Шкідники черешні і боротьба з ними – воістину головний біль садівника під час збирання урожаю. Яка досада, коли улюблені ягоди виявляються із «черв’ячками» (насправді це не черв’ячки, а гусениці) і гниллю! У такий момент розумієш, що момент упущено, бо стиглі черешеньки вже не врятувати. Давайте розберемося, хто зазіхає на наші дерева та як позбутися непроханих гостей – шкідників черешні.

Шкідники черешні

Молоді саджанці черешні обожнюють личинки хрущів, які з весни до осені обгризають корені більшості рослин. Щоб відбити охоту у таких шкідників, перед посадкою корені саджанців замочують у препараті Антихрущ. Потім щороку рекомендую поливати деревця цим розчином.

Попелиця – поширена напасть на молоденькому листі та пагонах. Попелиця вилуплюється із яєць, що зимують на бруньках. За літо відроджується декілька поколінь попелиці, їх може бути до 10. Позбутися попелиць можна ранньовесняним обприскуванням бордоською рідиною, залізним купоросом, сечовиною або спеціальними препаратами, про які я розповім далі. Попелиця висмоктує клітинний сік рослини, ослаблюючи дерево і призводячи до почорніння й скручування зелених частин рослини, які згодом засихають та обпадають. Липкий наліт виділень попелиці дає чудове живильне середовище для грибка сажі – хвороби плодових дерев.

Вишнева муха – саме вона є винуватицею черешні з «м’ясом». Личинки мухи живляться м’якоттю плода, часто приносячи разом із погризеними плодами ще й гниль. При покупці пізньої черешні (ранні сорти достигають раніше, ніж муха їх пошкодить) на базарі притисніть кілька ягід пальцями. Якщо вони тугі й сік біля хвостику не виступає, значить черешні чисті.

Щоб не мати проблем з вишневою мухою, потрібно вчасно обробляти дерева. Масовий літ комах починається в період цвітіння акації. Якщо акація не росте у вашому регіоні, причепіть на дерево жовті клейові пастки. Якщо нарахуєте на них 15–20 мух – значить, почався літ. Зазвичай літ наступає за температури від 18–20 °С. Від вишневої мухи треба обробляти дерево та ґрунт навколо нього. Ґрунт спушують кілька разів за сезон, що знищує лялечки шкідників. Другий літ починається через два тижні – заплануйте друге обприскування спеціальними препаратами. Також можна спробувати обприскати настоями гірких трав або попелом, щоправда, ефективність від народних засобів буде нижче порівняно з препаратами.

Ще на етапі розкриття бруньок слід подбати про знищення сірого брунькового довгоносика – симпатичного жучка із хоботком, який живиться листям, цвітом та бруньками. З ним борються так само, як із попелицею, плюс перекопують ґрунт навколо дерев. Також до шкідників черешні належить красивий зелений з червонястим відливом вишневий довгоносик, який крім бруньок цікавиться плодами.

Нерідкі на черешні гусениці інших шкідників, присутність яких видає діряве та погризене листя. Якщо на скрученому листочку ви знайдете павутиння – це листовійка. Різні види листовійок їдять цвіт, бруньки, листя. Ще один шкідник – гусениця п’ядун, яка пересувається приставними кроками. Справжня ненажера, яка з’їдає все на своєму шляху.

Ще на черешнях трапляється короїд, різні пильщики, кліщі, молі, шовкопряд.

Окрім комах, ще одна велика напасть черешневих садів – птахи: горобці, граки, сойки. Вони обожнюють ласувати соковитими червоними ягодами. Відігнати їх непросто – хтось із господарів цілими днями хлопає навколо дерева, хтось майструє опудала, хтось розвішує компакт-диски з намальованими очима тощо.

Я раджу накривати дерева сітками або включати спеціальні ультразвукові відлякувачі.

Обприскування черешні навесні

Перша обробка від зимуючих шкідників має бути проведена до розпускання бруньок при перших градусах тепла.

Рецепти для весняної обробки (виберіть один):

- Сечовина – 500 г кристалів на 10 л води.

- Бордоська рідина – на відро води 300 г мідного купоросу та 300 г негашеного вапна.

- Залізний купорос – 500 г порошку на 10 л води.

- Професійні препарати – Гарт 30 г + Захват Ойл 150–200 мл на 10 л води.

Наступну обробку проводять з інтервалом 7–10 днів. Професійні препарати дієві як проти шкідників, так і проти хвороб.

Всі подальші обробки від шкідників проводять виключно спеціальними препаратами, бо народні засоби не дуже ефективні.

За сезон черешню обприскують близько 8 разів, при чому 7 із них будуть від шкідників (краще у сумішах із препаратами проти хвороб теж).

Перша обробка, як я написав, має бути до розпускання бруньок. Друга й третя – у фазах «зелений конус» та «рожевий бутон». І ще три рази обприскують по зелених плодах, й наостанок – після збору врожаю.

Для подальших обробок підійдуть АТО Жук або Антиколорад Макс у поєднанні з фунгіцидами для саду. Це препарати широкого спектра дії, які одночасно захистять ваш сад від усіх перелічених видів шкідників. Перерва між обприскуваннями має становити 10–14 днів.

Звісно, зважайте на погоду – оберіть для обробки сухий день, щоб препарати краще подіяли.

Як правильно доглядати за черешневими деревами, читайте тут.

Я ще не зустрічав людини, яка б не любила черешню. Але все бажання поласувати ягодами пропадає, як тільки побачиш у них личинок. На жаль, це реалії наших садів. Тому я рекомендую не боятися обробляти дерева сучасними препаратами, вони безпечні та ефективні. А вже яким добрим урожаєм віддячать вас дерева.