Цибуля, як і більшість городніх культур, потребує захисту від шкідників та хвороб. На щастя, ця культура не надто вибаглива, тому впоратися із можливими проблемами за умови вчасного піклування нескладно.

Нижче в статті я розповім, чому жовтіє листя цибулі та як позбутися шкідників цибулі, щоб отримати здоровий урожай.

Шкідники цибулі

Найчастіші непрохані гості в грядках цибулі – цибулева муха, трипси, цибулева міль, кліщі та листоїди. Разом із комахами, які живляться багатьма культурами, є специфічні шкідники цибулі, притаманні лише їй, їх близько десятка видів. Про них і піде мова далі.

Цибулева муха майже сестра звичайної мухи, яка часто залітає у вікна влітку. Коли сади цвітуть, настає час масового льоту цибулевої сірої мухи, яка вже до кінця травня відкладає яйця у ґрунт біля цибулини. Через тиждень личинки шкідника починають ласувати ніжною частиною цибулини. Приблизно через півтора місяці відроджується друге покоління шкідників. Найбільше цибулева муха пошкоджує пізню цибулю й перші ознаки її появи – пожовтіння та в’янення листя. Позбутися цього шкідника можна дотриманням сівозміни та висаджуванням цибулі поряд із морквою. Для профілактики посадки також обпилюють попелом або настоєм тютюну (200 г на 10 л води).

Тютюновий трипс – дрібні шкідники завбільшки до 1 мм, які зимують у ґрунті або в рослинних рештках. Навесні вони живляться соком огірків, гарбузів та цибулі. Якщо ви виявили, що у цибулі пожовтіли кінчики листя, а самих шкідників не видно – ймовірно, на грядці завелися трипси. Трипси висмоктують соки з листя, викликаючи його висихання. Боротись зі шкідниками можна поливами й просапуванням, а також обприскуванням настоєм тютюну або часнику (200 г стрілок і листя на 10 л води).

Цибулева міль – сірий метелик із розмахом крил трохи більше 1 см; личинки – зелені гусениці завдовжки 1 см. Цей шкідник живиться листям цибулі й пошкоджує цвіт і насіння. За сезон може бути 2–3 покоління.

Цибулева дзюрчалка – зелена муха завбільшки до 1 см, яка відкладає яйця у землю біля цибулин. Про зараження рослини свідчать жовті кінчики листя, яке незабаром зів’яне, та неприємний запах від цибулин. Друге покоління дзюрчалок відроджується в кінці літа.

Цибулева тріщалка – червоний жук-листоїд, який поїдає листя цибулі; активний у кінці червня. Жовтувато-білі личинки також живляться листям. Жуків можна визбирувати вручну, змивати напором води та обприскувати настоями гірких трав (500 г полину залити 2 л води, настоювати добу; наступного дня прокип’ятити 20 хв, розвести з водою навпіл).

Цибулевий прихованохоботник – чорно-сірий довгоносик, який активізується з першими сходами цибулі й живиться м’якоттю листя. Його сліди перебування – білі плями і смужки на листі. Личинки також живляться листям. У кінці червня з’являється друге покоління прихованохоботників, яке поїдає цибулини та квітки. Зменшити кількість шкідників допомагає регулярне просапування.

Цибулевий кореневий кліщ – крихітні жовтуваті шкідники завбільшки 1 мм, які уражують цибулини й корені. Люблять тепло й високу вологість. Самиці надзвичайно плодючі, відкладають в одну цибулину понад 500 яєць. Кліщ висмоктує сік із соковитих лусочок цибулі, через що за деякий час вона гине. Про перші ознаки зараження кліщем свідчить білуватий наліт на покрученому листі, засихання цибулин. Цибулевий кліщ виділяє сильні алергени: при потраплянні на шкіру викликає сильне свербіння, тому будьте обережні, перебираючи заражену цибулю. Позбутися кліща можна прогріванням цибулин (до 40 °С протягом тижня) перед зберіганням.

Хвороби цибулі та боротьба з ними

Хвороби цибулі ріпчастої зазвичай грибкові: пероноспороз, альтернаріоз, фузаріоз, гнилі денця.

Пероноспороз (несправжня борошниста роса) – найпоширеніша грибкова хвороба цибулі. Цей грибок дуже заразний (до 2 км у радіусі), повертається кілька разів за літо. У прохолодну погоду після дощу пероноспороз проявляється на листі через кілька днів. Його симптоми – коричневі плями на листі. Через деякий час листя жовтіє, цибулинки дрібнішають, а врожай може знизитись удвічі. Уражені цибулини погано зберігаються, швидко проростають.

Альтернаріоз – грибкова хвороба цибулі, впізнати яку можна за спершу водянистими, а згодом коричневими плямами на листі. Плями овальні з жовтою або червоною облямівкою. У місцях їхньої появи листки ламаються та засихають. Уражені альтернаріозом цибулини можуть загнивати до початку закладання на зберігання.

Фузаріоз – це грибок, через який листя під час росту в’яне, а цибулини гниють під час зберігання. Листя цибулі починає жовтіти з кінчиків, в’яне, засихає або гниє. Під час ураження фузаріозом на цибулині з’являються коричневі мокрі плями. Під час вегетації така цибулина може рости зі здорового боку, а з хворого в’янитиме. Згодом почне підгнивати денце (з утворенням рожевого нальоту) та корінці.

Гниль денця – хвороба, викликана грибком. Визначити її можна за  пожовтінням і засиханням листя цибулі, у той час як денце цибулини підгниває з утворенням білого нальоту. У молодих рослин цибулина стає водянистою, а листя гине. У зрілих прояв гнилі на денці може виявитись лише в період зберігання. Біла гниль уражує цибулю на ділянках із слабким поливом.

Іржа – грибок, який можна визначити за жовтими цятками на листі. Зелена частина цибулі з часом засихає й гине.

Запобігти розвитку деяких грибків можна своєчасним внесенням калійно-фосфорних добрив та дотриманням сівозміни. Для профілактики розсипайте також попіл у міжряддях – 1 склянку на 1 кв. м.

Чим обробити цибулю

Багато господарів бажають виростити великий урожай цибулі й запастися на цілий рік, проте не завжди цього можна досягти. Наприклад, у мокрій важкій землі цибулю атакують грибки. Крім цього, не можна обприскувати зелене перо цибулі, вже готове до збирання, ані мідним купоросом, ані іншими препаратами.

Рекомендую обов’язково обробляти посадки від хвороб і шкідників цибулі ріпчастої, застосовуючи комплекс препаратів від ТМ Аптека Садівника.

- За появи 2–3 листків – препаратами Фас 2 мл + Цілитель 25 г (або Гарт 25 г) на 5 л води на 1 сотку.

- За появи 5 листків – препаратом Цілитель 25 г або Гарт + Авангард NPK+M/Е Овочеві 30 мл на 3–5 л води на 1 сотку.

- За 8–9 листків – комбінацією АТО Жук 3 мл + Авангард Стимул 10 мл + Захисник 20–24 мл на 6–10 л води на 2 сотки. Також за потреби або при появі кліща Антикліщ Про 6–8 мл на 5–8 л води на 1 сотку.

- При 90% визрівання цибулин – препаратом Гарт 25 г на 5 л води на 1 сотку.

При вчасній обробці ви не побачите жовтого листя на овочі й хвороби цибулі залишаться для вас чимось далеким. А шкідники цибулі навіть не з’являться на вашій ділянці, особливо, якщо ви будете дотримуватися сівозміни.