Отримати ранній урожай корисного овоча можна, посадивши насіння або дрібну ріпку під зиму. Грядки готують за 2–3 тижні до початку заходу. Необхідно скопати ділянку на багнет лопати, ретельно вибрати коріння багаторічних бур’янів, внести органічні добрива (гній, перегній, компост). Не придатні важкі, кислі, з високою вологістю ґрунти, затінені будівлями або деревами місця. При посадці цибулі під зиму кращими попередниками вважаються огірок, томат, рання картопля, зернові та зернобобові культури. Не варто садити цибулю і баштанні рослини, петрушку, часнику — насадження можуть вражатися загальними шкідниками та хворобами.

Як правильно підібрати посадковий матеріал, визначити оптимальний термін заходів, застосувати відповідні засоби захисту рослин, консультують досвідчені агрономи інтернет-магазину «Аптека Садівника».

Коли краще садити цибулю на зиму

Час посадки залежить від погодних умов, вибраного сорту, призначення врожаю. Цибулю на ріпку садять за місяць до настання стабільних холодів із морозами, щоб рослини встигли сформувати кореневу систему. Терміни посадки цибулі під зиму розрізняються для центральних, північних, південних регіонів України. Оптимальна температура повітря для посадки не має опускатися нижче + 5°C. Бажано, щоби рослини до настання морозів сформували 3–4 пера з товщиною шийки приблизно 5 мм. Слабші саджанці можуть загинути взимку, сильно розвинені пагони навесні пускають стрілку. При використанні укривного матеріалу або мульчі необхідно враховувати, що занадто раннє укриття пошкоджує коріння рослин.

Сорти цибулі під зиму

Селекціонерами виведені спеціальні сорти цибулі для посадки під зиму. Рослини формують урожай при довжині світлового дня 10–14 годин. Розрізняють скоростиглі, середньостиглі, пізнього строку дозрівання сорти та гібриди озимої цибулі. Вдало цибуля, що перезимувала дає товарний урожай на рівні рослин весняної посадки. Продукцію споживають у вигляді вітамінної зелені, повноцінних цибулин у літньо-осінній період. Для посадки вибирають дрібний посів діаметром менше ніж 1 см, який при зберіганні взимку може усохнути. Більший посадковий матеріал викидає стрілку з насінням навесні, не утворюючи товарної цибулини.

Найбільш поширені сорти цибулі на зиму:

- Раннього терміну дозрівання Ред Барон, Сеншуй, Стригуновський, Штутгартер Різен, Еллан.

- Середнім періодом зрілості відрізняються сорти Шекспір, гібрид Центуріон, Стурон, Радар, Даниловський, Арзамаський.

Для посадки варто підбирати неушкоджені шкідниками та хворобами цибулини без видимих ​​механічних травм. Насіння цибулі (чорнушки) перед посівом бажано замочити в підсоленій воді. Залишають тільки великовагові (опустилися на дно) цибулини.

Як правильно садити цибулю на зиму

Основна мета посадки цибулі восени під зиму — отримання раннього врожаю зелені, пучкової продукції, товарних цибулин. Культура вимагає значно меншого догляду. Не потрібні поливи — у ґрунті достатньо вологи від танення снігу. Урожай, що рано дозріває менше пошкоджується комахами та хвороботворними інфекціями. Після збирання культури на місце, що звільнилося можна висадити інші скоростиглі овочі.

Для посіву цибулі на зиму використовують цибулини спеціально виведених холодостійких сортів. Можна сіяти чорнушки для отримання посівного або раннього пера. Вирощування цибулі Шалот у дворічній культурі допомагає значно укрупнити розмір цибулин. Виняток становить порей, насіння якого сіють тільки навесні.

Рослини при вирощуванні вимогливі до чистоти ґрунту від однорічних і багаторічних бур’янів. Підготовка ділянки включає обробку гербіцидами суцільної дії після збирання попередньої культури. Застосовують препарати «Галант», «Антибур’ян», «Гліфовіт Екстра». З’явилися сходи цибулі можна обприскати засобом «Антипирій», який контролює лише злакові бур'яни.

Схема посадки цибулі на зиму

Визначаючи, на якій відстані садити цибулю під зиму, варто оцінити величину і якість посадкового матеріалу. Дрібну “овсюжку” бажано висаджувати гущі (4–5 см), оскільки частина цибулинок може вимерзнути та загинути взимку. Слабкі паростки краще вжити на зелень. Культуру зазвичай висаджують рядковим способом із міжряддям 30–45 см.

Посів насіння проводиться в борозни на відстані 2–2,5 см один від одного. Розмір міжрядь витримують такої ж, як при посадці посіву. При посушливій погоді ґрунт рекомендується полити.

Глибина посадки цибулі на зиму

Розраховуючи, на яку глибину садити цибулю під зиму, необхідно враховувати погодні умови, характеристику ґрунту, водний баланс, розмір цибулин. Формують борозни завглибшки 3–8 см. Цибулинки висаджують денцем вниз, заглиблений посів наполовину в землю. Канавки присипають деревним попелом, шаром ґрунту, мульчують органічними відходами, перегноєм, соломою. Сильно дрібну «тиканку» можна густо посіяти в борозенки. Коли з’являться зелені паростки, посіви підгортають на висоту 5–7 см.

Глибина посадки цибулі під зиму насінням не має перевищувати 2–2,5 см, інакше сходи затримуються, ґрунт бажано ущільнити. Перші паростки очікуються через 20–25 днів.

Температура при посадці цибулі

Щоб дізнатися, при якій температурі садити цибулю під зиму, необхідно уважно стежити за прогнозами синоптиків. За місяць до можливого похолодання та заморозків на ґрунті варто посадити озиму посівну цибулю і посіяти насіння чорнушки. Не рекомендується виконувати процедуру при температурі повітря вище 8–10 градусів за Цельсієм. Оптимальний час для посадки настає, коли кілька днів тримається середньодобова температура на рівні 5–6 градусів тепла. У безсніжну зиму посадки витримують морози до 15°C нижче нуля. Коли сніг накриває ділянку, не страшне похолодання до мінус 20°C.

Посадка цибулі

Культура віддає перевагу пухкому живильному ґрунту з нейтральною кислотністю. На кислому ґрунті цибулини починають масово вражатися гниллю, не встигнувши навіть визріти. Таким чином діє підвищена вологість на болотистих ділянках. Посадку цибулі на зиму виконують у добре дренованому та удобреному ґрунті супіщаної або суглинистої консистенції. Найкраще місце — схил, захищений від вітру, південно-західного або південного напрямку.

Догляд за цибулею після посадки

Після підзимового посіву цибулі потрібно замульчувати посадку або накрити ділянку шматком білого агроволокна. Якщо взимку випадає багато снігу, утеплення лушпиння посадки не потрібно. У суху осінь посіви бажано рясно полити через 10–15 днів після заходу.

Основний догляд за культурою потрібно навесні з настанням стійкого тепла. У фазі появи 2–3 листків проводяться профілактичні обприскування культури від трипсів і цибулевої мухи розчином препарату «Фас». Одночасно засобами «Гарт» або «Цілитель» проводять профілактику хвороб альтернаріозу й пероноспорозу.

При появі 4–5 листків проводять обробку посадки фунгіцидами «Гарт», «Цілитель», запобігаючи грибковим ураженням рослини.

Коли сформуються 9–10 листочків, пора обробити культуру інсектицидом «АТО Жук» від ряду шкідників (цибулевої мухи, дзюрчалки, молі, трипсів). У робочий розчин можна додати фунгіцид «Захисник». Мікродобриво «Авангард NPK + M/E Овочеві» за допомогою позакореневого обприскування наповнює клітини рослини необхідним комплексом мікроелементів.

Від пероноспорозу обробляють засобом «Гарт», коли маса цибулин досягне 90 % від норми. При закладці в сховище цибулини треба обприскати препаратом «Фундазим».