розсаду огірків можна самостійно з насіння. Це не так складно
Технологія вирощування квасолі: поради | Аптека садівника
Посів капусти на розсаду
Білоголова капуста чи не один із найпопулярніших овочів серед городників