Особливості зберігання цибулі та часнику

Як зберігати часник | Зберігання цибулі | Аптека Садівника
Провідний експерт

Виростити урожай – це лише половина справи, не менш важливо зберегти його до весни. Тривалість зберігання часнику і цибулі залежить від кількох умов: температури, вологості та вентиляції.
Нижче в статті я розповім, які прийоми допоможуть зберегти до весни часник, зберігання якого є складнішим, ніж цибулі. Також ви дізнаєтеся про правильне збирання і зберігання цибулі.

Як зберігати часник | Зберігання цибулі | Аптека Садівника

Як збирати цибулю і часник

Щоб часник і цибуля добре зберігалися взимку, їх необхідно вчасно зібрати, бо перетримані в землі цибулини псуються набагато раніше.

Наприклад, про готовність до збирання озимого часнику (який утворює стрілки) свідчить жовте верхнє листя і підсохле нижнє, а також розтріскування квіткового чохлика. Ознака готовності до збирання ярого часнику, який не викидає стрілок – вилягання листя. Ці ознаки важливо не пропускати, бо перетриманий хоча б 2 дні в землі часник перезріває. У цьому разі головки розпадаються на зубці і не будуть добре зберігатись, а також стануть непридатними до посадки.

Цибуля вважається дозрілою, якщо її листя вилягає й засихає, а зовнішні лусочки стають жовто-коричневими та сухими. В дощову погоду цибуля може продовжувати рости із зеленим листям, тому її треба підготувати до викопування. Для цього лопатою підрізають корінці, щоб цибулина не могла отримати вологу та поживні речовини з ґрунту.

Цибулю після викопування акуратно очищують руками від землі. Після цього її розкладають на землі або в сушарці для просушування. Через 10–12 днів цибулини просихають, у них переходять поживні речовини з листя. Шийку на цибулині краще залишити до 5 см, так вона краще зберігається, а от корінці треба зрізати при денці.

Викопаний часник із листям розкладіть на городі на сонці або на стелажах під навісом, якщо погода дощова. Під сонячним промінням потримайте часник 5–7 днів, щоб знищити грибки, бактерії, кліщі. Потім протягом декількох днів часник сушать у добре провітрюваному приміщенні.

У просушеного часнику обрізують листя, при цьому в ярого залишають 4–5 см сухого стебла, а в озимого – 1–2 см. Також вщент обрізують корінці. У головок, які плануються на посадку для отримання насіння, корінці треба залишити до 0,5 см.

Потім часник і цибулю перевіряють на сухість, занурюючи долоню всередину купи чи ящика, де вони зберігаються. Якщо рука проходить вільно, урожай просох. Якщо застрягає, зачіпається лушпинням – цибулини ще вологі, їх треба досушити.

Як зберегти часник на зиму

Я розповім, як правильно зберігати часник, щоб він максимально довго не псувався і не проростав. Часник зберігається за температури 2–3 °С в добре провітрюваному приміщенні з відносною вологістю 70–75%. Якщо озимий часник зберігати в теплі, він швидко проросте, втім короткочасно його можна тримати за 10 °С. За мінімальних температур озимий часник зазвичай долежує до весни. За більш теплих він зберігається до середини зими.


Ярий часник для вирощування на насіння, який зазвичай зберігається довше за озимий, можна тримати в теплі (18–20 °С). Урожай із такого насіння виросте з більшими головками і зубцями, але він повільніше ростиме і здебільшого до осені, особливо якщо літо було холодне, не встигне визріти. Якщо ж зберігати насіннєвий часник за низьких температур, наступний врожай буде вчасним, але дрібнішим.

Як зберегти часник в домашніх умовах? Його можна зберігати в коморі, сухому підвалі, на горищі, балконі. Також часник можна насипати в мішки-сітки, розкласти в ящики і коробки з отворами для вентиляції, підвісити до гачків, заплівши необрізане листя в коси.

Народні способи зберігання часнику – пересипати шарами солі, попелу. Також можна розкласти в скляні банки із щільно закритими кришками.

Як зберігати цибулю

Порівняно з часником лежкість цибулі вища. Найкраще цибуля ріпка зберігається за температури 1–2 °С, а сіянка – 2–3 °С. За такої температури цибулини перебувають у стані спокою. Також це умови, несприятливі для розвитку хвороб. Оптимальна вологість для зберігання цибулі – 65–80%: за більшої вологості розвиваються хвороби, за нижчої цибулини всихають. Важливо також, щоб у приміщенні була хороша вентиляція.


Втім, якщо ви не впевнені, що цибуля достатньо просохла, восени кілька тижнів потримайте її за температури 18–20 °С. Це дасть змогу їй остаточно просушитись. Закладати на зберігання цибулю можна так само, як часник: у сітчастих мішках, косах, ящиках і коробках шаром до 30 см, просто насипом на стелажах.

Взимку краще завжди мати під рукою цибулю або часник: це чудова приправа до страв, а також гарний помічник при застуді. Зберегти врожай часнику й цибулі до весни цілком можливо, якщо дотримуватись правильних умов і рекомендацій щодо зберігання.

Також вам може бути цікаво:
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Все про хвороби розсади перцю і дорослих рослин

Вирощування перцю потребує певних знань для отримання щедрого урожаю й дуже важливо знати основні хвороби розсади перцю, щоб бути озброєними при їхній появі. Хвороби перцю, на жаль, не рідкість на наших городах, але вони зовсім не є вироком.

Найчастіше грядки уражують грибкові хвороби перців, розвитку яких цілком можна запобігти профілактикою. Сприятливі умови розвитку грибків: висока вологість, низька температура вночі, брак калію, погана вентиляція через загущеність посадок. Нижче спробуємо розібратись у симптомах і лікуванні хвороб.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Висадка перцю: як підготуватися городнику
Правильна висадка перцю у відкритий ґрунт передбачає дотримання певних правил. Теплолюбний перець має свої вподобання до ґрунту, освітлення, температури, поливу… Висадка розсади перцю у відкритий ґрунт без їх дотримання означатиме більш пізній розвиток й іноді втрати урожаю.
Посадка перцю на розсаду має бути прив’язана до термінів висаджування рослин на город чи теплицю. Тож давайте за порядком про те, як правильно посадити перець.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Шкідники перцю та як з ними боротися

Шкідники солодкого перцю часто полюбляють цю південну культуру. Попелиця на перці, павутинний кліщ, білокрилка, колорадський жук, гусені – лише невеликий перелік шкідників, яких можна побачити на цій культурі. Шкідники на перці завдають великі збитки урожаю, призводячи до засихання та загибелі рослин.

Нижче в статті спробуємо розібратись, з якими шкідниками доведеться стикнутись на грядках із перцем та які найбільш ефективні народні та професійні засоби боротьби з ними.

Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Вирощування розсади перцю вдома: правила посіву та догляду
Навесні прокидається не лише природа, а й азарт господарів до вирощування розсади! Багатьом хочеться посіяти насіння перців у домашніх умовах, щоб потім зібрати рекордний врожай солодких соковитих плодів на городі. Коли мене запитують, як сіяти розсаду перцю удома, я відповідаю – майже так само, як і томатів, не набагато складніше! Перець – помідорний родич, лише більш чутливий до інфекцій у ґрунті. Тому треба запастися знаннями про хвороби перцю, вчасно попереджати і лікувати свої рослини, аби за декілька місяців тішитись урожаєм і більше не боятися труднощів вирощування цієї культури.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Підготовка насіння перцю до висіву
Купувати гарний болгарський перець на базарі дорого, а ось виростити свій – саме задоволення. Тож зібравши гідний урожай перцю на своєму городі, як втриматися від спокуси вибрати з найгарніших перчин насіння для посіву наступного року? Тут є свої тонкощі, адже домашнє насіння вразливіше до хвороб і шкідників, ніж куповане.
Давайте разом розберемося, які є секрети у передпосівній підготовці перцю.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Перець болгарський: вирощування та догляд
Чому одне з найбільш поширених запитань до мене – як виростити болгарський перець у домашніх умовах і як правильно доглядати за ним на городі? Справа в тому, що той перець, який ми любимо їсти в салатах та консервувати в банки – великий, червоний, м’ясистий, солодкий і соковитий – на базарі коштує недешево. От і намагаються господарі переплюнути фермерів та отримати якісний врожай солодкого перцю в масштабі дрібних плантацій.
Тож розповідаю – виростити перець цілком посильна праця!
Нагадаю, як виростити розсаду солодкого перцю, я писав раніше тут.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Пікірування перцю: як виконати процедуру правильно
Перець на розсаду висівають у січні — лютому. Рослина має тривалий період вегетації, теплого сезону в наших широтах не вистачає для вирощування культури від посіву насіння до збирання врожаю у відкритому ґрунті. У квартирі проблематично виділити місце для посіву кількох десятків рослин в окремі стаканчики ємністю 200–300 мл кожен. Тому насіння висівають у компактні скриньки або по кілька штук у торф’яні горщики.
Все про сорти перцю: переваги й особливості різних сортів перцю | Аптека Садівника
Система захисту перцю солодкого та баклажана
З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити культурні рослини від шкідників, хвороб і бур'янів.