Здатність редису в найкоротший термін дати вагомий урожай соковитих вітамінних плодів активно використовується більшістю городників України. Головне знати, який саме сорт найкраще посадити на своїй ділянці. Овочі поділяються за періодом дозрівання:

- ультраранні можна прибрати через 16–20 днів після появи сходів;

- урожай ранніх культур готовий через 20–30 днів;

- середні сорти прибирають через 30–35 діб;

- дозрівання пізнього редису настає через півтора місяці після масового сходу.

Коренеплоди відрізняються різною формою, кольором шкірки та м’якоті, особливостями смаку. Деякі види краще ростуть у тепличних умовах, інші у відкритому ґрунті. З усіма нюансами вирощування скоростиглих овочів можна ознайомитися на сторінках сайту ТМ «Аптека Садівника».

Ранні сорти редису

Щоб швидше отримати врожай редису, рекомендується «розбудити» насіння, замочивши його перед посівом у розчині стимулятора «Авангард NPK+M/E Овочеві» на 3–4 години. Стійкі до цвітності сорти та гібриди придатні до вирощування з весни до осені.

«Ультраранній» сорт редису характеризується добрим формуванням плодів на 18–20 день після появи сходів. Біла хрумка м’якоть круглих коренеплодів із червоною оболонкою відрізняється слабогострим смаком. Врожайність до 2 кг із квадратного метра. Також вживають у їжу молоде ніжне листя, додаючи його в перші страви та салати.

Редис голландського сорту «Сора» можна прибирати через 18–22 діб після сходів. Рослини не вимогливі до інтенсивного освітлення, плодам не властиво утворення пустотілості при переростанні. Соковиті коренеплоди діаметром 4,5–5 см добре переносять транспортування.

Редис ранніх сортів «Три тижні» дозріває на 19–21 день. Рослини стійкі до передчасного цвітіння. Плоди вирівняні та добре транспортуються, м’якуш довго зберігає пружність і соковитість.

Класичний сорт «18 днів» придатний для вирощування по всій території нашої країни. Прибирання проводять вибірково, у міру досягнення коренеплодами діаметра 15–25 см.

«Французький сніданок» відрізняється солодкуватим, практично без гіркуватості, смаком. Вирощувати овочі краще навесні. Урожайність червоних циліндричних плодів становить приблизно 2,5 кг із квадратного метра площі.

До настання спеки можна отримати 3–4 врожаї ранніх сортів редису, якщо висівати нову порцію насіння кожні 15–20 днів. Мають постійний попит насіння: «Рудольф», «Ранній Червоний», «Спека», «Чемпіон», «Мила», «Ясочка», «Базис» та інші.

Середньоранні сорти редису

У середньоранніх видів редису термін дозрівання варіюється в межах 25–30 днів від появи масових сходів культури. Найбільш популярні в Україні сорти та гібриди:

- «Селеста» — гібрид, невибагливий до яскравості освітлення. Редис можна культивувати з весни до осені у відкритому ґрунті, цілий рік в умовах теплиці. Коренеплід практично не уражається грибками та вірусами.

- Редис «Джолі» можна вирощувати в теплиці (дозрівання настає на тиждень раніше) та у відкритому ґрунті. Рослини стійкі до розтріскування та порожнистості плодів, добре переносять коливання температури повітря. Коренеплоди практично одночасно готові до збирання.

- «Червоний із білим кінчиком» — один із найпоширеніших сортів редису. Плоди круглі, з біло-рожевою соковитою м’якоттю. Смак — з легкою гіркуватістю.

Також популярні середньоранні сорти: «Кімнатний Дует» (можна вирощувати на балконі), «Сакса», «Журавлина в цукрі», «Краков’янка», «Пролісок», «Гігант», «Сілезія» та інші.

Середні та пізні сорти

До кращих сортів редису середнього терміну дозрівання належать такі культури:

- Гібрид «Тарзан» відрізняється високою врожайністю коренеплодів круглої форми розміром до 7 см у діаметрі. Тонка яскраво-червона шкірка приховує соковиту білу м’якоть слабо гострого смаку.

- «Дуро Краснодарське» — середньостиглий круглий редис, діаметр корнеплоду досягає 9 см. Сорт виявляє стійкість до розтріскування плодів, передчасного стрілкування, утворення порожнеч у м’якоті та придатний для цілорічного вирощування.

- На 35–40 день достигає редис «Ілка». Перші сходи легко переносять нічні заморозки до -4°C. М’якуш середньої гостроти, не тріскається, рослини стійкі до розтріскування плодів.

Також відмінними характеристиками володіють сорти «Лада», «Корунд», «Червоний Гігант» та інші овочі середнього терміну дозрівання.

Пізні великі сорти редису:

- «Червоний Велетень» дозріває через 35–50 днів. Висаджені під осінь коренеплоди добре зберігаються в погребі до весни. Конусоподібний плід досягає довжини 12–15 см, діаметра 3–4 см, маси до 300 г.

- Шкірка «Зеніту» пофарбована в ніжно-малиновий колір. Довжина коренеплодів досягає 15–20 см. Смак м’якоті відрізняється гостротою. За прохолодної погоди або надто раннього посіву рослина викидає квіткові стебла.

- Казахський сорт «Дунганський» пристосований до суворих погодних умов: брак вологи, чергування спекотної та прохолодної погоди. Вага коренеплоду, збирання якого починається на 35–50 день, досягає 60 г. Врожайність культури становить понад 3,5 кг із квадратного метра.

Сорти пізнього дозрівання здатні зберігати свої смакові якості 4–6 місяців за належних умов зберігання.

Сорти редису для висадки у відкритий ґрунт

Городники вибирають невибагливі в догляді сорти редису для відкритого ґрунту. Підходять для всесезонного вирощування видів овочів, що не стрілкуються та добре переносять нестачу тепла, вологи, освітлення. Перерахованим вимогам відповідають сорти: «Французький Сніданок», «Сору», «Рубін», «Дабел», «Червоний Велетень». Швидкозрілі види овочів дають змогу отримати кілька врожаїв за весняно-літній сезон. Не варто зупинятися на одному старому перевіреному сорті. Вченими постійно виводяться нові найкращі сорти редису для відкритого ґрунту, які за смаковими характеристиками набагато перевершують попередні. «Глорія», «Ребел», «Кармен», «Селеста», «Білий Велетень» та інші без сумніву заслуговують на високі оцінки споживачів.

Стійкі до стрілкування сорти редису

Стійкість до квітучості дають змогу збирати кілька врожаїв овочів, навіть у спекотний період. Зростання квіткового стебла відбувається шляхом уже сформованого коренеплоду. У результаті плід стає жорстким, волокнистим, несмачним. Запобігти передчасному стрілкуванню допомагає притінення посадок із 7 годин вечора до 7 ранку непрозорим матеріалом, щоб штучно зменшити довжину світлового дня. Також рекомендується уникати густого посіву насіння. Оптимальна відстань між рослинами становить 4–7 см, орієнтуючись на максимальний діаметр плодів.

У гібридах та сортах редису видів: «Глорієт», «Престо», «Тарзан», «Дієго», «Ровер», «Дуро», «Аврора», «Парат», «Сакса», «Селеста», «Мрія Аліси»», «Спека», «Чемпіон» відсутність стрілкування закладено на генетичному рівні.

Сорти редису, що стійкі до хвороб

Найбільшу шкоду врожайності приносять поширені хвороби хрестоцвітних культур грибкового характеру. Несправжня борошниста роса, кореневі гнилі, збудник чорної ніжки можуть за досить короткий період занапастити рослини на будь-якій стадії вегетації. У редису найкращі сорти мають захисні характеристики: «Первісток», «Спека», «Альба», «Осінній Гігант» та інші. Підтримати рослини можна профілактичною обробкою посадок фунгіцидами «Гарт», «Фундазим», «Енергодар».

Сорти — гібриди

У гібридних сортах редису зібрані найкращі характеристики кількох сортів. Зазвичай гібриди не вимогливі до погодних умов — легко переносять короткочасну спеку чи похолодання. Плоди овочів вирівняні, однакового розміру. Урожай можна транспортувати без шкоди для якості. Рослини стійкі до цвітності, не піддаються основним поширеним хворобам. Найкращі представники: «Еспресо», «Каспар», «Еліза», «Вайт Брекфест», «Дієго», «Бодіам». Високо цінуються гібриди голландської селекції: «Тарзан», «Селеста», «Рондар» та інші.

Зібране з рослин насіння не годиться для посіву.

Сорти редису для теплиці

Багато видів культури можна вирощувати під плівкою або в теплиці, отримуючи врожай раніше, ніж у відкритому ґрунті. Коренеплоди відрізняються ніжним смаком, тонкою шкіркою. Найкращими сортами редису для теплиці вважаються «Тепличний», «Дитячий», «Ультраранній червоний», «Селеста», «Рудольф», «Тепличний Грибовський».

У плівкових спорудах можна вирощувати універсальні сорти редису для теплиці та відкритого ґрунту: «Французький Сніданок», «Дієго», «Селеста», «Льодяна Бурулька», «Сора» та інші. Рослини не вимагають додаткового освітлення, стійкі до формування квітконосів.

Найурожайніші сорти

Вибираючи сорти редису для посадки на городі, необхідно чітко дотримуватися рекомендованих термінів посіву, враховуючи кліматичні особливості свого регіону. Варто попередньо відкалібрувати посадковий матеріал, внести перегній на грядку, дотримуватися сівозміни культур, правильно підібрати рослини для сусідства. Серед культур різних термінів дозрівання найбільш перспективними та врожайними сортами редису вважаються:

- «Аврора» з циліндричними коренеплодами вагою до 20 г;

- Гібрид «Дуся», завдяки скоростиглості якого за весну можна зібрати 3–4 врожаї;

- «Альба», білі плоди якого мають слабо гострий смак;

- Пізньостиглий гібрид «Черріет» активно протистоїть багатьом захворюванням;

- «Зоря», врожайність якого становить приблизно 5 кг плодів із квадратного метра площі.

Щоб отримувати стабільно високі врожаї, необхідно правильно доглядати посадки: полоти бур’яни, розпушувати ґрунт, своєчасно забезпечувати рослини необхідною вологою, боротися зі шкідниками, запобігати грибковим ураженням.

Білі, жовті, фіолетові сорти

Відмінними смаковими якостями й гарним зовнішнім виглядом володіють плоди з різнобарвним забарвленням шкірки. А сорт зеленого редису «Кавуновий» відрізняється ще й рожевою м’якоттю, інтенсивність фарбування якої зменшується до країв. Селекціонерами виведені сорти фіолетового редису: «Синій Іній», «Швидкостигла Черешня», «Малага», «Віола». Жовтоплідні «Злата» та «Геліос» характеризуються однаковим забарвленням шкірки та м’якоті. Сорт «Чорний» виведено іспанськими вченими. Редис чорний відрізняється гострим смаком. Овочі часто додають до салатів і до м’ясних страв. Зменшити гостроту допомагає вимочування в сольовому розчині. Найбільш відомі сорти білого редису: «Моховський», «Осінній Гігант», «Крижана бурулька», «Альба», «Світлячок». Плоди зберігають свої якості впродовж 2–3 місяців.