Від сходів до збирання холодостійких овочів потрібно всього 18–45 днів. Культура світлого дня в літній період швидко формує квіткову стрілку, не утворюючи соковитого коренеплоду. Правильно організовуючи вирощування редису, городник отримує вітамінний продукт упродовж усього сезону — з весни до осені. Експерти-агрономи компанії «Аптека садівника» охоче підкажуть оптимальні терміни посадки рослини в різних регіонах України, поділяться секретами догляду, методами боротьби зі шкідниками та поширеними захворюваннями.

Терміни посадки редису

Насіння редису може проростати на глибині заробки насіння при температурі від 4–6°C. Сходи не бояться короткочасних нічних заморозків. Але не рекомендується посадка редису навесні, якщо ґрунт недостатньо прогрівся для висадки насіння. Щоб забезпечити безперебійний конвеєр скоростиглих овочів, культуру висівають з інтервалом 10–15 днів.

Оптимальні терміни посіву редису у відкритий ґрунт змінюються залежно від належності місцевості до південної, середньої смуги або північної кліматичної зони країни. Раніше прогрівається земля на півдні. Висіяти культуру можна, коли ґрунт прогріється на 1,5–4 см углиб та буде температура 4-6°C.

При неправильному розрахунку часу посадки редису у відкритий ґрунт, городник ризикує залишитися без урожаю. Посів у непрогрітий ґрунт часто провокує формування квіткової стрілки. У результаті утворюється недорозвинений маленький коренеплід із жорсткою м’якоттю.

При вирощуванні коренеплодів влітку, коли довжина світлового дня перевищує 12 годин, рекомендується притіняти посадку із 7 вечора до 7 ранку. Використовують темну непрозору плівку або нетканий матеріал чорного кольору.

Як вибрати місце для посіву редису

Щоб регулярно збирати гідний урожай вітамінних плодів, бажано дотримуватися сівозміни: не варто виконувати посів редису після культур із родини Капустяні (капусти, крес-салату, гірчиці, редьки, дайкону) зі спільними хворобами та шкідниками. Рекомендується робити інтервал 4–5 років. Хороші попередники: томати, горох, морква, баштанні рослини. Вирощування поруч із листовим та качанним салатом допомагає захиститися від хрестоцвітих блішок, які поїдають молоду зелень редису. Сусідство з кущовою квасолею покращує смак овочевих плодів.

Розраховуючи схему посадки редису, бажано уникати тінистих ділянок, де рослина формує пухку розетку і швидко зацвітає. Варто віддати перевагу добре освітленому майданчику, захищеному від протягів і холодних вітрів.

Підготовка ґрунту

Рослина віддає перевагу пухкому родючому ґрунту з нейтральною кислотністю. Грядку краще готувати заздалегідь:

- На вибраній ділянці рекомендується знищити бур’ян. Відмінний результат спостерігається після обробки гербіцидами «Гліфовіт Екстра», «Галант» чи «Антибур’ян». Обприскувати бур’яни можна восени після збирання попередніх культур або навесні за 2–3 тижні до посадки редису.

- З осені або за 3–4 тижні до весняного посіву культури варто ретельно перекопати грядку на глибину 15–25 см. На кожен квадратний метр площі необхідно внести по 2 відра компосту (перегною) та однієї частини річкового просіяного піску.

- Бажано вирівняти майданчик граблями, розбити великі грудки землі, довести поверхневий шар до однорідної структури.

- За 15–20 днів до посівних заходів підготовлену ділянку накривають прозорою плівкою або світлим агроволокном, щоб земля швидко прогрілася.

Незалежно від об’єму і ваги коренеплоду, рекомендації, на яку глибину сіяти редис, однакові для всіх сортів — 1,5–2 см. При сівбі глибше, рослині може не вистачити життєвих сил для сходів. Для редису з видовженими плодами готують борозенки глибиною 4–5 см, але присипають насіння шаром 1–2 см. Надалі в міру зростання коренеплодів рослини підсапують. Ґрунт ущільнюють, присипають мульчою або накривають плівкою, якщо погода прохолодна. Внесення під культуру свіжого гною неприпустимо: рослина формує велику розетку листя з невеликим коренеплодом.

Посадка редису у відкритий ґрунт

Редис — однорічна культура, у якої по черзі виростає розетка листя, коренеплід, квітконосні пагони, насіння. У їжу вживають коренеплоди та молоду зелень. Збирають урожай у стані технічної стиглості, доки не почала рости квіткова стрілка. Плоди відрізняються формою (округлою, подовженою), забарвленням шкірки. Також забарвлення буває двотонним (з білим кінчиком). М’якуш білого або рожевого кольору на смак нагадує редьку. Маса коренеплодів варіюється від 5 до 100 г.

Прискорює проростання при посіві редису у відкритий ґрунт замочування насіння в розчині універсального добрива «Авангард Стимул» на 3–4 години. В оброблених рослин підвищується імунний захист проти несприятливих умов, які можуть виникнути під час вирощування.

Спосіб посіву редису в борозенки (рядами)

Посадку редису у відкритий ґрунт можна виконувати в прокреслені борозенки з міжряддям 10–20 см. У м’якому ґрунті зручно прокладати рядки за допомогою дерев'яної рейки обраної довжини. Інструмент вдавлюють у ґрунт на необхідну глибину. Ущільнене дно борозни запобігає провалюванню насіння вглиб при поливі. Відкаліброване насіння рекомендується розкласти через 3–5 см залежно від розміру сортових плодів. Сходи, що з’явилися, при такому посіві редису не вимагають проріджування.

Посадка редису за допомогою касет з-під яєць

Оригінальна схема посадки редису виконується за допомогою картонних лотків з-під яєць. Найбільш популярні 2 способи:

- У картонній формі зрізають верхівки конусів. Отворами вниз лотки притискають до землі на обраній ділянці. Комірки під тиском наповнюються пухким ґрунтом, у який висівають підготовлене насіння рослин. Касети фіксують до ґрунту підручними засобами. У результаті чого дотримується оптимальна глибина посадки редису, не потрібне проріджування сходів, прополювання від бур’янів, розпушування ґрунту, а також зменшується частота поливів.

- Картонний лоток з-під яєць по черзі вдавлюють у ґрунт, формуючи рядки з 2–6 смужками. Посадка редису у відкритий ґрунт по одному насінню здійснюється у вдавлені яєчними касетами лунки. Зверху насіння присипають ґрунтом або компостом товщиною 1,5–2 см. Сходи, що з’явилися, розташовуються рівними рядками з витриманою відстанню між рослинами.

Обидва способи значно економлять час та зусилля городника під час догляду за посадками овочів.

Посів редису в теплиці

Щоб не просто посадити редис в теплицю, а виростити високий урожай соковитої вітамінної продукції, необхідно враховувати особливості зростання та розвитку культури:

- Холодостійка рослина витримує заморозки на поверхні ґрунту до 3–5°C морозу, але оптимальною температурою для формування коренеплодів вважається діапазон 18–20°C.

- Редис потребує інтенсивного освітлення впродовж 10–12 годин на добу. При нестачі світла бадилля витягується, при надлишку — прискорюється передчасне утворення квітконосів.

- Необхідно постійно підтримувати достатній рівень вологості ґрунту. При посусі плоди деформуються, стають гіркими та дерев’янистими. Надмірний полив провокує розвиток грибкових уражень.

- Найбільше підходять для вирощування в тепличних умовах ранні, середні сорти та гібриди овочів. Насіння перед посівом бажано відкалібрувати, відбираючи великі екземпляри.

Залежно від способу обігріву редису в теплиці вирощують цілий рік (в опалювальному приміщенні) або у весняно-осінній період (плівковим укриттям). У період вегетації культура вимагає стандартного догляду — розпушування ґрунту, прополювання, полив, підживлення, знищення шкідників, профілактика захворювань. Збирання проводять вибірково в міру дозрівання коренеплодів.

Догляд за редисом: полив, мульчування, укриття

Культура при підвищеній густоті посівів формує квіткову стрілку без утворення коренеплоду. Тому часто городники-новачки цікавляться, чи можна пересаджувати редис, та як безпечно виконати процедуру. Зайві рослини можна посадити в досить ранньому віці. Грядку рясно поливають і витягують паростки, намагаючись не пошкодити коріння. Редис відразу висаджують на постійне місце в мокру землю. Операцію краще проводити у вечірній час.

Потрібний догляд за редисом після посадки включає звичайний набір заходів: прополювання, розпушування ґрунту, своєчасний полив паростків, захист від поширених шкідників та хвороб. При холодній погоді культурі необхідне укриття прозорою плівкою або нетканим полотном. Своєчасне мульчування грядки компостом, торфом запобігає зростанню бур’янів та додатково забезпечує рослини поживними речовинами.

Захист посадок редису від хвороб та шкідників

Посіви редису уражаються багатьма небезпечними для сімейства капустяних шкідниками. Відчутну шкоду завдають хрестоцвіті блішки та попелиця, що знищують молоду зелень редису. Весняна капустяна муха – відкладає яйця невеликими групами (2 – 5 шт.) на стебло біля кореневої шийки, під грудочки та в тріщини ґрунту поблизу розвинених рослин. Літня - відкладає кореневу шийку рослин або на ґрунт біля них. Вилуплені личинки прогризають ходи в коренеплодах, сприяючи швидкому псуванню товарної продукції. Швидкість достигання культури не дає можливості застосувати більшість хімічних засобів для боротьби зі шкідниками. Посадка навколо грядки рослин, що сильно пахнуть (чорнобривці, базилік, м’ята) здатні частково відлякати шкідників. При перших ознаках навали редису обробляють препаратом на основі рослинної олії препаратом «Захват Ойл».

Велику шкоду врожаю завдають грибкові захворювання, якими часто уражається культура. Профілактичний догляд за редисом включає обприскування ґрунту перед посівом фунгіцидом «Фундазим» проти кіли та чорної ніжки.