Секрети вирощування томатів та догляду за ними

Вирощування помідорів в домашніх умовах | Аптека садівника
Провідний експерт

Українці вже звикли, що у вирощування помідорів від посадки у відкритий ґрунт до періоду збору соковитих плодів закладено чимало праці. Спершу ми милуємося першими листочками на розсаді, коли за вікном ще ні травинки, й уявляємо майбутні салати, соки, консервацію. Потім починається догляд і полив, підживлення та обприскування.
Ми добре знаємо, що культура ця вибаглива й просто так урожаєм не віддячує. Тож аби мати гарантію, що зусилля окупляться сторицею, варто дотримуватись агротехніки вирощування томатів. Тому розповім про основні етапи догляду рослин, які краще не пропускати, та дам поради, як уникнути поширених помилок.

Вирощування помідорів в домашніх умовах | Аптека садівника

Українці вже звикли, що у вирощування помідорів від посадки у відкритий ґрунт до періоду збору соковитих плодів закладено чимало праці. Спершу ми милуємося першими листочками на розсаді, коли за вікном ще ні травинки, й уявляємо майбутні салати, соки, консервацію. Потім починається догляд і полив, підживлення та обприскування.

Ми добре знаємо, що культура ця вибаглива й просто так урожаєм не віддячує. Тож аби мати гарантію, що зусилля окупляться сторицею, варто дотримуватись агротехніки вирощування томатів. Тому розповім про основні етапи догляду рослин, які краще не пропускати, та дам поради, як уникнути поширених помилок.

 

Висадка розсади в ґрунт

Як виростити розсаду помідорів ми писали раніше тут.

Через 45–60 днів після сходів сіянців рослини готові до пересадки на город чи в теплицю. Якщо сумніваєтеся, чи рослина досить доросла для пересадки, порахуйте листки. Якщо є сформовані 7–8 справжніх листочків – час для пересадження настав. Зволікання матиме негативні наслідки – розсада зацвіте у горщику, а пересаджені з квітками на город рослини погано укорінюватимуться, тож очікувати повноцінного врожаю не варто.

Ділянку для посадки томатів раджу обирати сонячну, щоб вона добре продувалася вітром. Низькорослі сорти садять у шаховому порядку або рядками. Лунки копають глибиною 30 см, залишаючи відстань між кущами 40–50 см. Високорослі сорти садять здебільшого у шаховому порядку, щоб забезпечити рівномірне освітлення. Відстань між кущами збільшують до 60–70 см.

В ямки під корінь можна додавати по столовій ложці попелу, аміачної селітри чи перегною, ретельно змішуючи їх із ґрунтом. Потім поливають по 1–2 літри води під кожен кущ. Наступного дня ґрунт у лунках просапують, щоб не утворювалась кірка та тріщини, через які корінці швидко втрачатимуть вологу.

 

Підживлення томатів

Через тиждень після висадки розсади її можна підживити слабким розчином мінеральних або органічних добрив. Наступні рази це роблять з інтервалом 7–10 днів – у момент формування зав’язі та перед самим цвітінням.

Про підживлення томатів народними способами – попелом, йодом та дріжджами – читайте тут.

Серед стимуляторів росту я обираю Гулівер Стимул, як доступне і просте у використанні джерело біологічно активних речовин, мінералів та корисних кислот для рослин.

Слід зауважити, що використання цього препарату регламентоване виробником і вказане в інструкції препарату. Зазвичай 2–3 підживлень за сезон достатньо.

Органічні засоби можна застосовувати багато разів за сезон, чергуючи їх через тиждень-два.

 

Догляд: полив, просапування, мульчування

Помідори люблять вологу, але водночас вразливі до хвороб, які розвиваються у вологому середовищі. Тому оптимальний режим поливу – крапельний, який можна забезпечити за допомогою спеціальної системи безперервної подачі води.

Детальніше про крапельний полив томатів та інших культур читайте тут.

Поливати молоді рослини в городі починають раз на тиждень по літру води під кущ аж до цвітіння. Коли стебло і зав’язь почнуть активно рости, варто поливати удвічі більше з інтервалом 5 днів. Основне правило зволоження – уникати потрапляння води на стебло та листя, а найкраще поливати в канавки навколо куща.

Після кожного поливу та дощу необхідно просапати ґрунт. Оптимально буде притрусити ґрунт біля кущів та у міжряддях скошеною травою без насіння. Мульча зберігає поверхню ґрунту від висихання та захищає нижнє листя томатів від потрапляння землі, в якій можуть бути спори фітофтори чи іншої інфекції.

Як мульчу використовують скошену траву без насіння, солому, сіно, торішнє листя, газети. Більше інформації про мульчування різних культур тут.

Один-два рази за сезон, а саме перед та під час цвітіння, кущі томатів слід підгорнути. Для цього навколо стебла просапують ґрунт й нагортають його біля кореня на 10–20 см. Це сприятиме відростанню нових корінців, а отже рослина матиме змогу споживати більше поживних речовин із ґрунту. Непідгорнуті кущі дадуть на 25% гірший врожай.

 

Підв’язування та пасинкування

Для того щоб стебла томатів не лягали під власною вагою, їх підв’язують до кілків, які вбивають із північного боку за 10–15 см від рослини. Висота опори має бути щонайменше 1 м, а для високорослих сортів – 2 м. Прив’язують стебла м’якими мотузками чи клаптиками тканини, які не травмуватимуть шкірку. Рослину при цьому не фіксують, а залишають їй невелику рухливість, щоб від вітру вона не зламалась.

Пасинкують томати для того, щоб видалити другорядні пагони із цвітом – пасинки. Вони утворюються майже відразу після формування основної зав’язі в основі великих листків. Якщо залишити пасинки на стеблі, помідори не наберуть масу ні на основних суцвіттях, ні на другорядних. Тому щойно зайві пагони виростуть до 3–5 см, їх треба відщипнути або зрізати ножицями.

Нижні пасинки на великих листках залишають, якщо хочуть сформувати кущ із двома-трьома стеблами. У теплицях здебільшого формують одностеблові високорослі кущі, тому видаляють усі пасинки разом із нижнім листям.

 

Захист від хвороб

Від найпоширеніших хвороб томатів використовують спеціально розроблені комплексні препарати або вдаються ледь не до щоденних обробок настоями та розчинами органічних речовин. Наприклад, сироваткою з йодом, попелом, трав’яними настоями.

Детальніше про хвороби томатів та професійний їх контроль читайте тут.

Проте, якщо з року в рік висаджувати помідори на тому самому місці, хвороби більше будуть уражувати рослини і плоди, адже спори грибків зберігають живучість у ґрунті кілька років. Тому я дуже раджу оздоровлювати ґрунт сівозміною.

Томати найкраще ростимуть на наступний рік після гороху, капусти та люцерни. А знищити збудників багатьох хвороб томатів допоможуть такі попередники, як біла гірчиця та редька (вони ж можуть використовуватися як сидерати).

Які існують сидерати, навіщо вони потрібні та коли краще їх висівати – читайте у нашій статті.

 

Захист від шкідників

Існує дуже багато шкідників помідорів, які намагатимуться поласувати плодами вашої праці раніше за вас!

Першими з них є ґрунтові личинки хрущів та дротяники, які чатують на молоденькі корінці розсади навесні.

Згодом на листя та цвіт посягають колорадські жуки, попелиці, гусениці совок. Плоди стають їжею для другого покоління гусениць підгризаючих совок, і все повторюється знову…

В теплицях великої шкоди вашим рослинам завдасть білокрилка.

Але я хочу вас заспокоїти – людство вже давно винайшло ефективні засоби для профілактики та знищення кожного зі шкідників, детальніше про захист від шкідників томатів читайте тут.

 

Збір та зберігання помідорів

Час збирання плодів залежить від того, для чого вам потрібні помідори. Наприклад, найкраще перевозити помідори, які зібрані бурими, наполовину забарвленими. Це не стосується «чорних» та фіолетових сортів. Такий збір урожаю виправданий за умови затяжних дощів та холодів.

Напівстиглі плоди розкладають у теплому приміщенні в один шар для дозрівання. Для пришвидшення дозрівання плодів навіть є спеціальний препарат – Сеньйор Помідор від Аптеки Садівника! 30 мл препарату розводять на 5 л води та обприскують 1 сотку кущів за наявності 10–15% зрілих і дозріваючих плодів (бурого і рожевого кольору) та 50% зелених сформованих плодів. Окрім прискорення дозрівання це також підвищить морозостійкість плодів під час зберігання. Споживати оброблений врожай можна через 14 днів.

Проте, якщо ваша мета – начавити з помідорів соку, найкраще підійдуть перестиглі плоди. До речі, я такі люблю найбільше! Такі помідори найкраще тримати на стеблах до останнього, якщо немає загрози фітофторозу та альтернаріозу.

Пізньостиглі сорти в більшості областей України достигають аж у вересні, а за сухої теплої осені їх можна зривати у жовтні. Проте нічні похолодання та дощі вносять корективи у плани городника, й урожай доводиться збирати достроково. В такому випадку раджу не зривати плоди поодинці, а зрізати китицями чи зберігати на зрізаних стеблах. Так помідори максимально довго не в’янутимуть і в них пройде процес дозрівання. Зберігати їх можна підвішеними на мотузці або розкладеними в один шар у добре провітрюваному приміщенні.

 

Отже, вчасний полив, підживлення та пасинкування томатів – ось складові 80% успіху у вирощуванні улюбленої нами культури. Якщо не лінуватися і з любов’ю піклуватися про свої грядки, тоді ані хвороби, ані кліматичні несподіванки не стануть перешкодою до рекордного врожаю!

 

Також вам може бути цікаво:
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Зберігання картоплі: як зберігати смачний урожай
Восени настає пора копати картоплю: от її дбайливо викопали, пораділи врожаю, що ж, тепер можна й розслабитися? А от і ні! Адже залишається не менш відповідальна частина роботи – зберігання картоплі в домашніх умовах. Від того, в яких умовах ви триматимете «другий хліб» взимку, залежить не лише термін зберігання картоплі, а й її смак.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Коли копати картоплю: поради господарю
Збирання картоплі в Україні зазвичай заведено проводити в останні вихідні серпня, коли вся рідня з’їжджається допомагати в села та на дачі. Залежно від сорту та погоди деякі господарі нерідко вирішують, коли копати картоплю: в кінці вересня чи у жовтні? І на врожай не нарікають. То коли викопувати картоплю, щоб бульби були максимально великі, дозрілі, але не почали гнити в землі? Давайте спробуємо розібратись нижче в статті, коли проводити прибирання картоплі.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Фітофтороз картоплі: найефективніші методи контролю
Фітофтороз картоплі відомий понад 100 років. Хвороба поширена по всій Україні і знайома кожному господарю, хто вирощує цю культуру. Захворювання викликає грибок фітофтора. Через те, що останніми роками він сильно видозмінився, першочергове завдання городника – вчасно виявити і знешкодити ворога.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Обираємо другий хліб – найсмачніші сорти картоплі
Найпоширеніша культура в Україні – картопля. Ми посідаємо четверте місце у світі за обсягами її врожаїв – 22 млн тонн на рік.
Цікаво, що 85% всього об’єму вирощують приватні господарства, а це доволі нелегка справа. Але вона того варта: особливо якщо правильно обрати кращі сорти картоплі.
Про ранні високоврожайні та найсмачніші сорти картоплі я розповім далі. Але й українські кращі сорти картоплі в Україні нічим не поступаються розробкам іноземних селекціонерів, а деколи і перевершують їх.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Ручний окучник для картоплі: як зробити своїми руками
Окучник – це пристрій, призначений спеціально для підгортання землі на великих площах, де із сапою не впоратися. Окучник своїми руками зроблений – найкращий варіант для сільського господаря, який не має мотоблока, але хоче зекономити час на обробку (та й посадку картоплі) на городі.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Дротяник на картоплі: 9 способів позбутися шкідника
Дротяник в картоплі залишає сліди, які неможливо не помітити – наскрізні ходи псують чималу частину врожаю. Найгірше, що такі пробуравлені бульби швидко гниють і мають поганий товарний вигляд. З іншого боку, визначити, що картопля піддасться атаці дротяника важко, адже цей ворог – підземний, але є певні ознаки, що ділянка заражена, про які трохи нижче.
Як позбавитися від дротяника на картоплі? Нижче у статті я розповім про кілька дієвих способів, а ви оберіть той, який вам підходить.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Шкідники картоплі: як боротися з ведмедкою, дротяником і міллю
Із картоплею у нас зазвичай асоціюється один шкідник – колорадський жук, а проте культура потерпає й від інших комах. Боротьба із ведмедкою на картоплі не менш важлива, ніж боротьба з дротяником. Крім цих ґрунтових шкідників рослину вражає також картопляна міль і попелиця. Як боротись зі шкідниками картоплі – нижче в статті.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Колорадський жук: як позбутися шкідників на городі
Колорадський жук – воістину страшний сон городника через те, що шкідник розмножується шаленими темпами і завдає колосальної шкоди урожаю, а знищити його повністю майже неможливо. Колорадський жук поїдає листя та цвіт усіх пасльонових: картоплі, помідорів, перцю, баклажанів. Що вища температура повітря, то активніший цей шкідник.

Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Посадка картоплі мотоблоком та під лопату
Коли садити картоплю під лопату та як правильно це робити – думаю, кожний досвідчений городник визначився з часом та способом посадки. Картопля і досі залишається королевою городу та основним «стратегічним» продуктом українців. Проте садити цю культуру звичайним способом доволі трудомістко, зважаючи на масштаби посадок. Тому нижче я поділюсь із вами секретами, як садити картоплю мотоблоком та плугом-підгортальником.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Підживлення картоплі: внесення карбаміду та нітроамофоски
Однією з умов потужного врожаю є достатнє підживлення картоплі, в тому числі й позакореневе. Тому багатьох господарів цікавлять норми внесення карбаміду та нітроамофоски.
Листове підживлення ефективне до цвітіння – до цього часу запас азоту і калію з фосфором у рослини вже наполовину використаний. Тому позакореневе підживлення сечовиною стимулює утворення зеленої маси. А після цвітіння всі поживні речовини йдуть на формування бульб – якраз в цей час рослини удобрюють нітроамофоскою. Давайте разом розберемося, як правильно проводити підживлення картоплі.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Вирощування картоплі: як отримати великий ранній урожай
Вирощування картоплі ‒ настільки звична для нас справа, що, здавалося б, ми знаємо про неї все. Але чому тоді ми не перестаємо цікавитися високоврожайними і ранніми сортами, прагнемо отримати кращий результат за меншого вкладання сил? Річ у тім, що технологія вирощування картоплі не стоїть на місці. Щороку з’являються якісь хитрощі та нові сорти, тому можна щорічно вирощувати багато смачної картопельки.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Відео: пророщування, обробка та посадка картоплі
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Стимулятор росту картоплі: дбаємо про улюблений овоч
Вирощуємо ми ранні сорти картоплі під агроволокном чи просто садимо сорокаденку на початку квітня, посадковий матеріал однаково необхідно обробити для покращення і пришвидшення росту. Тому часто городників цікавлять стимулятори росту для картоплі. Й звісно, мова йде не про густе бадилля, а про отримання якісних бульб. В цій статті я розкажу вам про період спокою бульб та способи прискорення їхнього пробудження до росту.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Обробка картоплі перед посадкою: професійні протруйники та народні способи
За роки роботи агрономом я багато разів давав поради з приводу догляду за садовими та городніми культурами. Одне з поширених запитань ‒ обробка картоплі перед посадкою. Адже немає нічого гіршого, аніж важка марна праця – коли ти вкладаєш у рослини стільки сил та любові, а отримуєш погризені шкідниками недоїдки. Або ще підступніше – коли взимку запаси, на які ти розраховував, починають гнити через грибок.
Звичайна парша картоплі: чому виникає, як запобігти
Гербіциди для картоплі: як вивести бур’яни без шкоди для овочів
Кожен господар щороку має проблему засилля бур’янів на городі.
Чисті грядки – це візитівка городника, тоді як забур’янені – головний біль та клопіт.
Тож гербіциди для картоплі – це те, що приходить на думку щовесни багатьом, але лякає невідомими наслідками.
Маючи багаторічний досвід вирощування різних овочів на власному городі, я розповім про принцип дії гербіцидів на бур’яни.