Обрізка груші – найменш клопітна справа для садівника. Це дерево росте прекрасно і без обрізки, але для хорошого врожаю гілки час від часу треба вкорочувати. Якщо ви задаєтесь питанням, як обрізати грушу та коли, кращий час для цього – рано навесні.

Більшість груш – сильнорослі, міцні дерева, тому важливо контролювати висоту грушевого дерева до 4–4,5 м. А вже після досягнення грушею потрібної висоти можна розслабитися і приблизно років 30 збирати щорічні врожаї.

Обрізка груші навесні

Оскільки крона у груші від природи ярусна, то особливих зусиль, щоб її підтримувати, не потрібно. Але обрізку груші все таки варто проводити, починаючи з другого року життя саджанця. Час для цих робіт – рання весна, коли зійшов сніг, але ще не прокинулися бруньки.

При посадці саджанця першого року життя (пагону без гілок) – його вкорочують на рівні 60 см. Якщо саджанець-дворічка, із 3–5 гілками, їх треба вкоротити разом із верхівкою на чверть перед бруньками. Обрізка в обох випадках викличе розгалуження – виростуть перші гілки, а на цих скелетних гілках першого ярусу утворяться напівскелетні.

Наступного року гілки другого ярусу вкорочують на 5–6 см, а першого – на 4–5, щоб нижні виявилися трохи довшими. Верхівку знов зрізують на 25 см. В цей час також обрізують усі вертикальні прирости, на яких не утворюються плоди.

Якщо якогось року на гілках утвориться багато вертикальних приростів (вовчків), значить груша взимку підмерзла. Із вовчків за потреби вирощують нові гілки, обрізуючи їх так, щоб вони росли горизонтально.

Формування крони груші закінчують на 6–7 рік. В цей час закладаються основні плодоносні гілки, на яких періодично видаляють однорічний приріст.

Детальніше технологія обрізки дерев описана у статті тут.

Розріджено-ярусна крона – найбільш поширена форма груш нарівні з яблунями. Вона передбачає відстань між деревами при посадці 3–4 м. Такі дерева мають вигляд кулі або широкої піраміди.

Після обрізки зазвичай проводять профілактичну обробку дерев від хвороб та шкідників, про це ви можете прочитати тут.

Обрізка груш влітку та восени

Якщо завдяки підживленню і поливу на груші надто сильно ростуть вертикальні прирости, які загущують крону, їх зрізують секатором улітку. Також у червні проводять пінцировку однорічних бічних приростів: відщипують верхівки цих гілочок. Як і на інших плодових деревах, ця літня процедура сприяє закладанню більшої кількості плодових бруньок на наступний рік.

Восени грушу обрізають у санітарних цілях: видаляють сухі, поламані та хворі гілки. Раджу робити осінню обрізку груші у жовтні, щоб до морозів місця зрізів встигли загоїтись. Обов’язково через 3–4 дні обробіть зрізи олійною фарбою або садовим варом, який попередньо розігрійте на водяній бані.

Омолодження старих груш

Якщо груша виросла заввишки з тополю (зазвичай дуже високі зимові сорти), значить пізно почали вкорочувати верхівку. Спинити ріст дерева можна в перші роки, перевівши центральний пагін (провідник) на конкуруючий, а провідник обрізавши на кільце.

Кільце – це наплив кори на межі стовбура і гілки. Зріз «на кільце» – це зріз під нуль, але сам наплив (кільце) залишають.

Якщо вашому дереву вже років 15, і воно височіє на 8–10 метрів, ще є шанс зробити його крону більш компактною.

До формування крони старої груші краще приступити ранньої весни, адже така обрізка восени може надто травмувати дерево, і воно може взимку вимерзнути.

Найперше зрізуємо усю поросль зі стовбура на кільце. Якщо на скелетних гілках чи корі стовбура є рани, їх слід зачистити гострим ножем та обробити садовим варом. Верхівку дерева спилюємо на третину. Якщо дерево було заввишки 6–7 м, зріжте його на 2–2,5 м. Якщо вище – на 3 м.

Також слід спиляти й вертикальні гілки.

У старих груш плодоносні гілки зазвичай зосереджені ближче до верхівки, а нижні гілки звисають вниз майже без груш. Деякі садівники просто зрізають ці гілки, перетворюючи свої дерева на недосяжні пальми, тоді як нижні гілки цілком можна омолодити.

Необхідно зрізати 4–6 приростів минулих років. Під час цієї обрізки вкорочується щонайменше на третину й стара гілка. Іноді буває, що нижні гілки дуже сильно відросли донизу. Вкоротіть їх так, щоб до ґрунту залишалось принаймні 0,5 м.

Якщо груша не занадто висока, але достатньо стара, зробіть капітальне прорідження. Зріжте половину приростів минулорічних та позаминулорічних гілок. Загалом гілки вкоротіть на третину. Омолодження груші призведе до утворення багатьох молодих приростів. Якщо у кроні є «пробіли», деякі прирости можна залишити, але вертикальні та кущові слід видалити на кільце.

Крона груш «пальметта»

Одним із цікавих способів формування крони, який дуже популярний у декоративних садах, є пальметта. У перекладі це слово означає візерунок, який нагадує пальмове листя. Деревце з такою кроною подібне на розчепірену долоньку: помітна кожна гілка, все дерево рівномірно освітлене та продувається вітром. Такої крони досягають, залишаючи кілька міцних гілок і обережно відгинаючи їх у сторони, зазвичай під кутом 45°. Решту гілок видаляють на кільце. Також можна формувати пальметту на шпалері.

Замість шпалери можна використовувати паркан або стіну, бажано не на північній стороні. Пальмети дозволяють заощадити місце на ділянці, оскільки дерева можуть рости через метр один від одного. При цьому гілки буквально ломитимуться від плодів. Крони у формі пальмети дуже зручно обробляти, вони мало чутливі до хвороб.

Найпростіший вид пальметти на груші – дві гілки на ярусі. Низькорослі груші у формі пальметти зазвичай залишають заввишки 3 м, сильнорослі – до 4 м. На формування такої крони йде 6–7 років.

Отже, обрізка важлива насамперед для обмеження висоти дерева, щоб за грушею було легше доглядати. Також без своєчасної обрізки неможливий великий урожай груш, а санітарна обрізка восени вбереже плодове дерево від хвороб і шкідників.

Сподіваюся, мої поради допоможуть вам правильно обрізати грушу, формувати її крону і збирати соковиті плоди.