Чорна ніжка томатів знайома всім, хто вирощував розсаду. Це коренева гниль, яка раптово проявляється почорнінням кореневої шийки й виляганням стебел. Коли з’являється чорна ніжка, захист решти розсади стає нагальною проблемою господаря. Нижче у статті я розповім, як не втратити розсаду з необережності та чим обробити її для профілактики цієї інфекції.

Чорна ніжка розсади томатів: що це за хвороба

Якщо ви не знаєте, від чого зненацька випала розсада помідорів у парнику, придивіться уважніше до основи стебла. Якщо на кореневій шийці помітно потемніння та стоншення (чимось нагадує перегорілий сірник) – це чорна ніжка.

Ця хвороба викликана грибами, спори яких є в ґрунті. Інфекція атакує ослаблену рослину на кореневій шийці. Часто хвороба активізується на сіянцях, травмованих під час пікірування чи пересадки у відкритий ґрунт.

Основний фактор, що провокує появу чорної ніжки – недостатнє освітлення. Оскільки розсаду вирощують в кінці зими, коли світловий день ще не дуже тривалий, обов’язково досвічуйте свої рослини! Також сприятливими факторами для появи хвороби будуть загущені посадки, висока вологість та перехолодження ґрунту біля кореня (через полив холодною водою, холодні ночі).

Ризик появи чорної ніжки розсади помідорів зростає, якщо ви не збалансували кислотність ґрунту (помідори люблять слабкокислий ґрунт) і внесли багато азотних добрив.

Більше про вирощування розсади помідорів читайте у цій статті.

Як же побороти хворобу? Насамперед видаліть усі хворі рослини і найближчі до них здорові, бо інфекція передається від заражених коренів. Потім беріться до порятунку здорових рослин.

- Полийте розчином марганцівки та трохи спушіть землю навколо стебел (за можливості).

- Якщо розсада густо посіяна, зробіть отвори в землі цвяхом чи зубочисткою і засипте у них пісок, який вбере зайву вологу.

- Не поливайте доти, поки земля не підсохне, тоді й збудник відступить.

- Для профілактики й після виявлення чорної ніжки серед розсади поливайте відваром цибулиння (як на крашанки).

Чорна ніжка дорослих томатів

Чорна ніжка у дорослих томатів у відкритому ґрунті може виникнути в загущених посадках або при поливі зі шлангу водою із колодязя. Також її розвитку сприяє важкий глинистий ґрунт, підживлений перегноєм.

Ознаки хвороби – коренева шийка стає коричневою, листя жовтіє й опадає, рослина помітно ослаблюється та призупиняється в рості. І хоча дорослі рослини не вилягають, але хвороба зробить свою справу й помідор все одно загине.

При цьому є спосіб врятувати і такі кущі. Передусім потрібно прибрати землю від кореневої шийки: хай рослина кілька днів поросте у неглибокій ямці. У неї також можна засипати піску чи тирсу, які вберуть зайву вологу, після чого їх прибирають. Заражені рослини полийте слабким розчином марганцівки або спеціальним препаратом Енергодар (3 мл на 2 л води на 1 кв. м), який чудово контролює кореневі гнилі. До поливу томатів беруться через 7–10 днів.

Коли переконаєтеся, що загроза минула, знову нагорніть свіжу землю на місце ямки так, щоб стебло росло немовби у горбику, майже по нижні листки. Це підгортання сприятиме формуванню нових корінців вище хворої кореневої шийки. Звісно, повноцінного врожаю вже не буде, але рослинка цілком може добре рости і навість порадувати помідорками.

Чорна ніжка боїться хорошої вентиляції на ділянці, помірного поливу й дотримання правильного догляду. Тому я раджу дбати про свої томати, як про дітей: так і мороки буде менше, і не буде загрози втратити урожай через хвороби.