Помідори – незамінний овоч на нашому столі протягом усього року. Здається, немає господаря, який би не вирощував томати, щоб запастися консервацією на зиму. Знання про правильний полив помідорів допомагають зібрати якісний та щедрий урожай.

Полив помідорів є важливою частиною догляду, і від нього залежить, чи хворітимуть рослини та чи витримають натиск шкідників. Я розповім про тонкощі догляду за томатами в цій статті.

Полив помідорів до цвітіння та після

Томати – доволі посухостійкі рослини, тому вологість ґрунту має бути помірною. Ви, напевне, помічали, як добре ростуть помідори на полі навіть без поливу, і як швидко починають хворіти на городі після періоду затяжних дощів. Застій води біля кореня є причиною розвитку грибкових хвороб. Також негативно впливає на рослини полив помідорів холодною водою. Основне правило поливу – вода має бути нагрітою за день, а поливати найкраще в другій половині дня.

Після висадки розсади у відкритий ґрунт полийте її через тиждень. На одну рослину припадає приблизно 1 літр води. Також не допускайте, щоб земля пересихала. Отже перша порада: полив помідорів має бути помірним, приблизно по літру раз на тиждень.

Після цвітіння й початку формування плодів маса рослини суттєво зростає, як і потреба у воді. Поливайте частіше – раз на 5 днів по 2 л води під кущ. Так вологи вистачатиме і листкам, і плодам. Якщо помідори страждатимуть від спраги, кількість зав’язей зменшиться, а стебла затримаються у рості. Вже стиглі помідори потріскаються, зелені не виростуть потрібного розміру. За тривалої посухи підвищується ризик верхівкової гнилі. Тож друга порада: після цвітіння води треба вдвічі-втричі більше.

Третя порада: не поливайте помідори дощуванням (окрім підживлення по листках). Тобто ні з лійки, ні зі шлангу, ні дощувальною установкою автоматичного поливу. Полив помідорів по листках небезпечний тим, що їхні листочки опушені дрібними волосками, вода з них погано стікає, застоюється, підвищується вологість, що є чудовою умовою для активізації грибків. Також полив дощуванням знижує температуру повітря та землі у міжряддях, що сповільнить дозрівання врожаю.

Четверта порада: до підгортання помідорів просапуйте земляну кірку на другий день. Якщо ваш город цілком на піщаному ґрунті, підсапувати не потрібно. В усіх інших випадках земля після поливу помідорів засохне зверху і почне тріскатися. Це загрожує випаровуванням вологи з ґрунту, розривом тоненьких корінців, які розміщені близько до поверхні. Своєчасне просапування та мульчування збережуть від кірки та тріщин. Якщо ж весна і початок літа холодні, просапування необхідне, щоб земля після поливу швидше прогрілася.

П’ята порада: після підгортання помідорів поливайте рослини в канавки на відстані 30–40 см від стебла або посередині міжрядь, щоб напоїти бокові корінці. Також гарним варіантом буде облаштування крапельного поливу.

Вчасний і достатній полив помідорів забезпечити нескладно. Важливо піклуватись про свої рослини і вони неодмінно віддячать вам щедрими врожаями!