Сорти абрикосів: обираємо південне чудо

Блог
Провідний експерт

Без жовто-помаранчевих солодких абрикосів важко уявити собі українське літо: вони без проблем ростуть у більшості регіонах. Користь цих фруктів важко переоцінити – чого вартий лише великий вміст калію та заліза!
Які ж дерева абрикосів посадити в саду? Як орієнтуватися в сортах? Які сорти абрикосів ранні, а які пізні? В цій статті я розповім про різні сорти абрикоса, щоб можна було обрати по одному з різних категорій і без проблем забезпечити собі ціле абрикосове літо!

Блог

Без жовто-помаранчевих солодких абрикосів важко уявити собі українське літо: вони без проблем ростуть у більшості регіонах. Користь цих фруктів важко переоцінити – чого вартий лише великий вміст калію та заліза!

Які ж дерева абрикосів посадити в саду? Як орієнтуватися в сортах? Які сорти абрикосів ранні, а які пізні? В цій статті я розповім про різні сорти абрикоса, щоб можна було обрати по одному з різних категорій і без проблем забезпечити собі ціле абрикосове літо!

 

Ранні сорти абрикоса

Самбурський ранній – ранній сорт, достигає вже в третій декаді червня. Плоди овальні, жовто-оранжеві, кисло-солодкі, ароматні, масою 30 г і більше. Сорт витримує морози, стійкий до хвороб, пізно цвіте.

Червневий – ранній сорт, достигає в середині червня. Плоди круглі, оранжеві з рум’янцем, м’якоть щільна, з кислинкою. Маса – 36–44 г. Сорт має підвищену зимостійкість.

Цунамі – французький ранній сорт, який достигає зазвичай до середини червня. Плоди великі, масою 70–90 г, видовжені, оранжеві, з рум’янцем. М’якоть оранжева, солодка, щільна. Сорт стійкий до хвороб, невибагливий до ґрунту, морозостійкий.

Ерлі Блаш – французький ранній сорт, достигає в середині червня. Плоди оранжеві з червоним рум’янцем, солодкі, щільні, масою 50–80 г. Сорт товарний, стійкий до хвороб, в Європі вирощується в промислових масштабах.

 

Сорти абрикосів в Україні

Завдяки зусиллям селекціонерів абрикос звичайний, батьківщиною якого вважається Китай, став звичним деревом навіть на Поліссі, де клімат і склад ґрунтів не дуже сприятливі для цієї культури. Нижче я наведу найбільш поширені сорти абрикосів в Україні.

Поліський великоплідний – середній сорт, дозріває в середині липня. Вважається найбільш витривалим сортом для Полісся, морозостійкий. Плоди округло-овальні, жовті з червоними боками, м’якоть жовто-оранжева, кисло-солодка. Плоди масою 50–55 г. Сорт стійкий до хвороб.

Лютізький – середньоранній сорт, дозріває у липні. Плоди жовті, з темно-червоними боками, трохи сплюснуті, масою 45–50 г, м’якоть світло-жовта. Сорт витримує сильні морози, стійкий до хвороб.

Ветеран Севастополя – абрикос пізній, достигає на початку серпня. Плоди великі, овальні, щільні, злегка сплюснуті, жовті з червоним рум’янцем. Маса – 65–85 г. Смак кисло-солодкий. Сорт стійкий до хвороб, витримує сильні морози.

Київський красень – абрикос пізній, сорт дозріває ближче до середини серпня. Плоди великі, широкоовальні, насичено жовті з червоним рум’янцем. м’якоть жовта, щільна, кисло-солодка. Сорт цінують за гарну транспортабельність, зимостійкість та стійкість до хвороб.

 

Абрикос: сорти з родзинкою

В цій частині статті я перерахую цікаві сорти з точки зору смакових якостей, сорти, отримані від схрещування з аличею, з незвичним забарвленням плодів тощо.

Ананасний абрикос (Шалах) – один із найвідоміших та найпопулярніших сортів абрикосів. Це абрикос вірменський, а у нас його традиційно вирощують на Півдні України, зокрема, в промислових масштабах. Достигає в середині липня. Плоди продовгуваті, світло-жовті, масою 35–45 г. Смак солодкий із легкою кислинкою та ананасним ароматом. Сорт має стійкість до моніліозу, клястероспоріозу, кучерявості листя.

Абрикос Медіабель – французький середньоранній сорт (достигає в кінці червня). Плоди великі, злегка видовжені, рожево-оранжеві з червонястими боками. Середня маса плодів – 85–100 г. М’якоть оранжева, щільна, кисло-солодка. Сорт транспортабельний, стійкий до хвороб, витримує середні морози.

Чорний принц – сорт виведений донецькими селекціонерами від схрещування з аличею. Чорна абрикоса отримала свою назву завдяки забарвленню шкірки плодів – темно-бордового з переходом у коричневий колір, при цьому м’якоть всередині оранжева. Сорт достигає в кінці липня на початку середини серпня. Дерево заввишки 3–4 м, нагадує кущ, має подекуди колючки на гілках. Плоди кисло-солодкі, злегка терпкі, великі, масою 50–80 г. Сорт стійкий до моніліозу, клястероспоріозу, цитоспоріозу.

Абрикос Богатир – сорт середнього терміну дозрівання. Плоди великі, круглі, трохи видовжені, середньою масою 55 г. Абрикоси яскраво-оранжевого кольору з червонуватими боками. М’якоть жовта, щільна, злегка хрустка. Шкірка тонка.

 

Карликові абрикоси

Якщо ви хочете  мати в саду абрикосові дерева не вище 3 м – купуйте саджанці, прищеплені на німецькій вегетативній підщепі Пуміселект. Це універсальна підщепа для абрикосів, слив, персиків, нектаринів. Перевагами такого щеплення є підвищення врожаю (приблизно вдвічі), підвищення стійкості до хвороб, зокрема шарки, а також посухо- та морозостійкості. Пуміселект сумісний з усіма сортами великокісточкових культур. Абрикоси, щеплені на карликових підщепах, плодоносять на другий-третій рік. Єдиний мінус – корені підщепи розташовані неглибоко, тому дерева краще прив’язувати до опори.

Солодкі, великі, ароматні абрикоси – це завжди бажаний урожай і неодмінний атрибут південного літа. Обирайте українські або європейські сорти, купуйте їх лише у перевірених розсадниках та смакуйте чудовими фруктами!

 

Також вам може бути цікаво:
Блог
Хвороби абрикоса та їх лікування
Хвороби абрикосових дерев не мають дуже яскравих ознак, тому в них непросто розібратися. Найпоширеніша хвороба, яку ні з чим не сплутаєш – моніліоз абрикоса, коли засихають гілки водночас із листям і цвітом. Будь-які плями на листі та цятки на плодах – це теж ознаки хвороб, і лікувати дерево після виявлення інфекції набагато складніше, ніж провести профілактику. Давайте розберемося, з якими неприємними проявами хвороб абрикоса ми стикаємося у нашому саду.
Блог
Обрізка абрикоса двічі на рік: навіщо обрізати навесні та восени
Як правильно обрізати абрикос потрібно знати для того, щоб дерево залишалось здоровим та довгі роки рясно плодоносило. Тому весняна обрізка абрикоса так само важлива, як і осіння. А деколи необхідно вкоротити гілки й улітку. Дерево це росте майже у кожному садку, а от догляд за абрикосом часто неправильний. Всі з дитинства любили під’їдати на корі «мармелад» із застиглого соку. А от те, що такі «сльози» виснажують дерево, воно хворіє, про це господарі не замислюються. Важливо пам’ятати, що обрізати абрикос необхідно лише після початку сокоруху, а не до – це відрізняє його від всіх інших дерев. І так само осіння обрізка абрикоса проводиться до того, як листя остаточно обсиплеться.
Обрізати абрикос корисно для того, щоб регулювати урожай. Це одне з небагатьох дерев, яке намагається виростити до стану стиглості кожен плід. Тому часто після рясного цвітіння можна помітити безліч дрібних абрикосиків. Після обрізки плодів буде менше, але зате вони будуть набагато більше за розміром.
Блог
Зберігання фруктів: правила і секрети садівників

Умови зберігання фруктів чітко визначені у промислових сховищах, бо в домашніх умовах дотриматися їх непросто. Тим не менш, необхідно знати технологію зберігання фруктів та оптимальну температуру, за якої урожай зберігатиметься довше.

Нижче в статті я розповім, як правильно зберігати яблука, груші, айву, виноград, сливи.

Блог
Підживлення дерев навесні та восени: обираємо добрива
Підживлення плодових дерев актуально для саджанця трьох-чотирьох років. До цього часу запас поживних речовин, закладених при посадці дерева, вичерпується. І що ближче до початку плодоношення, то важливіше підживлення дерев. Нижче у статті я розповім, як правильно підживлювати дерева, коли це треба робити та які обрати добрива для плодових дерев.
Блог
Все про крапельний полив саду: автоматичний полив дерев і газону
Автоматичний полив саду – унікальне за простотою та користю рішення для економії сил, часу та води. Крапельне зрошення рослин водою під корінь удвічі економить витрату води, до того ж регулярність зволоження –  запорука хорошого здоров’я рослин. Нижче в статті я розповім про переваги, які має крапельний полив для дерев та як його можна облаштувати.
Блог
Прилипач – щоб препарати краще діяли
Скільки разів, обробляючи листя винограду розчинами від грибкових хвороб, вам доводилося спостерігати, як рідина швидко стікає і скапує на землю? Якщо до цього додасться ще й вітер, то практично половина препарату стече з рослини. Може, це тому, що листя винограду гладенькі й від нього все відскакує? Але згадайте, ви напевно обприскували і помідори, у яких волохаті листочки, і розчини так само стікали і майже не контактували з рослиною.
Блог
Як позбутися від мурах: на городі, вдома, в саду
Чи знаєте ви, що деякі види мурах мають цілі «ферми» з попелицею, виділеннями якої й харчуються, як молоком. Від такого сусідства у господаря справжній головний біль: поїдене листя, ослаблені рослини, зів’ялі квіти, і як наслідок – втрата врожаю. Як позбутися мурах на городі та як вивести їх із дому, якщо вони й там не дають вам спокою?
Блог
Щеплення дерев – як отримати різні сорти на одному дереві
Коли та як прищеплювати дерева в саду – улюблена тема бесіди у садівників-початківців. Мене з братом батько навчив цьому ще в дитинстві. Повірте, спостерігати, як приживається нова гілка на дереві – одна з найбільших втіх господаря. Щеплення садових дерев роблять для того, щоб на дикоростучому, несортовому дереві виростити сортове або на одному сортовому дереві мати гілки іншого сорту та отримати від них урожай. Існують різні способи щеплення: окулірування, копулювання, щеплення гілкою в крону, у стовбур або пеньок.