Як виростити зелену цибулю вдома, щоб не лише не купувати перші вітаміни до салату, а й заробити на цьому? Вирощування зеленої цибулі справа настільки проста, що буде під силу будь-якому господарю. І навіть міські жителі можуть навчити, як виростити зелену цибулю – наприклад, у мішках. Нижче у статті я розповім про тонкощі агротехніки за порядком.

Вирощування зеленої цибулі на городі 

Щоб отримати ранню зелену цибулю на городі, висаджуйте її у березні-квітні у прогрітий ґрунт. І хоча цибуля доволі холодостійка і проростає вже за 2 °С, але активно набирає зелену масу за 15–20 °С.

Восени підживіть ділянку органічними добривами (5 кг перегною та 200 г попелу на 1 кв. м). Для отримання ранньої зелені від цибулі з першими градусами тепла ділянку накрийте агроволокном на кілька днів.

Урожайність залежить від сорту посадженої цибулі. Так, шніт-цибуля може дати 3 кг пера з 1 кв. м, шалот – 4 кг, батун – 3,5 кг, цибуля-порей – 2 кг, параде – 6 кг.

Виберіть цибулинки до 4 см у діаметрі та замочіть їх на добу в теплій воді з марганцівкою (блідо-рожевий розчин) або стимуляторі росту, наприклад, Авангард Стимул. Потім зріжте верхівку цибулинок – замочування й зрізання прискорюють ріст.

Садять цибулини впритул одна до одної (мостовий метод) або рядками через 2–3 см (стрічковий). Пір’я виростає за 3 і більше тижнів.

Вирощування зеленої цибулі на продаж

Вирощування зеленої цибулі виявилося прибутковим ще в радянські часи. Ще б пак – затрати мінімальні, а ціна ранньої зелені чимала. Наприклад, наразі у березні в Україні ціна за 1 кг пера цибулі стартувала від 100 грн.

Для отримання прибутку від вирощування зеленої цибулі її висаджують взимку або навесні в теплиці. Аби не отримати водночас увесь урожай зеленого листя (тим більше, що довго воно не зберігається), цибулинки висаджують щотижня невеликими партіями, починаючи із середини зими. Так протягом місяця грядки повністю оновлюються.

Найпоширеніший спосіб посадки у теплиці – мостовий (бруківкою). У ящики чи контейнери насипають 10-сантиметровий шар родючої землі (беруть порівну торф, перегній та садову землю) або субстрат для розсади, та рясно поливають так, щоб вода стояла поверх ґрунту. Цибулинки закладають денцями впритул одна до одної.

Головне підтримувати температуру 18–20 °С та досвічувати до 12 годин лампами. Поливають цибулю раз на 5 днів, частіше не треба, щоб не було загнивання.

Підживлення зеленої цибулі необхідне в період активного росту, бо поживних речовин із маленької цибулинки вистачить ненадовго. На 10 л води розчиняють по 10 г аміачної селітри й калійної солі та 20 г суперфосфату. Добривом поливають після проріджування рядів: коли основна маса степір’я виросте до 10–12 см, вирвіть слабші рослинки.

Вирощування цибулі вдома

Зелену цибулю можна вирощувати на підвіконні у піддонах із водою чи поживним субстратом, а також на балконі. Контейнери можна замінити на мішки, які також можна розмістити на балконі й в теплиці.

Вирощування зеленої цибулі вдома – зручний спосіб мати свіжу зелень цілий рік. Достатньо забезпечити посадки теплом і світлом, щоб пір’я було яскравим, зеленим, із великим запасом вітамінів.

Вирощування зеленої цибулі у мішках, або пакетах – один із найдешевших способів. Насипте 2 см пресованої тирси (гранул) на дно міцного прозорого поліетиленового мішка чи пакета і залийте їх теплою водою. Замість тирси можна використати кілька шарів туалетного паперу, який також розмочують. Поверх щільно розкладіть цибулинки, щоб денце було у воді. Ті, хто вже випробував цей спосіб вирощування зеленої цибулі, радять надути мішок повітрям і щільно зав’язати. Потім його переносять у темне місце на кілька днів, щоб цибулини пустили корінці. Після цього мішки виставляють на підвіконня чи освітлену полицю на балконі. В закритому мішку волога постійно циркулює й не випаровується, а цибуля швидко росте. Коли пір’я займе все вільне місце в мішку, розв’яжіть його й поливайте цибулинки, щоб папір чи тирса були постійно вологими.

Обробка зеленої цибулі

Перед посадкою цибулини дезінфікують. Також щоб знищити збудників грибкових хвороб, землю проливають слабким розчином бордоської рідини (10 г на 10 л води). Зазвичай через короткий термін визрівання зелена цибуля не встигає хворіти чи заразитись шкідниками.

Що простіше виростити якусь культуру, то більше способів її вирощування винаходять. Рекомендую спробувати виростити зелену цибулю різними способами навіть на невеликій площі, а натомість поповнити свій гаманець без особливого труда.