У світі вирощують різні види горіхів залежно від клімату. Волоські горіхи посідають друге місце за популярністю після арахісу (хоча технічно арахіс не горіх). В Україні горіхові сади з недавнього часу стали справжньою золотою жилою, бо з одного дерева можна зібрати понад 100 кг урожаю, а ціна на горіхи стабільно висока. У нашій країні вирощують стільки ж горіхів, як в усіх європейських країнах разом взятих.

До речі, 90% цієї продукції походить із домогосподарств, але скуповують її за низькою ціною через різносортність. Тому найкраще садити найкращі сорти горіхів великоплідних із тонкою шкаралупою та солодким смаком. Низькорослі сорти горіхів привертають увагу садівників завдяки простоті догляду та швидкому отриманню урожаю. Сорти горіхів, які утворюють плоди у перші роки після посадки, називають скороплідними.

Мене часто запитують: як вирощувати горіх – із горішка чи посадивши саджанець? Я рекомендую садити щеплені саджанці горіху, які куплені у перевіреного садівника. Справа в тому, що сіянці горіхів можуть не успадкувати батьківські якості. Наприклад, можна посадити велетенський за розмірами горіх, а виросте деревце з дрібними плодами. На розмір плоду впливає, серед іншого, і те як материнське дерево цвіло – якщо жіночі та чоловічі квітки одночасно зацвіли, то горіх може повторити характеристики сорту в 50% випадків. Якщо чоловічі квітки зацвіли раніше, шанси зростають до 100%. Якщо жіночі зацвіли першими – вони можуть запилитися пилком інших сортів, тому ви ніколи не будете точно впевнені, який сорт виросте з посадженого горішка. 

Великоплідні сорти горіхів

Сорти грецького горіха, які відомі рекордними розмірами плодів, завжди до вподоби садівникам. Їх легко чистити, в них крупні ядра й товарність загалом вища. Нижче перерахую найпопулярніші сорти з великими горіхами:

Бомба – молдовський сорт, плоди вагою до 30 г. Варто відмітити, що шкаралупа в нього досить товста, ядро займає до 75%, солодке. Дерево високоросле, морозостійке. Жіночі квітки зацвітають на 5–7 днів пізніше чоловічих.

Буковинська бомба – горіх буковинської селекції. Плоди масою до 20 г, із товстою шкаралупою. Дерево сильноросле. Жіночі квітки цвітуть пізніше чоловічих на 5–6 днів.

Прикарпатський – також горіх буковинської селекції. Плоди масою до 13,5 г, із тонкою шкаралупою. Дерево середньоросле. Жіночі квітки зацвітають пізніше чоловічих. Плоди зав’язуються на бокових гілках.

Грецький горіх Ідеал – узбецький сорт ранньостиглого горіха. Плоди до 12 г. Перші зав’язі з’являються на 2-й рік. Дерево середньоросле, морозостійке. Жіночі та чоловічі квітки цвітуть одночасно.

Кочерженко – сорт названий за прізвищем київського селекціонера, гібрид Ідеалу. Плоди масою до 20 г, із тонкою легкою шкаралупою. Сорт скороплідний, перші горішки зав’язуються на 2–3-й рік життя дерева. Горіх низькорослий, морозостійкий. Жіночі квітки зацвітають раніше чоловічих.

Зверніть увагу, що сорти великоплідних горіхів не завжди є високоврожайними.

Низкькорослі сорти горіхів

Низькорослі горіхи мають чималі переваги перед високорослими – легше доглядати за кроною й обробляти від хвороб та шкідників. Низькі (до 4 м) дерева зазвичай рано починають плодоносити. Перші горішки утворюються вже на 2-й рік, а середній урожай дозріває на 4–5-й рік. Нижче наведу приклади сортів низькорослих горіхів:

Іван Багряний – горіх харківської селекції, висотою 3,5 м. Плоди середні (7,7 г), в тонкій шкаралупі. Урожайність на 6–7-й рік – 15 кг. Сорт стійкий до хвороб і морозів.

Карлик 3 – низькорослий горіх кримської селекції, виростає до 2,5 м. Плоди середньої маси 12 г, в тонкій шкаралупі.

Подарунок Валентини – горіх кримської селекції. Плоди набирають до 27,3 г. Дерево низькоросле, до 4 м, вступає у плодоношення на 4-й рік. Чоловічі квітки зацвітають раніше жіночих.

Латеральні сорти горіхів

Цінними для горіхівників є сорти горіхів із латеральним плодоношенням, коли плоди формуються не лише на верхівках гілок, а по всій їх довжині. Інколи на гілках симетрично ростуть по 6–7 горіхів.

Чандлер – відомий американський сорт бокового плодоношення. Плоди –14–16 г, у тонкій шкаралупі. Дерево середньоросле, починає плодоносити на другий рік. Урожайність на 7-й рік – 30 кг горіхів. Сорт стійкий до хвороб, морозостійкий.

Круківський – латеральний сорт раннього дозрівання (кінець серпня). Плоди вагою 12 г, у тонкій шкаралупі. Дерево середньоросле.

Слава Україні – новий український сорт латерального плодоношення. Плоди середні (12–13,7), в тонкій шкаралупі. Дерево середньоросле. Урожайність до 24 кг.

Який би сорт та вид волоських горіхів ви не посадили, враховуйте, що вони мають потужну кореневу систему та доволі велику крону. Чим вища врожайність сорту, тим вибагливіше до поливу та підживлення дерево. Не вірте, що саджанці якісних сортів можуть бути дешевими. Купуйте саджанці тільки у перевірених розсадниках і насолоджуйтесь солодкими горіхами!