Садіння цибулі – справа нехитра, але не всім вдається зібрати й зберегти високий урожай. У кожної культури є секрети вирощування, і треба точно знати, коли садити цибулю та як підготувати цибулю до посадки. Також дуже важливий вибір ділянки, інакше посадка цибулі не принесе очікуваних результатів. Нижче в статті спробуємо розібратись, які фактори є запорукою якісного урожаю цибулі, щоб зберегти овоч до весни в коморі.

Підготовка цибулі до посадки

Найперше, що треба знати господарю – цибуля не витримує застою вологи в землі, тому ділянка біля річки чи в низинці або просто глинистий ґрунт не підходить для вирощування цього овочу. Найкращі попередники для цибулі – помідори, капуста, огірки, кабачки, буряк, кукурудза. Якщо посадити цибулю на ділянці, де вже росли часник чи цибуля, то результати будуть гіршими, адже у спадок перейдуть інфекції та шкідники. Після моркви також небажано садити.

Грядки під цибулю перекопують і підживлюють восени, щоб навесні земля була пухка. Садять, коли ґрунт прогріється до 12 °С. Середньодобова температура має перевищувати 10 °С.

Щоб із часом дорослі цибулинки не викидали стрілок із цвітом, цибулю прогрівають біля батареї тиждень-другий за температури 25–30 °С.

Також безпосередньо перед посадкою прогріті цибулини дезінфікують, щоб зменшити ймовірність появи грибків і шкідників. Найпростіший спосіб провести передпосадкову обробку цибулин – потримати у неміцному розчині марганцівки від півгодини до двох годин, потім промити теплою водою.

Більше про способи обробки цибулі перед посадкою читайте у статті.

Посадка цибулі навесні

Цибуля-сівок (сіянка) – посадковий матеріал, з якого найлегше виростити ріпчасту цибулю. Орієнтовний час посадки цибулі – коли цвіте черемха (це також час посадки картоплі).

Якщо садити раніше, то холодна земля простимулює у цибулі (діаметром більше 1,5 см) викидання квіткових стрілок. Для отримання головки (дорослої цибулини) садять цибулинки діаметром до 2,5 см, а більші йдуть на перо (зелень).

Для посадки цибулі готують рядки глибиною за розміром цибулини. Потім проводять борозни на відстані 20 см, які перед посадкою поливають, особливо, якщо земля суха. Також можна внести попіл (сірникова коробка на 1 кв. м), а якщо земля важка – то й пісок.

Садіть цибулинки так, щоб верхівка була на рівні з ґрунтом, не глибше і не мілкіше. В цьому відмінність цибулі-сіянки – глибина його посадки дорівнює одній цибулинці! Якщо посадите цибулю вище, вона зійде раніше, але не утворить великої цибулини. Якщо глибше, зелень дуже витягуватиметься, а сама цибулина може підгнити.

Оптимальна відстань між цибулинками у рядку – 8–10 см. При посадці впритул одну до одної треба буде проріджувати грядку, вириваючи частину дрібніших цибулин після наростання листя.

До появи першого листя цибулю трохи засипають і мульчують тирсою. Коли зелень проклюнеться і піде в ріст, можна підживити овоч розчином коров’яку (0,5 л коров’яку на 10 л води), щоб добре наростала зелена маса.

Посадка цибулі на зиму

Посадка цибулі восени має велику перевагу: озимий овоч дасть сходи на місяць раніше. Так можна отримати перші вітаміни й навіть непоганий прибуток, якщо ви вирощуєте цибулю на продаж.

Коли краще садити цибулю на зиму? Зазвичай в листопаді, коли вдень тримається плюсова температура, а вночі зберігається до мінус 5 °С протягом кількох діб. Гарно себе зарекомендувала цибуля «голландка», вона добре переживає холоди. Якщо садити сіянку у більш теплу погоду, вона почне рости й навесні пустить квіткові стрілки, а в холоднішу не зможе наростити корінці.

Садять у добре підживлену перегноєм пухку землю з борозенками 4–5 см завглибшки. Цибулинки закладають сухими, не дезінфікуючи їх в марганцівці або інших розчинах. Також рекомендую не поливати землю після посадки, щоб цибулини не загнили.

Після посадки дочекайтеся морозів і тоді накрийте грядки мульчею або агроволокном. Навесні, щойно зійде сніг, покриття знімають, щоб цибуля добре зійшла та не випріла.

Підживлюють цибулю навесні, з появою листя. Замість розчину коров’яку можна використовувати також розчин курячого посліду, який розводять у пропорції 1 кг на 12 л води та настоюють тиждень.

Посадка цибулі на спадаючий Місяць дає хороший урожай. Вибирайте правильний посадковий матеріал, дотримуйтеся сівозміни, розраховуйте час посадки – і тоді ви неодмінно зберете повні мішки відбірної ріпчастої цибулі зі своїх грядок!