Селекціонери вивели багато районованих сортів черешні, які можна успішно вирощувати в усіх регіонах України. Потрібно враховувати — це щеплені рослини на стійких до холодів прищепах. Трохи вище кореневої шийки розташований досить помітний горбик — місце щеплення. Саджанці реалізують із відкритою та закритою кореневими системами. Посадка черешні проводиться одно або дворічними деревцями з добре розвиненим корінням.

ТМ «Аптека Садівника» розробила та успішно впроваджує комплексну захисну систему, застосування якої значно підвищує врожайність черешні, допомагає протистояти поширенню захворювань грибкової природи, відбивати напад профільних комах шкідників.

Терміни посадки черешні

Вибираючи відповідний період, коли садити черешню, рекомендується враховувати переважну погоду взимку. Якщо різка зміна холоду та відлига — досить часте явище, краще посадити дерево навесні (на півночі нашої країни). Південні та центральні регіони цілком підходять для посадки кісточкової культури як восени, так і навесні.

Посадку черешні навесні важливо встигнути закінчити до спекотної погоди. Саджанець вимагає рясного поливу (8–10 літрів води за 1 раз), поки не вкорениться на новому місці. Найкращий період для посадки — до розпускання бруньок на дереві.

Рекомендується правильно розрахувати час посадки черешні восени:

- До початку стійкого похолодання має залишитися не менше 1 місяця, щоб саджанець добре укоренився.

- Тривале потепління може спричинити зростання молодих гілок, які загинуть узимку.

Отримані восени саджанці краще прикопати в траншеї на зимовий період.

Вибір сорту черешні

Для посадки черешні варто вибирати районовані в конкретній місцевості сорти, які стійкі до погодних умов, поширених захворювань, комах-шкідників. Дерева черешні за строком дозрівання плодів поділяються на:

- ранні сорти — Валерій Чкалов, Травнева, Василина, Казка, Віра, Ярославна;

- середньостиглі — Донецька Красуня, Великоплідна, Знахідка, Престижна;

- пізньостиглі — Анонс, Регіна, Відрада.

Більшість холодостійких сортів культури вирізняються самобезплідністю, тому для щорічного одержання високих урожаїв на садовій ділянці необхідно посадити понад два дерева.

Підготовчі роботи перед посадкою черешні

Для посадки вибирають теплий похмурий день. Дерево віддає перевагу легкому дренованому ґрунту із заляганням ґрунтових вод не вище 2,5 метри. Коріння культури при підвищеній вологості легко піддається гниттюя. Під посадку вибирають добре освітлене сонцем місце, захищене від наскрізних холодних вітрів. Краще скористатися невеликою (30 см) височиною або насипати відповідною висоти горбик.

Який ґрунт любить черешня:

- Кислотність нейтральна або слаболужна. Якщо pH нижче 4 або вище 9, розвиток дерева уповільнюється, плоди відрізняються дерев’янистістю волокон та поганим смаком.

- Оптимальна структура землі — супісок, суглинок. У складі не допускається понад 50% глини чи каміння. Не підходить піщаний ґрунт.

- Не можна садити рослину на схилі з кутом понад 20°.

Перед тим, як посадити черешню на постійне місце, рекомендується обробити кореневу систему розчином протруйника «Антихрущ», замочивши її на 1–2 години. Процедура захищає коріння саджанця від шкідників, що гризуть рослину.

Щоб визначити, на якій відстані садити черешню, варто з’ясувати силу зростання підщепи:

- Між сильнорослими деревами (понад 4,5 метри) дотримуються відстані 4–5 метрів.

- Для середньорослих (нижче 4,2 м) оптимальним вважається проміжок 3,5–4 м.

- Карликові деревця заввишки трохи понад 3 метри розміщують через 2,5–3 метри.

Якщо застосувати формувальну обрізку на кшталт веретена, іспанського куща з видаленням центрального стовбура, кутових систем із двома напрямними, висота дорослого дерева перевищує  3,5 метра. Збирати врожай можна без додаткових висотних пристроїв. Не варто висаджувати дерева на відстані понад 30 метрів, дотримуючись дальності поширення пилку при запиленні.

Як садити черешню

Щоб дерево прижилося та посилено розвивалося, важливо дотримуватися основних правил посадки черешні:

- Посадкову яму діаметром 60–80 см і такою ж глибиною садівники готують за 3–4 тижні до початку заходу.

- Родючий шар рекомендується змішати з перегноєм, компостом, піском, торфом у рівних частках та заповнити сумішшю заглиблення на третину.

- По центру вбивають кілочок завдовжки 2,5 м для підв’язки саджанця.

- Формують горбик, на поверхні якого розправляють коріння молодого деревця.

- Коренева шийка при посадці саджанців черешні має виступати над поверхнею землі на 5–6 см.

- Акуратно присипають кореневу систему землею, ущільнюючи субстрат довкола стовбура, поливають рослину відром води.

Навколо пристовбурового кола необхідно спорудити ґрунтовий валик заввишки 10–15 см для затримки рідини при поливі. Стовбур саджанця підв’язують до кілочка вузлом «вісімка».

Методи розмноження рослини

Сорти культури, які сподобалися, можна розмножити в домашніх умовах. Як посадковий матеріал садівники використовують кісточки зі стиглих плодів або зелені живці. Необхідно враховувати, що тільки в другому варіанті отримують деревце, за характеристиками ідентичне материнському. У результаті розмноження кісточкою можна отримати дичку з дрібними кислими плодами. Часто садівники використовують вирощені саджанці, як підщепу під щеплення.

Як садити саджанці черешні живцями

Посадковий матеріал заготовляють влітку, на початку червня. Довжина живців 15–20 см. На верхівці залишають 1–2 листочки, решту обрізають. Живці замочують на 3–4 години в стимуляторі зростання «Авангард Гроу Аміно». Вихід готових саджанців становить 10–50 %, що вважається гарним результатом.

Підготовлені живці висаджують у теплицю, де підтримується постійна температура 24–26°C тепла. Землю досить часто поливають теплою водою, щоб повітря містило до 95% вологи. Перед настанням холодів теплицю розкривають, залишаючи живці на зимівлю. Весною обережно викопують саджанці вилами. Рослини, у яких утворилося коріння, висаджують на дорощування, забезпечуючи поливом, підживленням, розпушуванням ґрунту, захистом від комах та хвороб. Весною наступного року готові саджанці висаджують на постійне місце. У плодоношення рослина вступає на 3–4 рік.

Як посадити черешню з кісточки

Кісточки заготовляють із добре дозрілих плодів районованої селекції. Матеріал потрібно добре промити, видаляючи залишки м’якоті. Насіння обов’язково проходить стратифікацію в штучних (у холодильнику) чи природних умовах. Відсоток виживання саджанців приблизно такий же, як при живцюванні. Перевірити якість отриманих рослин можна в період плодоношення — через 5–7 років.

Як посадити кісточки черешні правильно:

- Для стимуляції ростової функції кісточки замочують у розчині препарату «Авангард Гроу Аміно» на 3–4 години.

- Садять кісточки в ґрунт на глибину 2–3 см, залишаючи між ними відстань у 15–20 см, міжряддя витримують у 35–40 см.

- Грядку й кожний рядок рекомендується позначити кілочками.

- У період вирощування необхідно забезпечувати стандартний догляд рослин.

Готові саджанці висаджують на постійне місце наступної весни. Щеплення роблять на дворічні саджанці.

Догляд за черешнею після посадки

Після посадки дерево вимагає стандартного догляду:

- Обрізання та формування крони за обраною методикою.

- Прополка та своєчасний полив.

- Підживлення живильними мікроелементами.

- Обробка проти навали шкідливих комах.

- Профілактика хвороб.

Завдяки правильній посадці та догляду, черешня добре приживається, обдаровуючи садівника щорічним солодким урожаєм.