Ось у моїх сусідів ростуть старі високорослі дерева волоських горіхів, які тінять не лише половину сусідської ділянки, але й 20 метрів мого городу. Сусіди були б раді посадити щось нове, тому постійно запитують про хороші сорти горіху і про те, як правильно висадити горіх.

Садити можна двома способами: посадкою горішка або купованого саджанця.

Посадка горіха з горішка

Старі високі дерева дають багато дрібних плодів із твердою оболонкою. Технічно плід волоського горіха – не горіх, а кістянка. Так-так, згадайте, як опадає горіх: він вкритий соковитою зеленою м’якоттю (яка добре фарбує руки), під якою ховається тверда оболонка, а всередині ядерце. Горіхи обожнюють білки, галки, сойки, ґави, які розносять їх довкола та закопують у землю до кращих часів. А навесні з’являється багато сходів молодих горішків.

У мене є друг з Черкащини, який понад усе любить горіхи. До того, що їздить по всій Україні в пошуках великих та солодких плодів, які потім висаджує в себе в садку. Насадив аж чотири сотні цих дерев у 8 рядів та восени отримав урожай до півтони волоських горіхів!

Він якось поділився секретом вирощування крупноплідних горіхів, адже через тверду оболонку вони гірше проростають: для гарантованого проростання волоського горіху потрібно покласти його в ямку швом донизу.

То коли ж садити горіх? На початку жовтня!

Перед посадкою горішок замочують попередньо на добу у воді кімнатної температури. Тверда шкаралупка від вологи набрякне й легше розкриється. У вологому ґрунті викопайте ямки на штик лопати, лунки перекопайте з перегноєм та соломою, щоб горіх без ризиків пережив зиму й не замерз. Після посадки ямку засипте опалим листям, різними рослинними рештками.

Рекомендую посадити одночасно декілька горіхів, аби потім вибрати найсильніший. Через рік можна точно зрозуміти, який з молодих саджанців буде найбільшими та найміцнішим. Слабші спиляйте чи викопайте. За успішного вирощування таким способом також можна торгувати горіховими саджанцями, особливо крупноплідними сортами.

Посадка волоського горіха із саджанця

Посадка горіха із готового саджанця не становить великої проблеми завдяки великій живучості цієї культури.

Головне – вибрати хороше місце з огляду на те, що крона у дерева велика, а речовини, які виділяє дерево, пригнічують ріст інших рослин так, що під горіхом не можна вирощувати навіть овочі. Горіх любить суглинок і невелику вологість. Перед посадкою викопують лунку глибиною 70 см та шириною 50 см, вносять відро перегною з 2 склянками попелу, ретельно перемішують. У поживний субстрат в ямці насипають шар сантиметрів 10 городньої землі та ставлять саджанець горіха, попередньо замочивши його  корінці в розчині стимулятора росту Авангард Стимул та препарату Антихрущ 10 мл на 1–2 л води впродовж 3–4 годин. Перший забезпечує швидке наростання кореневої маси, а другий – захист від ґрунтових шкідників. Корені потрібно розкласти так, щоб верхні корінці залягали на відстані 7–10 см від поверхні. Після цього дерево поливають 2 відрами води.

Пропоную ознайомитись також зі статтею про те, як правильно вирощувати горіх після посадки та доглядати за ним.

Ласуйте солодкими горіхами з масою корисних властивостей та вирощуйте їх для себе або на продаж!